Inside Group o novinke Jolly: Nebudeme to dávať do všetkých rádií, ešte by si poslucháči mysleli, že je to džingel.

Slovenská fusion kapela Inside Group prichádza po minuloročnom albume One and Zero s novým singlom Jolly, ktorý je príbehom štastného muža. Už ako samotný názov a téma naznačuje, ponúka štvorica Peci Uher, Viliam Cicoň, Viliam Stanek a Ján Kopčák pozitívnu skladbu, v ktorej namiešali prvky rocku, jazzu, ambientu a príjemnej melodiky. K novinke natočili priamočiary videoklip z hrania a zámerne vynechali abstraktné obrazy, ktoré boli typické pre ich staršiu produkciu.

Inside Group sa viac vyhýbajú zložitým témam ako kedysi  a svoju hudbu stavajú na melódiách a piesňovej forme. Aby témy svojich skladieb priblížili čo najviac svojim poslucháčom, veľkú úlohu zohrávajú samotné názvy, nakoľko sa jedná o inštrumentálnu hudbu. Gitarista a skladateľ Peci Uher je súčasne hlavným hrdinom aktuálnej novinky. „Pesnička Jolly je príbehom muža, ktorý je šťastný so svojím životom. Je očarený tým, že môže robiť to, čo ho v živote naozaj  baví. Vybral som si durovú melódiu, ktorá hovorí o radosti a kráse. Použil som opäť iný zvuk gitary a nechali sme aj viac priestoru saxofónu.

Hudba tejto slovenskej kapely chce byť pútavá a nie vždy žánrovo zaraditeľná. Podobné je to aj v tvorbe mnohých zahraničných umelcov. K Inside Group sa najlepšie hodí označenie fusion, čiže spájanie prvkov rôznych žánrov. „Ale nie sme kapela, ktorá džemuje na pódiu. Hrať päť minút a z toho štyri minúty sólovať je pre mňa nezmysel a ani sa mi to nepáči, podobne ako je tomu na rôznych jam sessions, kde namiesto hrania dochádza k pretekaniu sa v tom, kto vie čo zahrať. Naopak, máme jasné témy a štruktúry skladieb. Naša hudba má pevný aranž a keď príde na sólo, aj to súvisí s témou pesničky. Hudba je o našom vnútre a to pretavujeme do našich pesničiek.“

Skupina je ešte krátko na scéne a hoci ide o skúsených hudobníkov, vedia, že majú pred sebou dlhú cestu. Podobne ako väčšina kapiel aj Inside Group prezentujú svoje single prostredníctvom videoklipov a živým vystupovaním. „Manažujeme  si všetko sami, ale chceli by sme, aby sa naša hudba dostala k čo najviac ľudom a preto je super, ak sa môžme  prezentovať aj prostredníctvom médií. Ale zasa si uvedomuje že to, čo hráme, je okrajový žáner. Nie sme rádiovka, preto sa ani nebudeme snažiť dostať do relácií, kde ide kopa komerčnej hudby. Skôr chceme osloviť relácie určené na prezentáciu takejto hudby. Je nezmysel to dávať do všetkých rádií, ešte by si ich poslucháči mysleli, že počujú džingel.“   

Napriek tomu už majú skúsenosť s hraním v televízii, hoci s iným, ale žánrovo podobným projektom. „Vystúpili sme v Teleráne a na Jojke a na naše prekvapenie to sledujú aj ľudia, ktorých naša hudba oslovila. Poskytli sme viacero rozhovorov jazzovým a iným médiám a tiež to prinieslo svoje ovocie. Na koncerty začalo chodiť oveľa viac ľudí . Ľudia si ťa vypočujú, prídu na koncert a odídu veľakrát aj s cédečkom. Potom si človek povie že to všetko má zmysel.. To chceme robiť najbližších sto rokov.“ Tvorbu skupiny Inside Group môžete sledovať na Youtube, Facebooku a Spotify.

https://www.facebook.com/InsideGroupPresov/
https://open.spotify.com/artist/0XVaPyFK3bbWdgBRBgWSZq
https://www.youtube.com/channel/UCWvrTXtFR8dElsw2E7v6yXw

redakciu informoval PR manažér Edo Kopček
foto: archív kapely