Jan Švankmajer prichádza do Bratislavy!

Hlavné mesto – Bratislava privíta už čoskoro unikátnu výstavu českého umelca Jana Švankmajera. Autorovu pozoruhodnú výstavu sprístupnia vo štvrtok, 17. mája 2012, v bratislavskej koncertnej sieni Klarisky. Má názov KABINET JANA ŠVANKMAJERA a tento svetoznámy filmár sa ňou na Slovensku ako výtvarník predstavuje vôbec po prvý raz.

Všetkých 25 vystavených surrealistických objektov a leptov pochádza zo zbierky Ivana Melicherčíka, ktorý ich chce spolu s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom predstaviť Bratislavčanom či návštevníkom nášho hlavného mesta. Ich sponou je oblasť prírodopisu, v ktorej sa autor suverénne pohybuje aj ako tvorca nových živočíšnych druhov. Jeho tajomný kabinet či vlastne beštiár nešetrne ľaká, zastavuje dych a súčasne teší.

Parohac
Jan ŠVANKMAJER ( * 4. septembra 1934 v Prahe ), režisér, animátor, výtvarník, zberateľ, scenárista a spisovateľ je dnes hlavnou figúrou českého surrealizmu a viacerí teoretici ho považujú za najväčšieho surrealistického filmára po Buňuelovi. Z českých umelcov má vo svete bezpečne najvyšší rating.

Velka bestie

Vyštudoval na pražskej VŠUP a AMU. Na pole filmu vstúpil v 60. rokoch v čase českej novej vlny. V roku 1988 nakrútil svoj prvý dlhometrážny film Nìco z Alenky, ktorý získal svetový úspech a dlhú sériu filmov, ktoré vznikli neskôr, uzaviera Přežít svùj život z roku 2010. Je nositeľom celého radu významných medzinárodných a domácich cien v oblasti kinematografie. Je však aj rovnako výnimočným výtvarníkom – maliarom, grafikom, sochárom, keramikárom, autorom osobitých objektov a koláží. Aj tu je vždy prekvapujúci, nezaraditeľný, sugestívny, agresívny, absurdný, nekonvenčný, šokujúci…

Zvire s poklickami

Expozícia, ktorú pripravilo Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) spoločne so zberateľom Ivanom Melicherčíkom, žiaduco okysličuje súčasnú výstavnú ponuku hlavného mesta. Výstava potrvá do 9. júna 2012 a je pre verejnosť prístupná denne (okrem pondelka) od 10.00 – 18.00 hod. 19. mája bude výstava prístupná do polnoci v rámci Noci múzeí a galérií. Vstupné zadarmo.

Zdroj: BKIS
Publikoval: Redakcia GREGI.NET