Jarda Svoboda – SOLO

Solové album  kapelníka skupiny Traband, zpěváka, skladatele, textaře a multiinstrumentalistyJardy Svobody nese prozaický název SOLO. Novinka v deseti písních navazuje na cestu naznačenou albem Přítel člověka, kterou Jarda Svoboda připravil s kapelou Traband v roce 2007. A stejně jako na zmíněném albu, i tady dominuje harmonium. Tento klávesový nástroj s charakteristickým zvukem podobným varhanám i tahací harmonice (“mezi kostelem a hospodou”) určuje výraznou měrou celkovou atmosféru alba.

Není to ale pouze harmonium a zpěv. Album je postaveno na souzvuku s autoharfou, což je další neobvyklý a dnes pozapomenutý nástroj podobný citeře. S autoharfou (a také s baskytarou) na CD přispěl Jardův častý koncertní spoluhráč, písničkář Fanda Holý. V menší míře, ale rovněž důležitě, přispěli i další Jardovi spřátelení muzikanti – Mourad se svou mandolínou a Jayk s rytmickými nástroji.

Jarda Svoboda exceluje jako textař i na své solóvé nahrávce. Tentokrát jsou písně daleko osobnější a texty více basnické. Na rozdíl od klasické písničkové formy je zde mnohem důležitější celkové sdělení, které tyto osobní nahrávky nabízí. „Písně jsou jako vždy adresné. Za většinou mých písniček je někdo konkrétní.“ říká Jarda Svoboda o svých textech a také dodává, proč je na albu skladba Slova věnovaná Václavu Havlovi. „I s Trabandem jsme na nahrávkách některé písně věnovali konkrétním osobnostem. Jen ne takhle doslovně. Ale stačí se zaposlouchat, o čem zpíváme např. v písničce Radiohit na posledním trabandím albu Vlnobeat. Na aktuální desce mám písničku Slova, která je přímo inspirovaná Havlovým esejem Slovo o slově. I po těch letech stále aktuální. Myslím, že slovo je tím klíčem, silou i zbraní. Věřím v sílu slova.“ A tahla víra se promítá do každého verše, sloky, písně, které se na albu nacházejí.

solo

Pisničkářství Jardy Svobody má na albu SOLO osobitý chrakter, písničky k „táboráku“ budete objevovat na této nahrávce obtížně. Osud „zlidovění“ se  skladeb ze solového alba nedá očekávat, ale o to intenzivněji posluchače mohou zasáhnout, pokud je nechá k sobě proniknout.

SOLO:
17.6. kavárna Už jsme doma, Praha-Dejvice, www.uzjstedoma.cz
2.7. Litoměřice, festival Litoměřický kořen, www.modryznebe.cz
5.7. Karlovy Vary, MFF, stan Finlandia (+ tlumočníci do znakového jazyka)
19.8. Frantoly, Koncert pro šumavskou divočinu
27.8. Mikulov, Eurotrialog, synagoga, www.eurotrialog.cz
3.9. Liberec, FrozenFest, www.frozenfest.cz
24.9. Brno, Moravská galerie, festival 7.generace

SPOLU S KAPELOU THE REVERENDS:
16.7. Fojtka u Liberce
28.7. Uherské Hradiště, kino Mír
6.8. Beroun
13.8. Lovosice

KVĚTOVANÝ KŮŇ:
28.6. Praha, křest CD Ztracené písně
7.7. Boskovice, festival

1464102542

Bio Jarda Svoboda (Trabandita)

*31.5.1966
– hudebník a výtvarník
– s kapelou Otcovy děti vydal 2 alba, s Trabandem 9 alb, Zuby nehty 1 album.
– autorsky spolupracoval s Michalem Horáčkem (CD Tak to chodí, 2003), s Václavem Koubkem (CD Každej pes, 2004), Divadlem bratří Formanů (Obludárium, 2005, Klapzubova jedenáctka, 2007), s The Tap Tap (Moje volba, Nefňuka 2016) a dalšími.
– od roku 2007 vystupuje i sólově, na koncertech se většinou doprovází na harmonium.
– jako hráč na harmonium je též členem kapely Květovaný kůň (CD Zapomenuté písně, 2016) a hostuje v kapele The Reverends písničkáře Fandy Holého (CD Konec cesty, 2015).

Zdroj: Indies Scope