JAM4PEOPLE – graffitifestival ( since 2007)

Projekt JAM4PEOPLE vznikol už v roku 2007 tým , že som vybavil prvé povolenie od majiteľa na maľovanie graffiti na jeho majetku – zároveň potom bolo stretnutie nadšencov graffiti. Jeho zameranie je ukázať verejnosti , že graffiti , či street art nie je len vandalizmus , ale aj súčasť moderného umenia , či subkultúry Hip – Hop.

Tento projekt sa koná nepravidelne – podľa počtu vybavených plôch ako i sponzorov. Graffiti nie je lacný koníček. Na jeden graffiti – piece je potrebných aspoň 10 – 15 sprejov , niekto robí kvantitu, niekto kvalitu.

Je len na jeho tvorcoch akým smerom sa budú uberať , či už  legálne – až design predmetov, textilu , obrazov, zákazky pre rôzne firmy – velkometrážne maľby tzv. Muraly , alebo ilegálne – všetky nehnuteľnosti , vlaky , miesta na ktorých Vaše dielo aspoň chvíľu vydrží atď.

Moje začiatky boli tiež také – najprv ilegálna tvorba no po prvej podmienke som zmenil svoje zmýšľanie aj ja.

V momentálnej dobe je graffiti na ilegálnych miestach brané ako – Poškodzovanie cudzej veci a aktérom hrozí , podľa výšky spôsobenej škody aj niekoľkoroční trest. Graffiti sa osobne venujem už 25 rokov.

Za obdobie mojej tvorby , či organizovania JAM4PEOPLE som už vybavil 16 rôznych stien , aby sa dalo kde legálne maľovať aspoň na našich stretnutiach. Stretol som sa už z viacerými majiteľmi plôch – ich postojmi.. napr. chceli už aj , aby sme im za ponúknutú plochu platili.

Na pripravovanom podujatí bude maľovať 15 umelcov zo Strednej Európy – Poľsko Česko, Slovensko. Stien mám zatiaľ vybavených 6 po rôznyh miestach – po meste Čadca – ich upresnenie pre verejnosť si nechávam na približne týždeň – dva pred podujatím , aby podkladové nátery na stenách neboli znehodnotené.

Instagram: @jam4people_graffitifestival

Aktuálne podujatie je bez hudobnej zložky , pretože vybavené steny sú v obytných zónach.
Podujatie nie je organizované mestom Čadca.
Podujatie je určené pre ľudí od 0 do X rokov.

TS