Kam patríš, keď robíš hudbu, ktorú mainstream nevie definovať ani opísať? Rapová anomália Iceboy Violet prichádza na Slovensko

Iceboy Violet vystrelili z manchesterského undergroundu do sveta a v máji prichádzajú do T3 – kultúrneho prostriedku na svoj prvý koncert v strednej Európe.

 Iceboy Violet minulý rok ostro vystrelili z manchesterského queer undergroundu do sveta. Verzatilný MC a občasný producent sa už dlhší čas objavoval na trackoch najzaujímavejších mien súčasnej hudby – či už rapovali na oceňovanom albume im hole (aya, Hyperdub, 2021), spevavo kontrovali bezútešnosti industriálneho rapu Blackhaine (ktorého radikálne a temné predstavenie si Bratislava pamätá z minuloročného festivalu NEXT), upozorňovali na policajné násilie spolu s Loraine James, alebo živelne dopĺňali ťažkotonážny track Save Me od pravidelného spolupracovníka Arcy Safety Trance (fka Cardopusher).

Nemenej výrazných spolupracovníkov mali Iceboy Violet aj na svojom minuloročnom mixtape The Vanity Project, ktorý okamžite zaujal svetovú kritiku a umiestnil sa vo viacerých rebríčkoch najlepších albumov roka. Iceboy Violet na ňom melodicky rýmuje v jemných yorkshirských tónoch nad búrlivou produkciou svojej globálnej siete priateľov a rodiny, ktorých zastúpili napríklad Slickback, LOFT, Exploited Body, Space Afrika a ďalší.

A ako to vlastne znie? Resident Advisor hovorí o hudbe, ktorá rovnako tak na možnostiach rapu stavia, ako ich aj nekompromisne ničí. Podľa The Quietus Iceboy Violet premieňa a spája metal, rap, grime či noise do emotívneho úderu na bránicu, The Wire píše o skutočnej rapovej anomálii, ktorej žalúdok-vyplachujúce texty a vokály s yorkshirským prízvukom sa spájajú s náložou ťažkých, heterodoxných beatov.

Hudba Iceboy Violet je klubová hudba, elektronická hudba, grime, drill a hip-hop v jednom, s eklektickým zvukom, inšpirovaná rovnako tak cloud rapom ako aj soundsystémovou kultúrou – ale hlavne je skutočne fascinujúca od začiatku do konca.

Iceboy Violet nezaspali na vavrínoch a po uznaní kritiky si intenzívnymi, živelnými a emocionálnymi živými vystúpeniami získavajú divákov aj na kontinentálnej pevnine. Ich tohtoročný koncert na berlínskom festivale CTM opísal český magazín Full Moon takto:

„Iceboy Violet na začátku říká, že tomu dnes dá všechno. Dává tomu tak 200 %, je uprostřed davu propojený se všema a vším, a i když jsem od něj tak 20 metrů, cítím to. Jede nonstop půl hodiny a blije duši, nechápu.“

Iceboy Violet dorazia do T3 – kultúrneho prostriedku už 18.5. a nevystúpia sami. O začiatok sa postará domáci DJ GÄP, ktorý stojí za kolektívom Mäss ale aj Välvät day parties na bratislavských garážach, pričom aktuálne patri aj k medzinárodnému kolektívu Ashida Park. DJ GÄP už dlhšie získava pozornosť aj v zahraničí, čo prednedávnom potvrdil aj magazín Bandcamp Daily, ktorý zaradil jeho EP Burning Brakes medzi najlepšiu klubovú hudbu roku 2022.

Podujatie: https://www.facebook.com/events/916810906202604/
www.t3.sk
https://www.facebook.com/T3.kulturny.prostriedok
https://www.instagram.com/t3kulturnyprostriedok/

Svetové hudobné médiá o Iceboy Violet:

“One of Manchester and the UK’s most cherished, Iceboy Violet blazes thru on a debut album of killer, dare-to-differ grime and reeling stream-of-consciousness rap with production and contributions from Space Afrika, Emily Glass, Jennifer Walton, Slikback, Nick Leon, Mun Sing, Blackhaine, Daemon, Orlandor, Exploited Body and aya/LOFT.

BIG RIYL aya, Arca, Blackhaine, Eartheater, Mykki Blanco.”

“A thrilling mixtape that both subverts and builds on the possibilities of rap music featuring production by Space Afrika, Slikback and more.”

“The debut mixtape from Iceboy Violet twists metal, rap, grime, and noise into an emotional punch in the gut”

“If you spend enough time haunting Manchester’s queer underground, running across Iceboy Violet isn’t so much a possibility as it is an inevitability. The idiosyncratic MC and occasional producer has attracted plenty of buzz in the last few years collaborating with artists like Loraine James, aya and Blackhaine. On The Vanity Project, Iceboy Violet rhymes melodiously in soft-focus Yorkshire tones over stormy productions from their global web of friends and family.”

“Mad with outfield club producers from as far away as Miami, Helsinki, Sydney and Bristol, the , – , , .

“Released on Manchester label 2 B Real and featuring appearences from Space Afrika, outsider MC Blackhaine and aya (under her LOFT alias), the tape is unmistakably rooted in the North West of England and its scattered musical community.”

“Manchester-based artist has channeled this loud, abrasive and experimental sound with the help of some of the most talented electronic musicians working today. It’s club music, electronic music, grime and hip-hop all in one, with an eclectic sound that is truly mesmeric from start to finish.”

“When you’re making music the mainstream can’t define or describe yet in a hinterland of rap, electronica, grime and noise, where is your place? That place is still undefinable and, as you’d expect from Violet’s work to date, that’s just how they want it.”

Zdroj: TS