Janesession: Rozhovor – Nahráme pár vecí v slovenčine!

Ahoj chalani, ako sa máte?
Mark: Dobre. Spotene v týchto horúčavách, ale dobre. Skoro všetko je v pohode.

Koľký album máte teraz už za sebou?
Mark: Štvrtý radový. Vydali sme ho v polovici marca.

Aké boli naň zatiaľ ohlasy?
Mark: Ja si dovolím tvrdiť, že zatiaľ asi najlepšie doteraz. Myslím, že aj ostatní členovia kapely zdieľajú tento názor a fanúšikovia tiež. Kritika sa viac prikláňa k tomu predošlému, ktorý zase my nemáme radi. Teda nie že by sme ho vôbec nemali radi, len to nie je naša najsrdcovejšia vec.
Tommy: Sú rôzne ohlasy, samozrejme závisí od vkusu každého. V drvivej väčšine sú ale pozitívne.

Janesession

Akých máte na albume hosťov?
Mark: Na tomto albume je napríklad hosť – gitarová legenda Peci Uherčík, je to jeden z najväčších slovenských gitarových kráľov, nahral s nami skladbu Two Lovers, kde má úžasné sólo. Je tam tiež jeden z mojich idolov Aleš Brichta, ktorý si s nami zaspieval skladbu Rescue me. Ďalším hosťom je Pavel Morochovič, ktorý s nami nahral krásnu klavírovú záležitosť Blue words. Potom je tam ešte Adam Kerďo z kapely La3no Cubano, ktorý hral na saxofón v piesni Breaking The Schoolrules.
Tommy: Tento album môžu fanúšikovia nájsť aj na internete, Itunes, Amazon a spol., čiže tam to tiež stojí za mrknutie.
Mark: Ja ešte dodám, že to nie je tak výhodné cez poštu, keďže poštovné stojí koľko stojí a dovolím si tvrdiť, že slovenské pošty sú úplne na riť a robia všetko preto, aby zabránili akémukoľvek obchodu poštovým smerom. A teda pošta je jednou z vecí, ktoré zabíjajú hudbu.

Stretli ste sa aj s nejakým negatívnym názorom, vďaka ktorému ste sa nad vecou zamysleli, či naozaj nie je niečo zle?
Mark: Vieš čo, došlo k jednej recenzii, ktorá bola pomerne čudná, ale to som sa skôr pozastavil nad tým, prečo to dali robiť človeku, ktorý píše o grindcorovej scéne a robil našu hard rockovú nahrávku. Ale samozrejme každú kritiku si berieme k srdcu.
Tommy: Kritizovať vie každý, ale konštruktívne kritizovať vie veľmi málo ľudí.

Koľko máte za sebou koncertov po vydaní nového albumu?
Mark: Bolo ich okolo dvadsať.

Vy ste boli označení ako najviac koncertujúca kapela, stále si udržujete ten trend?
Mark: Snažíme sa o to. Nie je to ľahké vzhľadom na to, že nie každý z nás má toľko času. Máme gitaristu, ktorý je profesionálny muzikant, ktorý musí dať čas od času prednosť iným kapelám, ale robí všetko, čo sa pre to dá.

Pracujete teraz na nejakom novom albume?
Tommy: Najhorúcejší je asi ten, do ktorého sme vniesli trocha slovenskej tematiky.
Mark: Na základe tlaku fanúšikov v českej republike a niektorých našich spriatelených muzikantov v Slovenskej aj v Českej republike sme sa rozhodli, že nahráme pár vecí v slovenčine. Veľa rokov sme tomu odolávali, teraz sa to konečne podarilo. Nahráme ale päť vecí, dáme to na internet a uvidíme, čo sa stane.  Ešte pripravujeme aj klasické celé CD, ktoré by malo vyjsť koncom budúceho roka.

Vy ste známi aj svojimi „after parties“ po koncertoch. Užívate si aj priamo s fanúšikmi, alebo skôr v súkromí?
Mark: Snažíme sa aj s fanúšikmi, ale väčšina tých fanúšikov na to nemá peniaze. Nie že by sme my mali… Ale oni väčšinou vypijú nejaký ten drink a pokecáme a pofotíme sa. Keď chcú podpísať CD, ktoré si väčšinou nekúpia, ale stiahnu z internetu s okopírovaným obalom, aj tak ho radi podpíšeme. Sme radi pre akékoľvek šírenie našej hudby. Zarábame si tak akurát na pokrytie nákladov. Sú občas aj takí fanúšikovia, že s nami tu párty absolvujú a niektorí z nich sa tak stali aj našimi normálnymi kamarátmi, s ktorými si užívame aj ďalšie párty. Hlavne v Čechách sa nám podarili v poslednej dobe zázraky, čo sa týka deštrukcie.

Hrali ste aj niekde v zahraničí okrem Čiech?
Mark: Všetko dookola sme objazdili okrem Ukrajiny. Tam nás nikto nezavolal. Ja by som tam kľudne išiel. Ešte by sme mali hrať aj v Nemecku a znova v Poľsku. Nemáme problém hrať kdekoľvek. Všade sú ľudia, ktorí sa chcú zabaviť a zoznámiť sa.

Otázky kládla: Daura
Foto: Wwwnick