Jamie Woon predstaví tajomstvá nového albumu Making Time aj Slovákom.

Jamie Woon prináša po štyroch rokoch od vydania svojho kritikmi oceňovaného debutu nový album. Britský interpret miešajúci vo svojej tvorbe prevažne zvuky R&B, soulu a elektroniky pokračuje na novinke v tejto fúzii, avšak s väčším dôrazom na hudobné nástroje.

Výsledkom je nahrávka plná intimity a tajomstiev, ktoré sa odkrývajú každým ďalším počúvaním. Naživo sa o tom budú môcť presvedčiť aj slovenskí fanúšikovia 19. apríla v Ateliéri Babylon.

„Mojím cieľom bolo všetko predostrieť čo najbližšie, a to až tak, aby hudobníci a zvuk nástrojov mohli hovoriť sami za seba. Snažím sa robiť niečo, čo znie hrejivo a lákavo, niečo, k čomu sa ľudia budú chcieť vracať. Do skladania hudby po svojom som vložil svoju maximálnu dôveru a nerobím kompromisy,“ odhodlane opísal proces tvorby druhej štúdiovky Making Time jej „otec“ Jamie Woon.

Jamie Woon _ photo credit Dan Wilton

Prvá zmienka o prerušení štvorročného ticha prišla, keď Woon predstavil svoj nový singel Sharpness v auguste minulého roka. Stalo sa tak prostredníctvom vysielania v internetovom rádiu Beats 1, kde sa o čerstvej novinke nadšene vyjadroval aktuálne vychytený producent Pharrell Williams. Podľa spevákovych slov ide o skladbu, ktorá opisuje niekoho tak výnimočného, až sa nad ním človek nadchne, ale zároveň v tom istom momente znechutí. To všetko na podklade R&B a lá Marvin Gaye, ktorý akoby vedel hrať na syntetizátore. Už len takáto kombinácia lyriky a premyslených hudobných aranžmánov sľubuje výnimočný hudobný zážitok.

Woon chcel, aby jeho ďalší počin znel organickejšie ako jeho prvotina. Preto sa po celý čas procesu prekonávania pochybností a vytvárania nekompromisne vlastného zvuku sústredil iba na živé nástroje. „Chcel som reagovať na prvý album. Počítača som sa nechcel ani dotknúť. Vedel som iba toľko, že chcem vytvoriť niečo živé a presvedčivé,“ priblížil britský soulový spevák a na čas odložil svoje elektronické ja.

Predstaviteľ britskej školy

Do povedomia verejnosti sa absolventovi BRIT school for Performing Arts and Technology, kde študovali aj Amy Winehouse, Adele alebo Kate Nash, podarilo dostať vďaka ankete BBC Sound Of 2011. Tá znamená pre európsku hudbu garanciu kvality. Predstavitelia britskej hudobnej obce každoročne vytvárajú rebríček najzaujímavejších talentov v danom roku. Pred piatimi rokmi sa Jamie Woon zapáčil britským kritikom natoľko, že skončil na štvrtom mieste.

Spevák, skladateľ a producent z Veľkej Británie sa svetu ďalej pripomenul prvotinou Mirrorwriting, z ktorej sú poslucháčom známe najmä single ako Night Air, Lady Luck alebo Shoulda. Vznikla súbežne s rôznymi menšími subžánrami, a preto si vyslúžil hudobnú nálepku „post-dubstep“. Podieľal sa tiež na nahrávke Settle elektronickej dvojice Disclosure, a to konkrétne na skladbe January. Umelecky sa dal dokopy aj s formáciami Portico či Darkstar.

Vďaka cyklu koncertov City Sounds of Bratislava sa slovenskí poslucháči soulu a príbuzných žánrov môžu o umeleckých kvalitách Jamieho Woona presvedčiť sami. V bratislavskom Ateliéri Babylon predvedie svoj rast a plodne strávené štyri roky už 19. apríla.

Vstupenky budú v predaji od piatka 22. januára v sieti Ticketportal.

Viac informácií: https://www.facebook.com/csbratislava
Udalosť: https://www.facebook.com/events/769235353219933/

Zdroj: Matej Salek