Jelen spí v obilí. Remix verziou skladby Michala Tučného pozýva skupina na jesenné turné so spevákovou dcérou.

Jedinečnou remix-verziou piesne Spím v obilí Michala Tučného pozýva skupina Jelen na jesenné turné, ktorým vzdáva poctu legende českého country. Exkluzívnym hosťom na všetkých vystúpeniach bude spevákova dcéra Míša Tučná, ktorá si s Jelenom zaspievala aj v predstavovanom singli. Videoklip sa nakrúcal v Hošticiach u Volyně, kde Tučný v závere života býval.

Ku skladbe Spím v obilí podnietila sedemčlennú skupinu práve Míša Tučná. „Posledné týždne v kapele piesňami Michala Tučného všetci žijeme. Nakrútilisme ich akusticky ako demo snímky a je ich spolu 20.

Chceli sme prísť na to, ktoré nám interpretačne najviac sadnú. A Spím v obilí sme prehliadli. Potom nám však Míša povedala, že patrí k jej najobľúbenejším. Skúsili sme si ju spoločne zahrať a hneď na prvý raz bolo jasné, že je to jelenia pieseň – predovšetkým svojou energiou. Všetko do seba zapadlo hneď na prvýkrát,“ pochvaľuje si spevák Jindra Polák.

Videoklip vznikal v Hošticiach u Volyně, na mieste, kde Tučný chodieval na chalupu. V závere svojho života tam dokonca trvalo žil. Práve tam sa až donedávna konal festival Stodola Michala Tučného, na ktorom zhodou okolností Jelen na začiatku svojej kariéry vystúpil. „Bol to jeden z prvých festivalov, na ktorom sme hrali. Keď sme sa dozvedeli, že skončil, uvedomili sme si, akého sme mali v Michalovi úžasného predchodcu a ako silno ho vnímame ako jedného z lokálnych koreňov našej hudby. On pre náš obľúbený žáner urobil najviac,“ opisuje Polák.

Vo videoklipe okrem kapely a spevákovej dcéry vystupuje taktiež jeho žena Marta a nevlastná dcéra Gabriela. Všetci symbolicky zapaľujú sviečku pri jeho hrobe. Vidieť je aj slávny pomník v tvare klobúka, ktorého autorom je sochár Michal Gabriel. „V dobe najväčšej popularity Stodoly pri otcovom hrobe stála aj dvojkilometrová rada. Fanúšikovia mu sem nosili kvety a kamienky. Nikdy nás neprestávalo udivovať, ako ho národ miloval,“ spomína Míša Tučná.

Turné začne 16. novembra v Herálci a bude mať nakoniec deväť zastávok, o jednu viac, ako bolo pôvodne avizované. Koncert v Brne totiž fanúšikovia beznádejne vypredali, a tak kapela pridala druhý termín. Vypredaný je už aj koncert v Olomouci a Třebíči. Posledná zastávka čaká na Jelena a Tučnou tesne pred Vianocami v pražskom Fórume Karlín, kde zahrajú 15. decembra. 

„Niektoré skladby predstavíme s Míšou ako duet, ostatné zaspieva ona sama. Vybrali sme také piesne, ktoré sa budú hodiť do štýlu našej kapely. Vždy si totiž ctíme pôvodné úpravy a rozhodne by sme ich nechceli prerábať nijak násilne,“ sľubuje formácia, ktorá cez leto absolvovala desiatky festivalových vystúpení.

Podobne ako pri všetkých svojich koncertoch, aj na tých venovaných Michalovi Tučnému sa bude Jelen snažiť odovzdať návštevníkom radosť a šťastie. „Bolo by pekné, keby sa prostredníctvom Michalových pesničiek aspoň v spomienkach vrátili na čundre a táboráky, tam, kde vtedy jeho skladby zneli,“ zamýšľa sa Jindra Polák. A Míša Tučná dodáva: „Kiež by otcov odkaz trebárs aj prostredníctvom týchto koncertov žil ďalej.“

Jelen Tour 2018
16.11. 2018 – Herálec
17.11.2018 – Most
21.11.2018 – Hradec Králové
22.11.2018 – Olomouc – vypredané
24.11.2018 – Liberec
30.11.2018 – Třebíč – vypredané
10.12.2018 – Brno – vypredané
11.12.2018 – Brno – pridaný koncert
15. 12. 2018 Praha

Zdroj: UM