Juraj Hnilica vydal v den svých narozenin třetí studiové album, které je plné emocí.

Slovenský hudebník Juraj Hnilica vydal své třetí studiové album, které dostalo název „Pohni líca“. Původně jej chtěl vydat v dubnu letošního roku, kdy k němu mělo navazovat také české i slovenské turné, ale kvůli celosvětové pandemie musel změnit plány. Hnilica jej vydal 10. září, kdy oslavil 35. narozeniny.

Nové album „Pohni líca“ slovenského zpěváka, který se v loňském roce účastnil jako host halových turné Tomáše Kluse, či slovenské legendární kapely TEAM & Paľa Habery, obsahuje dvanáct skladeb, které jsou žánrově velmi rozmanité.

„Som zastancom toho, že muzika nemá obmedzenia a hranice, preto je krásne spájať rôzne jej polohy do jedného celku. Preto som si istý, že album nenechá ani jedného poslucháča bez emócie, ktorá mu bude srdcu blízka,“ říká Hnilica.

V jednotlivých skladbách se skrývají pravdivé emoce, které Juraj Hnilica zažil za poslední dva roky. Album Pohni líca natočil během tří měsíců a dle jeho slov se jedná o nejemočnější album, které kdy vydal.

„Úprimne si myslím, že ide o môj najsilnejší album, ktorý v sebe urkýva množstvo emócií. Prvý krát som zhudobnil aj nie moc príjemné témy, na ktoré by som rád poukázal. Dozrievam ako človek a je to cítiť aj v mojej muzike,“ popisuje rodák ze slovenského Martina.

Album bylo natočeno s Hnilicovou kapelou „Galantný jeleň“ ve složení: Michal Kulich (kytara), Michal Vasil (baskytara), Roland Uškotitš (bicí) a Milan Hatala (klávesy). Na tvorbě alba se podíleli také hosté, ktoří svou energií zpestřili některé písně, a to: Nadežda Holenková (violoncello), Andrej Rázga (trumpeta), Jana Šifrová (operní zpěv). Jeden duet natočil také se svou manželkou, se kterou společně nazpívali píseň „Okovy“.

„Trošku mi trvalo moju ženičku presvedčiť, keďže nie je speváčka, ale zvládla to úplne skvelo a som z tejto piesne veľmi rád. Ja osobne som názoru, že ide o moju najkrajšiu pieseň, akú som kedy napísal, ale kto vie, môžem byť zaujatý,“ směje se Juraj Hnilica.

Hudbu i texty si k jednotlivým písním píše Juraj Hnilica sám, tentokrát se však na textech některých skladeb podíleli spřátelení spisovatelé a textaři jako jsou Ján Martoň, Ondřej Kalamár a Miro Jurika, který otextoval také některé skladby pro kapelu TEAM & Paľa Haberu.

Na vizuální stránce alba se podílel malíř z Martina Radoslav Šenšel, který dotvořil Hnilicovu představu. Zvukovou podobu nahrávkám dodali Miroslav Spevák a Richard Synčák z kapely Desmod.

Křest alba Juraj Hnilica přeložil na 19. 12. 2020. „Pevne verím, že dovtedy sa celá situácia ohľadom toho vírusu upokojí a bude žúrka ako sa patrí. Všetkých nás táto situácia vytrápila a budem moc rád, keď sa spoločne zabavíme ako pred týmto šialenstvom,“ doufá slovenský hudebník Juraj Hnilica.

Jeden z fanoušků, který si již album poslechl, jej okomentoval těmito slovy:

„Juraj Hnilica nahral nový album. Hudba na ňom je vyspelá, ale aj tak hravá. Je veselá a presne taká ako autor sám – uveriteľná. Album má 47. minút a nájdete na ňom 12 piesní. Je mi ťažko spomínať konkrétne piesne, i keď OCEÁN, SVET NIE JE ZLÝ, alebo ĎURIPAVIÁN sú doslova rádiovými hitmi. Perfektné texty, úžasné melódie a perfektná práca celej kapely, ktorá Ďurimu perfektne sekunduje. Nedá mi nespomenúť pieseň OKOVY ktorú nahral ako duet so svojom životnou partnerkou. Prekrásny, silný a dojímavý song. Tretí album Juraja Hnilicu je najsilnejší zo všetkých, ktoré nahral. Perfektný zvuk a silný potenciál každej piesne. Novinka s názvom „Pohni líca“ je muzikou pre všetkých bez rozdielu veku, alebo škatuľky. Tento album treba proste počuť.“

Zdroj: TS