JE ČAS ZAVIAZAŤ SI ŠNÚRKY PRE TÝCH, KTORÍ BEHAŤ NEMÔŽU NA NAJVÄČŠOM BEŽECKOM PODUJATÍ NA SVETE WINGS FOR LIFE WORLD RUN

Slovensko sa už 11 rokov zapája do celosvetového charitatívneho behu Wings for Life World Run. V nedeľu 5. mája presne o 13:00 h vyštartujú stovky tisíc ľudí zo všetkých kútov sveta, ktorí sa usilujú o dosiahnutie spoločného cieľa – podporiť výskum liečby poranenia miechy.

Od svojho začiatku v roku 2014 sa toto podujatie stalo symbolom solidarity bežeckej komunity a nádeje pre tých, ktorí bojujú s diagnózou poranenia miechy, ktorá ich posadila na invalidný vozík. Wings for Life World Run má zároveň jedinečný charakter. Nemá tradičnú cieľovú čiaru. Namiesto toho prenasleduje účastníkov auto – Catcher Car, ktoré vyštartuje 30 min po štartovom výstrele.

Runners pose with the Wings For Life World Run app in Maninska Tiesnava, Slovakia, on April 19, 2023. // Filip Nagy for Wings for Life World Run // SI202304250677 // Usage for editorial use only //

KAŽDÝ SI MÔŽE VYBRAŤ VLASTNÚ CESTU

Ako, kde a v akej forme sa zúčastniť a prispieť na dobrú vec si môžu vybrať bežci, chodci, či vozíčkari z troch spôsobov. Na siedmych oficiálnych behoch s tisíckami ľudí s reálnymi Catcher Car. Na Slovensku s miestnymi bežeckými komunitami v rámci podujatí App Run v jedenástich lokalitách s použitím aplikácie Wings for Life World Run. Každý si môže dokonca vytvoriť aj vlastnú trať kdekoľvek sa bude v nedeľu 5.mája o 13:00 h nachádzať. Každý meter sa počíta. Podstatou je urobiť krok vpred pre tých, ktorí behať nemôžu. Ku každej registrácii zároveň získajú účastníci nielen dobrý pocit, že prispeli na dobrú vec, ale aj parádne bežecké tričko adidas zadarmo.

KTO POBEŽÍ PRE TÝCH, KTORÍ BEHAŤ NEMÔŽU NA SLOVENSKU?

Na štarte jedenástich slovenských App runov uvidíte aj známe osobnosti. Lyžiar Adam Žampa organizuje beh vo Vysokých Tatrách. Najlepšia svetová wakeskaterka Zuzana Vráblová pobáda už niekoľko rokov na beh cez kúpeľný ostrov v Piešťanoch. Na štarte bratislavského behu v Sade Janka Kráľa s okruhom 2 kilometre bude komik a moderátor Bekim Aziri, ktorého práve poranenie miechy pri športe posadilo na vozík a do podujatia sa zapája od jeho počiatku. „Možno si ani neuvedomíš, akým málom dokážeš prispieť k strašne dobrej veci a možno to časom strašne veľa ľudí postaví na nohy a vráti im to chuť do života,“ povedal Bekim. Spolu s ním sa po prvý krát podujatia zúčastní inšpiratívny jednonohý bežec Maroš Kudlík. Druhý krát pobeží Michal Novotný alias Yaksha s kompletným Love Them Running Clubom pre bežcov všetkých rýchlostí. Rovnako na štarte nebude chýbať dvojnásobný slovenský víťaz, učiteľ matematiky Matej Hamran, ktorý v roku 2022 zabehol 41,62 km a minulý rok až o 9 km viac 50,23 km. Prekoná tento rok svoj vlastný rekord?

Maros Molnar cools down after Wings For Life World Run in Pezinok, Slovakia on May 9, 2021 // Filip Nagy for Wings for Life World Run // SI202105120397 // Usage for editorial use only //

V Bratislave stretnete na štarte aj ďalšie známe osobnosti ako moderátorka Lenka Debnárová, či video tvorcov Michala Totku a Rasťa Paulínyiho. Na Slovensku je v súčasnosti zaregistrovaných už vyše 1900 bežcov na jedenástich app runoch v  lokalitách Bratislava, Vysoké Tatry, Duchonka, Piešťany, Veľké rovné, Žilina, Senica, Nižná Myšľa, Košice, Kežmarok, či Martin. Ak sa zaregistrujete a pobežíte na slovenských app runoch čaká vás aj parádna účastnícka medaila. Po obľúbenom bežeckom chodníku vo Vajnoroch si každoročne zabehá tréner hviezdnych premien Maroš Molnár, či olympionička a majsterka sveta vo vodnom slalome Jana Dukátová, ktorá bude tento rok bežať v Liptovskom Mikuláši počas nominačných pretekov vodných slalomárov a s nimi stovky ďalších bežcov.

Tí, ktorí sa zúčastnia Wings for Life World Run na Slovensku, si môžu byť istí, že ich úsilie prinesie reálne výsledky. Svetový beh Wings for Life od svojho začiatku v roku 2014 rozvíril hladinu. Vyzbieral viac ako 43,8 milióna eur a jeho 1 293 716 účastníkov prešlo 11 839 989 kilometrov v 195 krajinách na všetkých siedmich kontinentoch.

Runner prepares for a training run for the Wings For Life World Run in Studienka, Slovakia on February 27, 2021 // Filip Nagy for Wings for Life World Run // SI202104020979 // Usage for editorial use only //

V minulých rokoch podporila nadácia Wings for Life významné projekty a výskumy v oblasti poranení miechy, ktoré pomohli zlepšiť životy mnohých ľudí postihnutých touto diagnózou. Cieľom ročníka 2024 je prekonať rekord z roku 2023 s 206 728 účastníkmi a dosiahnuť ešte väčší vplyv.

KLINICKÉ ŠTÚDIE NAPREDUJÚ

Výskumníci, ktorí sa podieľajú na vývoji, pochádzajú z celého sveta, no spoločne sa usilujú o dosiahnutie hlavného cieľa: nájsť liečbu na poranenie miechy. Niektorí výskumníci sú financovaní už druhý a tretí rok. V súčasnosti financuje nadácia 62 prebiehajúcich projektov.

Participants perform at the Wings For Life World Run in Almaty, Kazakhstan on May 7, 2023. // Andrey Kulagin / Red Bull Content Pool // SI202305251125 // Usage for editorial use only //

Kombinácia rôznych metód sľubuje najlepšiu šancu na úspech. Jednou z mimoriadne nádejných metód je výskumná metóda zameraná na elektrickú stimuláciu telesného „supernervu“ – blúdivého nervu, ktorá výrazne zlepšuje výsledky bežnej rehabilitácie. 

Vedúci projektu Dr. Michael Kilgard, výkonným riaditeľom a vedeckým riaditeľom univerzitného centra pre biomedicínske zariadenia UT Dallas vysvetlil, že jeho tím najprv použil stimuláciu blúdivého nervu na riešenie takých stavov, ako je tinnitus a mozgová príhoda, a použil ju aj pri epilepsii, pričom všetky pokusy dokázali, že táto metóda je bezpečná a účinná. „Pomocou stimulácie blúdivého nervu sa snažíme vytvoriť nové nervové spojenia a obnoviť nezávislosť postihnutých.“

Kilgard a jeho tím sa v predchádzajúcich experimentoch presvedčili, že stimuláciou blúdivého nervu možno trojnásobne – áno, trojnásobne – zvýšiť počet neurónov na ovládanie rúk v mozgu, a preto chcú zlepšiť nielen funkciu rúk a nôh, ale aj jemnú motoriku.

Na celom svete sa každoročne diagnostikuje približne 250 000 nových prípadov poranenia miechy. Štúdia UT Dallas je len jedným zo špičkových výskumných projektov a klinických štúdií na celom svete, ktoré podporila organizácia Wings for Life

Bekim performs during the Wings for Life World Run App Run Event in Bratislava, Slovakia on May 7, 2023. // Filip Nagy for Wings for Life World Run // SI202305072463 // Usage for editorial use only //

Spoločne nájdeme spôsob, ako vyliečiť poranenie miechy.

Prečítajte si viac na : https://www.wingsforlifeworldrun.com/sk, alebo na Instagrame @redbullsk, alebo na @wflworldrun

O WINGS FOR LIFE WORLD RUN

Wings for Life World Run je svetový charitatívny beh, ktorého cieľom je získavať finančné prostriedky na výskum poranení miechy. Od roku 2014 sa tento beh organizuje simultánne v mnohých krajinách po celom svete, čím prináša solidaritu do komunity milovníkov behu a nádej pre tých, ktorí sú v dôsledku poranenia miechy pripútaní na vozíček . Všetky finančné prostriedky získané z tohto podujatia sú venované na výskum a liečbu poranení miechy pre nadáciu Wings for Life.

TS – Red Bull