Ja, zloduch 2 – Minioni útočia vo veľkom na vašu bránicu.

Zloduch Gru už nie je tak aktívny v jeho niekdajších lumpárňach, odpočíva a venuje sa svojim dievčatám Edith, Margo a Agnes, jeho odborník na vynálezy Dr. Nefario je už unudení nečinnosťou a tak opúšťa tento tím ale našťastie ostávajú verní Minioni, ktorý si vždy vedia poradiť ako využiť voľný čas.

Gru si ale moc dlho neodpočinie, jeho zdatnosti sa pokúsia využiť v tajnej organizácii, ktorá chce polapiť nebezpečného zločinca Eduarda. Gru nakoniec podľahne pokušeniu a zhostí sa tejto nezvyklej novej úlohy. Ale nič nie je také jednoduché ako sa spočiatku zdá, začínajú komplikácie okolo dospievajúcich dievčat, polapenie zločinca Eduarda sa čoraz viac zamotáva a aby toho nebolo málo záhadne začnú miznúť Minioni…

Ja zloduch 2 (4)

O filme: V roku 2010 režisérska dvojica Pierre Coffin a Chris Renaud vytvorila pre Universal Studio hit o akom sníva každé animačné štúdio a to ešte za taký skromnejší rozpočet $69miliónov(oproti konkurenčním projektom ktoré stoja okolo $150miliónov), čiže prvý diel Ja, zloduch vtedy utržil celosvetovo v kinách pekných $543miliónov, k tomu ešte keď sa priráta predaj DVD a Blu-ray diskov z USA sa táto suma navýši o ďalších $200miliónov, čo už sú nadmieru pekné čísla. Čísla nepustia a tak návrat zloducha Grua a jeho žltých Minionov bol nevyhnutný a už teraz môžeme povedať že je rovnako úspešný. Tvorcovia počítačového animáku na jeho tvorbu dostali opäť podobný „skromný“ rozpočet a nakoniec uspeli tak, že ich počin sa stal komerčne najúspešnejším animákom roka 2013. Rovnako tak aj úrovňou animácie, príbehu a zábavnosti spĺňa nastavenú latku prvým dielom.

Pokračovanie Ja, zloduch 2 dáva v tomto príbehu väčší priestor trampotám s užužlanými Minimojmi, títo výmyselný malý žltý drobci sa stávajú kultovými postavičkami v takom rozsahu ako si kedysi vydobyli Woody a Buzz z rozprávky Toy Story, Shrek, či auto bleskový McQueen. Ich humorné gagy niekedy nepoznajú konca kraja a stále majú svojím obsahom čím prekvapiť. Dokonca tu zažijeme účelovejšiu zbesilú inváziu fialových „zombii“ Minionov než v samotnej Svetovej vojne Z. Popri prvom filme vznikli aj nejaké tie uletené krátke niekoľko minútové kraťasi z Minimojmi ako Home Makeover, Banana, Orientation Day, ktoré sa stali hitom na internete ale dajú sa vzhliadnuť aj na bónusovej výbave DVD a Blu-ray diskoch filmu Ja, zloduch.

Ja zloduch 2 (5)

Takže kto sa chce riadne zabaviť a dať riadne zabrať brániciam, tak je tento animovaný počin tá najlepšia voľba, lebo zábavnosťou to krásne srší, v rámci počítačovej animácie ide o skvelú prácu, k tomu tu máme na vrch účelové 3D efekty a tradične podarený Slovenský dabing.

Hodnotenie filmu: 95%
Originálny názov filmu: Despicable Me 2
Komerčný ohlas filmu Ja, zloduch 2 (k 1.9.2013):
Rozpočet: $76 miliónov
Otvárací víkend v USA: $83,517,315
Tržby v USA: $354,635,000
Tržby mimo USA: $467,500,000
Tržby Celosvetovo: $822,135,000

V Slovenských kinách od 4.7.2013

Ja zloduch 2 (1)

Napísal: Matúš Gajdošech