Islandská čelistka Hildur Guðnadóttir sa vracia do Bratislavy!

Meno islandskej čelistky a skladateľky Hildur Guðnadóttir je najčastejšie spájané s projektom múm a s menami ako Ben Frost, Fever Ray, Throbbing Gristle či Derek Jarman. Nie sú to však len kolaborácie, ktoré robia z Hildur jednu z najzaujímavejších postáv na súčasnej Islandskej scéne.

Zatial čo s “múm sa smeje, aby sa zbavila smútku”, jej citlivé kompozície pre čelo sa vydávajú melancholickou krajinou, v ktorej je každá nota tou najdôležitejšou. To platí pre debut vydaný pod pseudonymom Lost In Hildurness a najmä pre aktuálny počin Without Sinking. Tento malý-veľký album pozbieral výlučne pozitívne ohlasy kade-tade – od rešpektovaného magazínu The Wire až po tie zaujímavejšie zákutia blogosféry. Hildur na ňom nielen posúva aktuálne dianie v experimentálnych sférach a v súčasnej klasike, ale zároveň dokazuje, že tieto dva, na prvý pohľad odlišné svety, majú k sebe bližšie, než by sa mohlo zdať.

Hildur

Minimalistické strácanie v ľahkých oblakoch aj búrkových mrakoch, drone-ambientné odbočky a výlety do krajín, v ktorých je imaginácia naveky spätá so zvukom: “Jako by Arvo Pärt aranžoval pro smyčce field recordings Chrise Watsona.”  – Povinnosť pre milovníkov Ólafura Arnaldsa, zaujímavosť pre fanúšikov náročnej elektroniky, veľké zadosťučinenie pre nás.

V úlohe supportu sa predstaví audio-vizuálny projekt lowii – nový prírastok do rodiny Exitab labelu, vydavateľstva, ktoré okrem iného stojí napríklad za menami ako (Pjoni & Ink Midget, Stroon, Gwerkova, Aches). Živá maľba Kataríny Sido formuje zvuk, ktorý pomocou mašiniek, laptopu a violončela vytvára Jonatan Pastirčák aka Pjoni. O prepojenie týchto elementov sa stará Igor Rjabinin programujúci zachytávanie celého procesu do projekcie. Odporúča 5 zo 4 redaktorov Exitmusic.

Lístky si môžete rezervovať cez info@a4.sk alebo vyhrať v Rádiu_FM. Alebo oboje.

Hildur

Zdroj: Exitab label/Exitmusic
Publikoval: Redakcia GREGI.NET