JuSt – BUDE NÁM DOBRE

Slovenská hudobná scéna bude od novembra bohatšia o jeden nevšedný pesničkový album. JuSt – Juraj Strásky – spevák, gitarista a autor piesní a textov, prichádza so svojim druhým autorským počinom Bude nám dobre.

Ten prvý vyšiel v minulom roku v produkcii Tomáša Slobodu pod názvom Poďme preč. Krátko po vydaní bol nominovaný do longlistu na Radio Head Awards v kategórii Debut roka. Jurajova hudobná púť sa však začala skôr. Už v roku 2010 vydal EP s názvom Budem hrať, o niečo neskôr vyšla ďalšia jeho skladba na kompilácii Demovica Naostro Rádio_FM a potom už nasledoval prvý samostatný album.

Jurajovu hudbu asi najpresnejšie charakterizujú jeho vlastné slová : „ Milujem pesničky, jednoduchú formu, ktorá má nápad. Milujem ich skladanie, nahrávanie a hranie.“ Niet sa čo čudovať, veď ako inak by to mohlo byť u muzikanta, ktorého srdcovkami sú také mená ako  The Beatles, Bob Dylan, The Doors, Neil Young, či z tých neskôr narodených BECK, Pete Doherty alebo Elliott Smith.

Juraj

Čas medzi vydaním oboch autorských albumov strávil Juraj skladaním piesní a aktívnym hraním zväčša v akustickom duu s gitaristom Ladislavom Tvrdým. A práve s ním sa pustil aj do nahrávania a aranžovania nových piesní na album, ktorý práve vychádza vo vydavateľstve Pavian Records. Album prináša celkovo 12 piesní, všetky až na skladbu Quiet man (kde sa na hudbe spolupodieľal Jurajov spoluhráč L. Tvrdý), sú z autorského pera samotného Juraja Stráskeho. Juraj je aj autorom všetkých textov na albume, jediným textom v angličtine na pesničku Quiet man prispel Timothy Eldridge. Hudobne sa na albume podieľali okrem samotného Juraja Stráskeho (gitary, spev) multiinštrumentalista Ladislav Tvrdý, Roland Uškovitš (bicie), Peter Sandanus (saxofón, spev) a Lenka Jombíková (spev).

Takmer celý album nahrávali v Jurajovom štúdiu, bicie potom v štúdiu KAMOTO Miroslava Širáňa, ktorý sa zhostil aj masteringu. O vzniku albumu a jeho nahrávaní Juraj hovorí : „V poslednej dobe som veľa počúval prvé albumy od Neila Younga, sériu American od Johnnyho Casha, veľmi ma oslovil Beckov album Morning Phase a mnoho ďalších interpetov, ktorí miešajú klasické štýly ako folk, country, blues. V tejto atmosfére som chcel nahrať nové veci a Laco so svojou hrou do toho presne zapadol. Veľmi nás to spolu bavilo a myslím, že zvuk nových piesní sa nám podaril. Hrali sme sa len so živými nástrojmi a zvukmi a mali sme z toho naozaj radosť. Základ tvoria akustické gitary, ku ktorým sme pridávali rytmiku, basu a postupne to čo, nám práve napadlo a na čo sme mali chuť. V piesňach sa postupne vynárajú zvuky elektrických gitár, harmoniky, ukulele, piána, organy, saxofón, rôzne perkusie, melotrón atď. Jedine v skladbe Vlci sa experimentuje aj so slučkami a samplami – fujár, sitár a perkusií.“

https://www.youtube.com/watch?v=LgTW4Nc2m2E

Výsledkom je album plný osobných civilných výpovedí o živote a jeho prežívaní, o radostiach i smútkoch, ktoré život prináša a o potrebe uvedomovania si a vychutnávania každej chvíle, ktorú je nám umožnené prežiť naplno. „Texty na novom albume sú menej abstraktné. Sú v nich zachytené reálne zážitky, postavy a miesta. Napríklad v piesni Jeseň sa vyskytne náš pes Nina. Výlet je o krásnom meste Primošten, kde je stará kamenná vináreň s úžasnou atmosférou, pred ktorou len tak sedíte, popíjate víno a pozorujete okolie“. To všetko podfarbené výbornými hudobnými výkonmi s veľmi citlivým aranžmán, krásnym zvukom gitár a nekomplikovaným, ale o to pôsobivejším doprovodom ostatných nástrojov je samo osebe najlepším odporúčaním k tomu, vypočuť si nový album Juraja Stráskeho Bude nám dobre. Pri jeho počúvaní vám totiž bude naozaj dobre.

Album vychádza koncom novembra a zakúpiť si ho môžete v kamennej predajni Dr. Horák na Medenej 19 v Bratislave alebo na www.drhorak.sk

https://www.justhudba.com/

just_front_2

Zdroj: Dr. Horák