Integrácia umelej inteligencie do umenia? Nechajte sa uniesť programom festivalu Art & Tech Days 2018.

Art & Tech Days je festival mediálneho umenia, technológií a digitálnej kultúry, ktorý sa koná v Košiciach počas šiestich dní v termíne 19. – 24. novembra 2018. Profilový event projektu Košice – UNESCO Kreatívne mesto mediálneho umenia predstavuje svoj program, ktorého hlavným bodom je Art & Tech Conference.

Témou tohto ročníka je umelá inteligencia a výzva, ktorú predstavuje pre kreatívny priemysel a spoločnosť. Okrem konferencie je festival plný pútavých podujatí, workshopov, výstav a prednášok, ktoré si teraz bližšie predstavíme.

Téma umelej inteligencie sa presadila nielen v konferencii, ale aj v jednej z pripravovaných výstav. Training 2038, KiBu & Healium Decoration predstaví zber ľudských dát pre umelú inteligenciu od Kitchen Budapest & Healium Decoration. Interaktívna VR/AI inštalácia otvorí spoločenský dialóg o úlohe AI v každodennom živote a o situáciách, keď AI prevezme kontrolu. Užívateľ sa tak ocitne v dialógu s AI entitou, ktorá sa prostredníctvom série otázok bude snažiť spoznať, ako sa ľudia správajú a na základe čoho sa rozhodujú.

Z ďalších výstav na festivale spomeňme Dávida Koroncziho, spoluzakladateľa vizuálneho inkubátora Pinchof_ či novoľavicového kritického mesačníka Kapitál. Jeho umelecká inštalácia Sebecké Ja(á) bude v rámci DAAVS (Dni aktuálnych audio-vizuálnych stretnutí) dostupná vo foyeri Východoslovenskej galérie. Autor sa snaží poukázať na to, že ľudia v súčasnosti musia neustále aktualizovať svoje myslenie, skrze mnoho optík a tém, no zároveň im k tomu slúži množstvo prostriedkov – môžu si čítať, rozprávať sa, učiť sa, počúvať, ale aj skrolovať… A tak sa môže človek informáciami a všetkými prístupmi k nim ľahko presýtiť. Návštevníkovi je ponúknuté stratiť sa niekde medzi hudbou, textom, enviromentom a videom, stáva sa súčasťou real-time „videoklipu“.

Prejdime k časti Art & Tech Talk, kde sa dozviete, že zobrazovanie umelej inteligencie nie je v kinematografii prítomné iba niekoľko desiatok rokov. Prvé filmy o robotických systémoch sa objavili už pred 100 rokmi a v súvislosti s rozvojom žánrovej filmovej tvorby sa umelým bytostiam začala venovať čoraz väčšia skupina filmových tvorcov. Nahliadnete tu do sveta umelej inteligencie cez okuliare fundovaného odborníka, filmového kritika Petra Konečného, ktorý pre Art & Tech Days pripravil špeciálnu edíciu svojich slávnych prednášok.

Čo sa týka workshopov, z viacerých spomeňme napríklad Machine learning pre umelcov s Gene Koganom, počas ktorého sa necháme doslova vtiahnuť do budúcnosti. Workshop je určený pre umelcov, dizajnérov a kreatívcov, predstaví machine learning z iného pohľadu. Účastníci sa naučia používať neurónové siete na vytváranie real-time interakcií, ktoré sa používajú pri práci s videom, inštaláciami, živou hudbou a interaktívnym dizajnom. Či už je to mapovanie vašich rečových vzorov do efektov obrazových glitchov alebo premeny pohybov tela na akordové zmeny v elektronickej hudbe, každý si tu nájde efekt, ktorý zaujme.

Každý marketér, novinár, vedec ale aj pracovník v kultúre sa pýta sám seba, ako zaujať a efektívne informovať. Ľudia majú menej času a sú viac rezistentní voči dôležitým témam, ktoré sa ich týkajú. Čo takto využiť vizualizáciu dát, ktorá môže dopomôcť k pochopeniu a vysvetleniu aj tých náročnejších tém? Vizualizácia môže taktiež fungovať ako vedecký nástroj, ktorý pomáha odhaľovať súvislosti medzi jednotlivými údajmi. Vyskúšajte si to na vlastnej koži na workshope Vizualizácia dát.

Stanislav Dobák – tanečník, choreograf, fotograf, kameraman, spoluzakladateľ a umelecký riaditeľ Memoryhouse Productions si pripravil workshop zameraný na tanečné princípy a techniky, ktoré rozvíjal počas svojej aktívnej tanečnej kariéry. Po ukončení štúdia tanca na P.A.R.T.S. a štúdia fotografie na britskej University of Hertfordshire skúmal možnosti prepojenia filmu a tanca. Snaží sa o implementovanie filmového žargónu do pohybového slovníka účastníkov workshopu, a tak prinesie nový zážitok pre telo a myseľ. 

Rozhodne stojí za to venovať pozornosť aj časti Art & Tech Kids, kde je pre návštevníkov pripravený stop motion workshop, na ktorom budú mať aj tí najmenší možnosť zabaviť sa a vyskúšať si, ako sa tvorí krátke stop motion video. 

Ponúkli sme vám prierez aktivít na festivale Art & Tech Days 2018, priamo na mieste toho uvidíte ale oveľa viac. Organizátormi podujatia sú nezisková organizácia Creative Industry Košice a klaster regiónu východného Slovenska Košice IT Valley, ktorí dôverujú prepojeniu umenia s technológiami. Festival Art & Tech Days podporili Fond na podporu umenia, Medzinárodný vyšehradský fond, Visit Košice, Ministerstvo dopravy a výstavby a Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky.

Linky:

Zdroj: TS