Jazzáky už tento týždeň, tešiť sa môžete na štyri dni skvelej hudby

Hlavný festivalový program od piatka do nedele láka na mená ako THE COMET IS COMING, KAMAAL WILLIAMS, KOKOROKO, THEO CROKER, LAKECIA BENJAMIN, REUBEN JAMES. Na štvrtkový večer pripravili organizátori koncerty mladých talentovaných kapiel, ktoré si môžete pozrieť v Jazztikote a zadarmo. Festival bude pokračovať od piatka do nedele (20. – 22. 10.) v priestoroch bratislavského Studia A4, vstupenky a kompletný program je na www.bjd.sk.

Headlinerom piatkového večera bude The Comet is Coming, trio saxofonistu, bubeníka a klávesáka, ktoré mieša jazz a funk s elektronickou hudbou, vystúpi aj britský klavirista a spevák Reuben James a večer otvoria svojim koncertom HIP-ZZ, víťazi minuloročnej súťaže talentov.

Hlavnou hviezdou piatkového večera je londýnske zoskupenie The Comet is Coming na čele s geniálnym saxofonistom Shabakom Hutchingsom. Trio v zložení saxofón, klávesy a bicie klávesáka mieša jazz a funk s elektronickou hudbou a psychedelickým rockom: výsledkom je až kozmický jazz, inšpirovaný velikánmi ako Sun Ra a Alice Coltrane. The Comet Is Coming funguje 10 rokov, nedávno však ohlásili koniec projektu a tak bratislavské vystúpenie bude jedným z ich posledných. Počas týchto rokov toho stihli veľa, boli nominovaní na viaceré prestížne ocenenia a koncertovali na najväčších svetových festivaloch ako Coachella, Glastonbury a v auguste tohto roka sa predstavia aj na budapeštianskom Szigete.

Jeden z najkreatívnejších umelcov súčasnej jazzovej scény a coheadliner piatku je spevák, klavirista a skladateľ Reuben James. Ako klavirista ovláda virtuózne jazzové techniky, ako spevák má sladký, jemný soulful hlas, vyvinul svoj vlastný, jedinečný zvuk a štýl a stal sa jedným z najzaujímavejších hlasov britskej hudby. Koncertoval a vystupoval s megahviezdami ako Joni Mitchell, Bonnie Raitt, Herbie Hancock, John Legend, Sam Smith a Tom Misch, jeho kariéru odštartovalo spoluautorstvo piesní na album Sama Smitha a spolu s Marcusom Mumfordom je autorom aj hudby do úspešného seriálu Ted Lasso. S vlastnou tvorbou debutoval pred štyrmi rokmi, jeho single boli vysoko v rebríčkoch BBC aj Jazz FM. Odvtedy vydal tri albumy, na tohtoročnom aktuálnom “Champagne Kisses” hosťovali slávni hudobníci ako Tom Ford, Braxton Cook a Roy Ayers. Jeho tvorba na všetkých platformách nazbierala už vyše 50 miliónov prehratí.

HIP-ZZ ako minuloročný víťaz súťaže Pódium mladých talentov Nadácie SPP otvorí piatkový program a festival svojim koncertom v piatok. Skupina v zložení Ernest Vizváry, Mário Belák, Dávid Olan, Marcel Kóňa a DJ Numa Be zahrajú mix žánrov ako jazz, hip hop a urban music. Dá sa povedať, že jazzáky budú mať veľkolepý štart, keďže aj napriek relatívne mladému veku tvoria Hip-zz zrelí muzikanti s tým najlepší, aj medzinárodným vzdelaním.

V sobotu sa premiérovo na festivale predstaví Kamaal Williams, špičkový klávesák, ktorý začínal s Yussefom Dayesom, výnimočná americká saxofonistka Lakecia Benjamin a slovenské multižánrové trio Triple Jump.

Bristký klavirista Kamaal Williams začínal kariéru s Yussefom Dayesom, ktorý sa na jazzákoch predstavil minulý rok. Po spoločnom megaúspešnom projekte Yussef Kamaal sa Williams rozhodol pre sólovú kariéru a po dvoch štúdiových albumoch The Return a Wu Hen vydá tento rok na jeseň v poradí už tretí. Podľa Kamaala novinka “Stings” prekvapí aj pridaním orientálnej hudby do zoznamu hudobných vplyvov. Na zozname sa už nachádzajú aj Herbie Hancock, John Coltrane, J Dilla, Miles Davis, Jamiroquai, Roy Ayers, či boombap hiphop. Kamaal Williams je známy aj tým, že na jeho koncertoch dostáva veľa priestoru improvizácia – napriek početným vplyvom ide o plnokrvný jazz. Na Bratislavské Jazzové Dni Slovenská sporiteľňa vystúpi so svojim triom v zostave klávesy, bicie, a saxofón.

V sobotu sa premiérovo na Slovensku predstaví Lakecia Benjamin – výnimočná americká saxofonistka, ktorá pred svojou sólovou kariérou hrávala a nahrávala s umelcami ako Harry Belafonte, Anita Baker, Stevie Wonder, Duke Ellington Orchestra, Gregory Porter, The Roots, Count Basie Orchestra, Alicia Keys, Macy Gray, Kool & The Gang, a Clark Terry. S vlastnou nahrávkou debutovala v roku 2012 a skok medzi jazzovú elitu sa jej podaril s tretím albumom „Pursuance: The Coltranes“, na ktorom vzdáva hold  Johnovi a Alice Coltraneovcom. Na platni hosťujú tri generácie jazzových umelcov, medzi nimi aj Ron Carter, Gary Bartz, Dee Dee Bridgewater, Meshell Ndgecello, Steve Wilson, či Marcus Strickland. Jej sľubne naštartovanú kariéru ale zabrzdila vážna autonehoda a epidémia, ktorá zobrala pätnásť členov jej rodiny. Reštart života aj tvorby sa jej podaril excelentne: v januári 2023 vydala album „Phoenix“ na ktorom hosťujú okrem iných aj Dianne Reeves, Angela Davis, a Wayne Shorter.

Sobotným zástupcom slovenskej hudby je projekt Triple Jump, v ktorom sa stretol gitarista Michal Bugala, bubeník David Hodek a Richard Csino, ktorý počas koncertu bude hrať na basgitare, klávesoch a ujme sa aj spevu.

Nedeľný večer aj samotný festival vyvrcholí koncertom zoskupenia Kokoroko, ktoré mieša gospelovú hudbu západnej Afriky s jazzom a zvukmi tanečnej scény. Druhým lákadlom večera aj mnohožánrový americký trubkár Theo Croker, zbehlý v klasických štýloch swing, be-bop a akustický jazz, hrával aj v bigbande, no jeho hudba odhaľuje aj lásku k organickému funku, soulu, salse, a k hip-hopu orientovanému na groove. Večer otvorí Slovak Nuevo Quinteto, piati známi slovenskí umelci, ktorí sa rozhodli venovať dielam majstra, ktorý vo svojich kompozíciách originálnym spôsobom skĺbil svet tanga s klasickou hudbou

Nedeľný festivalový večer vyvrcholí koncertom 8členného londýnskej zoskupenia Kokoroko. Skupina mieša gospelovú hudbu západnej Afriky s jazzom a zvukmi tanečnej scény. Ide o jedinečný, typický londýnsky sound, do ktorej každý člen prináša svoje vlastné, pestrofarebné hudobné pozadie. Spoločným menovateľom je láska k Afrobeat a highlife, a k jeho protagonistom ako Fela Kuti, Tony Allen, či King Sunny Ade, no v produkcií Kokoroko je výrazne prítomný aj vplyv Harlemu sedemdesiatych rokov. Dominantou je rytmika, a to aj v sólach a v improvizáciách. Nedeľný headliner Bratislavských jazzových dní Slovenská sporiteľňa prináša na náš festival nespútanosť a živelnosť spojenú s geniálnou muzikalitou a neodolateľným zvukom,  ktorý reprezentuje tak korene, ako aj budúcnosť jazzu.

Trubkár Theo Crocker je vnukom legendárneho trubkára Doca Cheathama, bol študentom nemenej slávneho Donalda Byrda. Tento americký trubkár, skladateľ, producent a spevák je zbehlý v štýloch swing, be-bop a akustický jazz, hrával aj v bigbande, no jeho hudba odhaľuje aj lásku k organickému funku, soulu, salse, a k hip-hopu orientovanému na groove. Od roku 2007 vydal sedem albumov, jeho kariéru naštartovala tretia nahrávka „Afro Physicist“, ktorú produkovala Dee Dee Bridgewater a jednu zo skladieb naspieval aj svetoznámy trubkár Roy Hargrove. Hviezdy ako Jill Scott, Jamila Woods a Wyclef Jean hosťujú aj na jeho aktuálnom albumu „Love Quantum“.

Slovak Nuevo Quinteto sú piati známi slovenskí umelci, ktorí sa rozhodli venovať dielam majstra, ktorý vo svojich kompozíciách originálnym spôsobom skĺbil svet tanga s klasickou hudbou. Debutovali na BHS v roku 2021 pri príležitosti 100-ho výročia narodenia Astora Piazzollu. Na bicie nástroje a perkusie hrá Peter Solárik, na kontrabas Róbert Ragan st., na klavír Eva Varhaníková, na husle Imre Farkaš. Na akordeón, hlavný nástroj Piazzollových kompozícií hrá Michal Červienka. Slávne diela svetového bandoneonistu a skladateľa Astora Piazzollu interpretujú v rôznych aranžmánoch.

Vo štvrtok sa v Jazztikote uskutoční finálový večer kapiel súťaže Pódium mladých talentov Nadácie SPP. Počas večera budú koncertovať kapely FAYE, O.B.C., The Bureau, Baron Haze a Drahoslav Bango&Friends. Víťaz súťaže získa možnosť koncertovať na hlavnom pódiu Bratislavských jazzových dní 2024. Ak chcete podporiť svojho favorita, môžete tak urobiť nielen počas samotného koncertu, ale aj hlasovaním v online ankete na https://kultura.sme.sk/c/23229385/hlasujte-kto-bude-talentom-bratislavskych-jazzovych-dni.html

Zdroj: BJD