Jamie Cullum sa už vo štvrtok predstaví v Bratislave, bude aj afterpárty!

Už len tri noci zostávajú do momentu, na ktorý slovenskí fanúšikovia čakali niekoľko rokov. Svetoznámy britský spevák, klavirista a šoumen Jamie Cullum odohrá vo štvrtok 19. júna prvý koncert v Bratislave – v AEGON aréne NTC. O 18:00 sa otvoria jej brány, o hodinu neskôr sa na pódium dostane predskokan Ondřej Brzobohatý a po 20:00 už bude stage patriť 34-ročnému Angličanovi.

Jeho koncertom sa ale hudobný večer ani zďaleka neskončí. Všetci návštevníci sú totiž pozvaní na oficiálnu afterpárty, ktorá sa bude konať v klube LOFT! na Továrenskej ulici. Na vstup im bude stačiť lístok z koncertu.

10426825_10152559109164715_8005015893238707130_n

V LOFT!e ich čaká vystúpenie Davida zo Senca a koncert kubánskej skupiny Deja-vu, ktorá už dnes priletí do slovenskej metropoly. Na afterpárty príde aj niekoľko významných hostí, okrem iných britský producent Danton Supple, ktorý produkoval album X&Y od Coldplay, Angličan Ducan Mills, ktorý pracoval na nahrávkach Jakea Bugga i Florence and the Machine, a tiež hollywoodsky skladateľ a textár Alan Roy Scott, ktorý dlhé roky pracoval v slávnom vydavateľstve Motown. Nie je vylúčené, že sa tam zastavia aj hlavné hviezdy štvrtkového večera – Cullum a Brzobohatý. Nechajme sa prekvapiť…

Vstupenky na výnimočný dvojkoncert sa stále predávajú v sieti Ticketportal. Sektory II. a III. sú už takmer vypredané, v ostatných zostáva k dispozícii už len niekoľko desiatok lístkov. V prípade, že sa koncert vopred nevypredá, budú vstupenky k dispozícii aj na mieste – priamo v NTC, a to vo štvrtok po 18:00. Aktuálne informácie budú organizátori zverejňovať na oficiálnom evente na sociálnej sieti Facebook: www.facebook.com/events/638104259559247/

Jamie Cullum sa na scéne pohybuje od konca 90. rokov. Svojpomocne, len za pár stovák libier, si v roku 1999 vydal prvý album Heard It All Before. Pri druhej nahrávke Pointless Nostalgic (2002) si ho už pod svoje krídla vzalo vydavateľstvo Candid. Čerstvý absolvent vysokej školy na nej stavil na jazzové štandardy, no pridal aj dve vlastné kompozície. Jednou z nich je pieseň I Want to be Popstar, v texte ktorej si uťahuje z popových hviezd. Čas ukázal, že to neboli len reči. Jamie sa šablónovou popovou hviezdou nikdy nestal a za všetkým, čo robil a robí je predovšetkým poctivá práca a úprimnosť.

Nasledujúci album Twentysomething (2003) vydal mladý muzikant vo veľkom vydavateľstve Universal a vo Veľkej Británii s ním dosiahol trojnásobnú platinovú platňu. Nahrávka sa stala nejpredávanejším jazzovým albumom roka v krajine. Už koncom roka 2003 bol Cullum najpredávenejším britským jazzovým umelcom v dejinách. Odvtedy uviedol na trh ďalšie tri vynikajúce štúdiovky – Catching Tales (2005), The Pursuit (2009) a Momentum (2013). Predovšetkým tá posledná ukazuje vyspelosť hudobníka, ktorý dokáže ukážkovo pracovať s emóciami tak, aby to nebolo prvoplánové. Počas 15 rokov na scéne stihol charizmatický muzikant vydať štúdiovky, z ktorých pochádzajú také hity ako Don’t Stop The Music, Everlasting Love, I’m All Over It, These are the Days alebo Love for Sale. Za skladbu Gran Torino z rovnomenného filmu slávneho Clinta Eastwooda bol nominovaný na Zlatý glóbus. Na konte má aj nominácie na Grammy a Brit Awards.

Tak ako Cullum rástol na štúdiových nahrávkach, rástol aj na koncertných pódiách. Vzhľadom na univerzálnosť svojej tvorby si ho vyberali promotéri jazzových podujatí i festivalov, kde jazz takmer nemá svoje miesto. Hral na Glastonbury, Coachelle, North Sea Jazz, v Európe, USA, ale aj v Japonsku, Indonézii, Spojených arabských emirátoch alebo Singapure. Jeho dva koncerty na festivale Colours of Ostrava patria nepochybne medzi to najlepšie, čo tento multižánrový festival vo svojej bohatej histórii ponúkol.

“Vnímam ho ako veľkú osobnosť, vynikajúceho speváka a šoumena. Jeho vystúpenie v parížskej Olympii je pre mňa jedným z najsilnejších hudobných zážitkov,” povedal o sympatickom Angličanovi slovenský spevák Richard Müller, ktorý si jeho slovenskú premiéru taktiež nenechá ujsť. Cullum je hudobníkom, ktorý ľuďom dokáže podať jazzové skladby tak, ako nikto iný. Počas koncertov nielen spieva a hrá na klavíri, ale svoj obľúbený nástroj využíva aj ako perkusie, keď udieraním na rôzne častí vytvára rytmický podklad k svojmu spevu. Sinatra v teniskách, ako ho často nazývajú, je skvelým hudobníkom, no rokmi sa vypracoval aj na šoumena, ktorý svojim prejavom ľudí dvíha zo stoličiek v tom pravom zmyslom slova. Uvidíme, či sa mu to podarí aj vo štvrtok večer…

Vystúpenie Jamieho Culluma bude otváracím koncertom festivalu BA City Beats, ktorý sa bude konať 20. a 21. júna na Pláži pod Ufom v Bratislave. Predstavia sa na ňom John Newman, James, Jazzanova, Fink, Lulu James, Tamir Grinberg, Deja-vu Walter Schnitzelsson, Modré hory, Dynamo Team, L Plus, IM Cyber a mnohí iní.

www.bacitybeats.sk/jamiecullum.html
www.facebook.com/BACityBeats
www.facebook.com/events/638104259559247/

10446475_684864321550605_1457229474311469909_n

Zdroj: Ján Papač / Kuul Fabrik, PR manager koncertu