INTERNATIONAL FILM FESTIVAL TRENČIANSKE TEPLICE: Záverečný deň.

Máme za sebou ďalší zaujímavý filmový festival. Festival, ktorý to vôbec nemal ľahké, nakoľko sa formoval za pochodu, bez dlhšej prípravy. Z radosťou ale môžeme zhodnotiť, že usporiadatelia do toho aby to fungovalo dali veľa energie a svojich schopností. Bolo cítiť, že sa vydali tím správnym smerom. Opäť sme mohli pocítiť tu pravú festivalovú atmosféru a všetko čo k tomu patrí. Teda hlavne tie filmy, ku ktorým v našich bežných multiplexoch nenarazíme.

_MG_4873

Z našej strany sme sa dostali hlavne ku krátkometrážním snímkam. A bolo veru na čo pozerať. Hlavne potešil výber krátkych filmov zo sekcie 2016 Oscar Nominated Short Films. Takže už tento výber naznačoval, že pôjde o niečo špeciálne. A tak aj bolo. Päť krátkometrážnych filmov vybraných z rôznych kútov sveta priniesol rôzne pocity. Buď sme sa mohli uvolniť a aj pobaviť pri snímkach ako Ave Maria (2015), či Koktavý (Stutterer, 2015, ocenený Oscarom v danej sekcii).  Alebo prežiť ťažké osudy nešťastníkov v dramatických snímkach ako Všetko bude v poriadku (Alles wird gut, 2015), Kamarát (Shok, 2015)  a hlavne doslova mrazivý Deň prvý (Day One, 2015).

_MG_4900

Pre porovnanie zo svetovou tvorbou sme mali možnosť vidieť aj konkurenciu z našich končín. Aj keď tvorba od našich Českých susedov v podobe dramatických snímok ako Amanitas (ktorý bol Víťazom hlavnej ceny Zlatá žaba), či iDentita až tak do kolien nedostala. Slovenský tvorca Adam Felix všetko napravil a nostalgicky motivovanou snímkou Checkpoint milo prekvapil a potešilo, že dostal aspoň Cenu poroty.

_MG_4839

V závereční deň festivalu bola za umelecký prínos ocenená herečka Zdenka Studenková. Je ďalšou významnou osobnosťou, ktorá sa môže pýšiť tabuľkou Artists Mission Award na Moste Slávy!

napísal: Matúš Gajdošech
foto: Martin Magál