Jubilejný ročník podujatia Ruky spoja ruky v Kováčovej potešil zdravotne postihnutých.

V utorok 31.mája 2016 sa už po piatykrát otvorili dvere spoločenskej sály v Národnom rehabilitačnom centre /NRC/ v Kováčovej, aby privítali účinkujúcich, ale aj ústavy pre hendikepovaných detí s mentálnym postihnutím z Banskobystrického samosprávneho kraja. Organizátorom bolo opäť s úspechom Občianske združenie Milan Štefánik. Akcia určená práve pre klientov týchto zariadení, ale privítali sme aj ďalších – Špecializovaný liečebný ústav Marína, DSS Hrabiny Nová Baňa, ŠZ Kotva Brezno, DSS Ladomerská Vieska a OZ Margarétka z Banskej Štiavnice. Hneď na úvod pozdravili prítomných riaditeľka NRC pani Oľga Zábojníková a predseda OZ Milan Štefánik. Za Národné rehabilitačné centrum Kováčová prevzala pani riaditeľka darovaný obraz s motívom Ruky spoja ruky aby pripomínal pacientom v Kováčovej tento veselší deň pri ich liečebnom pobyte. Autorkou je hendikepovaná maliarka Pavlína Csápaiová-Triščová pôvodom z Popradu, teraz žijúca v Bratislave, ktorá maľuje nohami a jej život je naozaj pestrý a akčný.

Niečo po 14:00 hodine sa už predstavil prvý hosť a to Prešovčanka Michaella, ktorú veľmi milým spôsobom doprevádzal rozkošný malý synček. Ten dával najavo, že hudba mu nebude cudzia. Táto útla speváčka predstavila svoje piesne aj svoj nový singel „Tak to chcem“.  Na margo podujatia sa vyjadrila, že toto je to najvzácnejšie publikum pre speváka, ktoré nečaká žiadne veľké výkony, ale bavia sa na všetkom, čo má rytmus. Michaella bola ako vždy úžasná.

RUKY SPOJA RUKY 2016 Robo Kazik Foto Marek Vaco

Rockovo najviac prekvapila mladá hudobná skupina z Nitry Alone, ktorá aktívne koncertuje so svojou tvorbou. Medzi jeden z ich najväčších úspechov možno zaradiť postup a účinkovanie v medzinárodnej súťaži “International Live Award” , ktorá sa konala v Rakúsku. Chalani skutočne dostali publikom do varu, nielen svojím spevom, ale aj vizážou, keďže sú to veľkí fešáci. Nedávno skupina vydala svoj druhý album, piesne z neho tiež odzneli z pódia.

Stálica našej hudobnej scény Robo Kazík, určite potešil a pohladil srdcia najmä staršiemu publiku, ale veru, ako sám povedal, všimol, že aj jeden mladý klient spieval spolu s ním a doslova ovládal všetky jeho texty, čo ho veľmi prekvapilo. Sám spevák je vždy z takýchto akcií dojatý, pretože ako sám povedal: „Precestujem celé Slovensko, ale až na takýchto podujatiach vidno, ako ľuďom stačí málo a akí sú vďační“. Sám sa nabil pozitívnou energiou z publika, čo nás teší.

RUKY SPOJA RUKY 31.5.2016 Foto Marek Vaco

Na záver vystúpila očakávaná niekoľkonásobná ,,slávica“ speváčka Zuzka Smatanová s veľmi sviežim novým účesom. Zahrala nám svoje vychytávky, medzi ktorými samozrejme nemohla chýbať ani symbolická pieseň „Daj ruku do mojej ruky“. Zuzka predstavila novinku momentálne z jej strany najpopulárnejší singel „Horou“. A jej feedback? „Nikdy neodmietnem takúto charitatívnu akciu, ak mám čas. Dúfam, že moje piesne prítomných potešia a každý si z nich niečo vezme“.

Na reakcie sme sa opýtali aj hostí v publiku. Tak napríklad, pán Ľubomír z neďalekého mesta nám prezradil, že je tu na liečení a je milo prekvapený, že si mohol deň spríjemniť takýmto koncertom, tiež zároveň vyzdvihol organizáciu podujatia a jej celý priebeh. Konateľka partnerskej firmy pre zdvíhacie zariadenia SPIG s.r.o. zo Zvolena, p. Monika Ponická zas priblížila všetkým svoju činnosť, dala cenné rady ako postupovať v prípade starostlivosti o hendikepované osoby v prípade ich prepravy a pohybu s pomôckami pre zdravotne postihnutých.

RUKY SPOJA RUKY 2016 Zuzana Smatanová Foto Marek Vaco

Čo však na toto celé moderátorka Iveta Malachovská. Síce bola na našom benefičnom podujatí prvýkrát, ale s jej známou bravúrnosťou a profesionalitou ho zvládla na výbornú. Vôbec neľutovala svoju účasť a keďže Ivetka, verí na karmu, vie, že aj jej sa to spätne vrátiJ

Zároveň sa účastníci mali možnosť zapojiť aj do sprievodných workšopov a priučiť sa novým zručnostiam, ktorými pre tento ročník boli: Enkaustika – maľovanie horúcim voskom, ozdobovanie sadrových odliatkov , prútikárstvo a pedig. Deti si skrášlili svoje líčka a ručičky veselými obrázkami namaľovaním na tvár.

Klienti jednotlivých ústavov pre deti a osoby s mentálnym postihnutím na záver umelcov, vrátane moderátorky, prekvapili vlastne vyrobenými darčekmi. Amálka a Paťo z Občianskeho združenia Margarétka v Banskej Štiavnici darovali hosťom podujatia svoje vlastnoručne odlievané pestrofarebné sviečky. Všetci sa im potešili a s vďakou ich prijali. Môžeme smelo povedať, že hlavnú myšlienku podujatia: „Darovať zdravotne postihnutým hudobný zážitok“, sa nám určite podarilo splniť aj po piatykrát. Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom, účinkujúcim a partnerom podujatia za ich pomoc a podporu podujatia.

Text: Daniela Sokolovičová
Foto: Petra Sekáčová, Igor Firmmel, Marek Vaco a Peter Ivan.
Video: Igor Kolesár