Juraj Bartoš a NBS Trio v Jazz Klube 12 v Banskej Bystrici.

Jazz Klub 12 v Banskej Bystrici je pre miestnu jazzovú komunitu obľúbeným miestom na stretnutia a príjemné posedenia pri dobrom jazze. Bolo to tak aj minulú sobotu na kvalitnom koncerte špičkového trubkára Juraja Bartoša so známym banskobystrickým jazzovým zoskupením Nothing But Swing Trio.

1_Titulna_Fotka_Juraj_Bartos_a_NBS_Trio_600_x_400-3798

Juraj Bartoš je známy nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Hrával v rôznych zoskupeniach so známymi československými jazzmanmi, Petrom Lipom, Emilom Viklickým, Jurajom Griglákom, Cyrilom Zeleňákom a ďalšími.

2_Juraj_Bartos_600_x_400-3571-3571

Pôsobil v rôznych big bandoch – v Bratislavskom big bande a v Big Bande Bratislavského konzervatória. Je členom Orchestra Gustáva Broma. Okrem moderného jazzu sa venuje aj vážnej hudbe, koncertoval so Slovenskou filharmóniou, Štátnou filharmóniou Košice. Je zakladateľom a v súčasnosti vedie známy orchester Bratislava Hot Serenaders.

3_Juraj_Bartoš_600_x_400-3763

Nothing But Swing Trio – NBS Trio je zoskupenie troch výrazných jazzových osobností z Banskej Bystrice, Klaudiusa Kováča, Róberta Ragana st. a Petra Solárika.

5_Juraj_Bartos_a_NBS_Trio_600_x_400-3627

Klaudius Kováč, známy jazzový klavirista má za sebou úspechy z účinkovania aj v rámci iných zoskupení – Three Pianos s Ondrejom Krajňákom a Ľubošom Šrámekom, CZ-SK Big Bandu Matúša Jakabčica, Academy Big Band Orchestra, Quarteta Mila Suchomela, Jazz Brothers Štefana Bartuša atď. Hral aj so Scottom Hamiltonom, Piotrom Baronom a ďalšími špičkovými zahraničnými interpretmi.

8_Klaudio_Kovac_600_x_400-3808

Okrem toho je aj výborný pedagóg a vychoval nastupujúcu generáciu mladých jazzmanov –Jakuba Tökölyho, Martina Uhereka, Erniho Vizváryho, Ema Görčiho, Petra Palaja, Michala Zápotockého. Mnohí z nich pokračujú v štúdiách v zahraničí – v Brne a vo Viedni.

7_Robo_Ragan_600_x_400-3668

Ďalší člen tria, kontrabasista Róbert Ragan je ďalšou výraznou osobnosťou tria. Okrem pôsobenia v NBS Trio hráva aj s Pacora Trio spolu s cimbalistom Marcelom Comendantom a huslistom Stanom Palúchom. Má za sebou pôsobenie so známymi jazzovými osobnosťami z Európy a USA – Scottom Hamiltonom, Piotrom Baronom, Jeffom Gardnerom. Tiež je členom Academy Big Band Orchestra pri Akadémii umení v Banskej Bystrici, kde pôsobí aj ako pedagóg. V Rádiu Lumen má vlastnú reláciu Jazový klub, kde úspešne propaguje jazzové skupiny a albumy.

4_Klaudius_Kovac_600_x_400-3575

Peter Solárik, ďalší člen NBS Tria je známy a vyhľadávaný jazzový bubeník. Hráva aj s Jazz Brothers Štefana Bartuša, Triom Tomáša Gajlíka, hral s Rosťa Fraš Quartetom s Antoniom Faraom, Bass Friends Juraja Grigláka a podobne ako ďaší dvaja členovia tria aj so Scottom Hamiltom a Piotrom Baron. Je dušou a členom skvelého Academy Big Band Orchestra. Podobne ako ostatní členovia tria pôsobí aj pedagogicky na Konzervatóriu J. I. Bellu, na Súkronej hudobnej škole Róberta Tatára a na Akadémii umení v Banskej Bystrici.

10_Martin_Uherek_600_x_400-3776

Juraj Bartoš s NBS Triom zahrali pôvodné skladby Klaudiusa Kováča, Roberta Ragana, aranže Juraja Bartoša a známe jazzové štandardy. V Jazz Klube 12 vládla pohodová atmosféra, Juraj Bartoš uvádzal všetky skladby a diváci cítili radosť hráčov z hrania a improvizácií.

6_Juraj_Bartos_a_NBS_Trio_600_x_400-3563

Po prestávke si v rámci jam session zahral aj Martin Uherek. Hráč na saxofón Martin Uherek je pre návštevníkov Jazz Klubu 12 dobre známy hlavne cez jeho pravidelné stredajšie Príbehy jazzu, na ktorých rozpráva príbehy jazzových velikánov a hrá s Jazz Pianoless Trio a utorňajšie jam sessions.

11_NBS_Martin_Uherek_600_x_400-3827

Do povedomia širšej jazzovej verejnosti v Banskej Bystrici a na Slovensku sa dostal vystúpením na hlavnom pódiu Bratislavských jazzových dní 2013 v rámci Martin Uherek Quartet spolu s klaviristom Jakubom Tökölym, kontrabasistom Petrom Kormanom a hráčom na bicie Pavlom Blahom. Príležitostne hráva v jazzových formáciách so známymi slovenskými a zahraničnými jazzmenmi.

12_Divaci_600_x_400-3834

Hudobníci aj diváci prežili krásny večer a vzájomne sa lúčili nadšeným a úprimným potleskom.

Juraj_Bartos_a_NBS_Trio_Plagat

Napísal: Peter Hladký
Foto: Peter Hladký