III. ročník výstavy Čarovný svet bonsajov pod záštitou veľvyslanca Japonska!

Druhý júnový týždeň začne v bratislavskej letnej čitárni U červeného raka 3. ročník nevšednej výstavy zbierkových bonsajov. Bonsaje sa v Japonsku považujú za umelecké dielo, ktorého podoba nie je nikdy ukončená. Vznikajú pod rukami skúsených pestovateľov ako živé sochy, dedia sa z generácie na generácie a ich cena je často krát nevyčísliteľná.

Bohato zastúpené budú aj sugestívne kamene – suiseki. Sú to krásne až magické kamene, ktoré príroda vyformovala do fantazmagorických tvarov alebo im dala zaujímavú farbu. Takéto kamene človek cielene vyhľadáva, dlhodobo ošetruje, najmä hladením holou rukou, a po uložení na drevený podstavec ich prezentuje na verejnosti. Toto umenie pochádza z Číny a je staré viac ako 2000 rokov. Sugestívne kamene – suiseki prinášajú ľuďom duševnú harmóniu, umožňujú im meditovať a plnia aj estetickú funkciu.

Podujatie ponúkne nielen rozmanité botanické druhy bonsajov, ktoré rastú v našich zemepisných šírkach, ale aj exponáty dovezené priamo z Japonska.

Záštitu nad akciou prevzal veľvyslanec Japonska v Slovenskej republike – pán Yoshio Nomoto, ktorý 7. júna 2011 o 18:00 hodine výstavu slávnostne otvorí a prednesie na nej slávnostný príhovor.

Počas trvania podujatia, ktoré prebehne od 8. do 11. júna 2011 budú k dispozícii aj materiály o Japonsku a jeho kultúre. Po celý čas bude k dispozícii viacero odborníkov z oblasti bonsajov, ktorí vám radi poradia pri ich pestovaní.

Expozícia bude umiestnená priamo v letnej čitárni U červeného raka na Michalskej 26 v Bratislave. Vstup bude zdarma. Otváracia doba je od 9:00 do 19:00 hod.

Spoluorganizátorom je Mestská knižnica Bratislava.

Zdroj: Mediazona s.r.o.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET