IONS urobili príšernú chybu a prichádzajú s novým videoklipom

Kapela IONS chystá na budúci rok svoj druhý album. Jeho predzvesťou je nový singel s názvom “A Terrible Mistake”, ku ktorému vznikol aj videoklip a už o pár dní vyrazí aj na česko-slovenské mini turné.

IONS bol pôvodne sólový projekt gitaristu Jakuba Tirča, na ktorého prvom EP Introspection hosťoval spevák Shorty Lago. Ich spolupráca však neskončila a v roku 2019 vydali debutový eponymný album IONS. “Môj plán s Introspection bol taký, že to bude iba jednorázová spolupráca s hosťami. Keď sme sa ale znovu spojili a v januári 2019 v rovnakej zostave chceli vydať album, bolo jasné, že už to nie je sólový projekt, ale kapela,” spomína na túto prirodzenú zmenu Jakub Tirčo. 

Čiastočne aj vplyvom pandémie nebola kapela doposiaľ schopná koncertovať, čo sa už čoskoro zmení. Kapela práve vydáva nový singel „A Terrible Mistake“ a už o pár dní sa chystá aj na svoje prvé jesenné mini tour po Česku a Slovensku, kde predstaví aj nové skladby. Na budúci rok plánuje vydať niekoľko ďalších singlov a koncom roka 2023 by mal byť vonku aj ich druhý album.

“Vždy je zložité vybrať prvý singel, ktorý by najuniverzálnejšie vystihoval dané kreatívne obdobie kapely. Nahrali sme prvých päť úplne odlišných skladieb, ktoré plánujeme postupne vydávať, a jednohlasne sme sa zhodli na A Terrible Mistake.” dodáva Jakub.

Shorty hovorí o texte skladby: „Chyby robíme všetci, ale tou najväčšou chybou (A Terrible Mistake) je keď sme presvedčení, že sa nás nejaký problém alebo chyba netýka. Vtedy sa z neho nedokážeme poučiť a chybu zbytočne opakujeme. Kľúčové je nevyčleniť sa zo situácie. Ak sa deje neprávo niekomu cudziemu, musí nás to zaujímať a mali by sme sa viac angažovať.“ 



IONS si od svojho prvého albumu prešli niekoľkými personálnymi zmenami, no zostava, ktorú uvidíme na koncertoch už o menej ako týždeň je Shorty Lago (spev, klávesy), Jakub Tirčo (gitara), Milan Zolota (gitara), Jiří Horák (basa) a Martin Pisko (bicie)

Ku skladbe A Terrible Mistake kapela natočila videoklip, ktorý v spolupráci s Petrom Rončíkom vznikol v prešovskom klube Stromoradie, do ktorého sa vrátia už 29. októbra. Celý zoznam koncertov si môžete prečítať nižšie:

6.10.2022 – Trnava, Zelený kríček (Besna, IONS, Holotropic) 
7.10.2022 – Bratislava, Randal Club (Morna, IONS, Holotropic) 
20.10.2022 – Brno, Artbar (Morna, IONS, Obligod) 
21.10.2022 – Praha, Chapeau Rouge (Morna, IONS, Eight Minutes of Daylight) 
22.10.2022 – Valašské Meziříčí, Bar Lira (Morna, IONS) 
29.10.2022 – Prešov, Stromoradie (Etterna, IONS, Ybliss)
5.11.2022 – Přerov, Restaurace Pivovar (Morna, IONS, Cruel Company)

Zdroj: TS