Jak zní Svět na konci roku nula? Post-hudba se hlásí o slovo s novým albem.

Když pražská dvojice post-hudba vydávala před dvěma lety debutové LP Není se na co těšit, byla její estetika stále pevně ukotvena ve starých indie kořenech, skladbách psaných primárně s kytarou nebo klavírem a textech o vztazích, odcizení a “obyčejném lidském smutku”. Teď, s blížícím se výročím pandemického “roku nula”, se okolní svět radikálně změnil, a o zvuku post-hudby na novince Svět na konci roku nula by se dalo říct totéž.

Ačkoliv jsou základem dvanácti skladeb stále popové melodie a refrény, produkce a texty najednou prozkoumávají hlubiny rychle se šířícího chaosu. Frontman Dominik Zezula a producent Tomáš Havlen na nahrávce pracovali přes zimu a také v užším spojení než kdy dříve, což se odráží jak na chladném zvuku alba, tak výrazně větším žánrovém záběru.

Popové balady a taneční kompozice si tak na desce Svět na konci roku nula podávají ruce s vlivy trapu, experimentální elektroniky i noise rocku, přičemž  se všech 12 skladeb vejde stopáží mezi dvě a čtyři minuty.

Tematicky se post-hudba věnuje změnám, frustracím a nejistotám, které s sebou přinášel život během “roku nula”; nové skladby ale vzdávají hold i konkrétním vzorům, jako jsou projekty Martina Tvrdého (Ememvoodoopöká, Bonus), radikální trance Lorenza Senniho či současný industriální rap. Akustických nástrojů je tentokrát na albu naprosté minimum.

Loni na jaře jsme se shodli, že na aktuální situaci reagovat nijak nebudeme, že nová deska by měla spíš osobní výpovědí než reflexí okolního světa,“ říká Zezula. „Brzo nám ale došlo, že v této realitě nejde o dvě oddělené věci. Rok nula se na životech všech podepsal tak výrazně, že každá osobní zkušenost je nutně spjatá s pandemií, protože svět prostě najednou funguje jinak.“

Post-hudba také plánuje letní a podzimní koncerty, i když je samozřejmě otázkou, v jakém stavu Česká republika vstoupí do “roku jedna” a jestli je vůbec bude možné uspořádat.

Album Svět na konci nula vychází v pondělí 1. března ve spolupráci mezi domovským labelem Bad Names a platformou Full Moon Forum, ve stejný den bude k dispozici na všech streamovacích platformách, včetně Bandcamp účtu skupiny. Právě tam  bude v pátek 5. března spuštěn předprodej na limitovanou edici vinylů a CD, vše bude možné od téhož dne objednat také na e-shopu magazínu Full Moon.

Multilink alba: songwhip.com/posthudba/svet-na-konci-roku-nula
facebook.com/posthudba
post-hudba.bandcamp.com
https://eshop.fullmoonzine.cz

post-hudba: Svět na konci roku nula

  1. Do práce přes Nuselák, z práce přes Nuselák
  2. Bezpečí a klid
  3. Hráli jsme v Berlíně
  4. Slepé mouchy
  5. Modřínový háj
  6. Až srdce by se ustrnulo nad tím co v nás zanechala zima
  7. Myšlenka na pomalejší svět
  8. První sníh v Podolí
  9. Digitální popel
  10. Nemůžu dál
  11. Čtvrtfinále Ligy mistrů
  12. Zlomový ráno nula

badnames.org
https://www.fullmoonzine.cz/stranka/fm-forum  

Platformu Full Moon Forum, kde (ve spolupráci s labelem Bad Names) album Svět na konci nula vychází, v roce 2021 podporuje Ministerstvo kultury ČR.

Zdroj: TS