Islandskí Sóley a Sin Fang v Subclube!

Po Bloodgroup a Valgeirovi Sigurdssonovi sa v stredu 30.mája v klube pod hradom predstavia ďalší Islanďania: Sóley a Sin Fang. Obidva projekty spadajú pod silné a nezávislé nemecké vydavateľstvo Morr Music a ich hlavní členovia hrajú aj v relatívne známej indiefolkovej skupine Seabear.

Sin Fang je Sindri Már Sigfússon, mozog kapely Seabear a grafický dizajnér. Skateboard, pizza, nemecké Bravo a neskôr aj hiphop sprevádzali jeho mladosť. Gitary sa vraj nedotkol skôr ako v dvadsiatke. Zlom nastal, keď dokončil umeleckú akadémiu a presťahoval sa do Londýna. V tom čase ochorel a tak si doma zriadil maličké nahrávacie štúdio. O pár rokov neskôr už vydal svoj debutový sólový album “Clangour” (2009), na ktorý si všetko nahral sám. Na “Summer Echoes” (2011) si prizval na pomoc už aj ďalších muzikantov, svojich kamarátov zo skupín Múm, Amiina a spomínaných Seabear. Oba albumy celkom výrazne rozvírili vody hudobného sveta a tak posledný rok Sin Fang strávil koncertovaním po celom svete a skladaním nových piesní. Nové EP “Half Dreams” by malo vyjsť 25. mája, len pár dní pred bratislavským koncertom. Ukážka z nového EP:

Sin Fang alebo „Islandský Beck“, ako ho nazval časopis Rolling Stone, vytvára hudbu, ktorá spája prvky lo-fi, islandskú hravosť, zvuky piana a samozrejme nechýba ľahká gitara a indie-popové melódie v tom najlepšom zmysle slova.

Pianistka a speváčka Sóley (Sóley Stefánsdóttir) vyštudovala kompozíciu. V roku 2010 jej vyšlo debutové EP “Theater Island” na značke Sound Of A Handshake, čo je sublabel Morr Music. Po ňom nasledoval debutový trinásť-trackový album “We Sink” (2011).

Skladby Sóley sú pokojnejšie a tichšie ako tvorba Sin Fang, nestrácajú však na pôsobivosti a sile. Intimita a jemnosť v jej hlase a hre na piano dotvárajú výnimočnú atmosféru skladieb. Z času na čas môže evokovať Joannu Newsom, inokedy Lykke Li, stále je však dostatočne svojská či originálna. Pekná hudba.

Sóley je rozprávačka. Rozpráva – spieva o vlastnom svete – o vlastnej „krajine zázrakov.“ Pri živom hraní obsluhuje synťák/piano, gitaru, počítač a spieva, na pódiu jej ešte pomáha bubeník.

Subclub, streda 30.mája, od 21:00, predpredaj v sieti Ticketportal je za 7,50€, na bráne 10€.

https://www.facebook.com/#!/events/374365009267392/
https://www.facebook.com/#!/events/355511701173663/
https://www.ticketportal.sk/podujatie_search.asp?ID=16908
https://www.subclub.sk

3005soleyLogos

Zdroj: Subclub
Publikoval: Redakcia GREGI.NET