Igorrr, Black Hole Constellation: Reportáž!

Na rockové, punkové či metalové koncerty zvyknutí návštevníci klubu Randal dostali možnosť rozšíriť si svoje hudobné obzory vystúpením zorganizovaným pod záštitou Obscure promotion.

Francúzi Igorrr v rámci tohtoročného Brutal Assaultu zaznamenali prevažne nadšené reakcie a preto klasická agentúra nezaváhala a v rámci turné priviedla túto hudobnú lahôdku aj do Bratislavy.

V úlohe predskokanov sa predstavilo mne doteraz neznáme duo Black Hole Constellation. Hudobne sa jednalo o mix industriálu, elektroniky a metalu inštrumentálneho prevedenia. Zostava v zložení bubeník a basgitarista predviedla, že aj v rámci bývalého Československa nie je problém nájsť hudobníkov s odvahou experimentovať a nevsádzať na istotu a preverené postupy. Pre mňa určite príjemné prekvapenie na začiatok.

So zoskupením Igorrr som sa stretol prvýkrát pred asi piatimi rokmi a bol to naozaj šok. Neviem, či štýlové označenie crossover prináleží niekomu viac ako týmto Francúzom. Hudba čerpajúca z odkazov naprieč dejinami, kde si nemáte v rámci jednej skladby problém vypočuť klasické hudobné motívy alebo šansóny v kombinácii s dub stepom, black metalom či operným spevom. Takáto kombinácia asi príde človeku ťažko stráviteľnou, a v skutočnosti aj je, na druhej strane je potrebné oceniť snahu autorov posunúť hudobné obzory ďalej. V zostave bubeník, dvaja speváci  (operná speváčka, metalový spevák) a Gautier-a Serre, majúci na starosti elektronickú stránku produkcie,  si tak bratislavské publikum malo možnosť naživo vychutnať jeden z najšialenejších hudobných mixov aké súčasná scéna ponúka.  Tak ako aj v lete na Brutal Assaulte boli reakcie nadšené a ja dúfam, že sa s týmto podivným zoskupením uvidíme čoskoro opäť.

Napísal: Alexander Sucháček