ICONITO AKO ICH NEPOZNÁTE!  V ICH NOVINKE “BREHY” SA OBJAVILI AJ HERECKÉ HVIEZDY A ŠPECIÁLNE EFEKTY

Iconito je známe najmä projektom KORENE, ktorý na Slovensku zožal obrovský úspech. Tradície, ktoré nepominú a mali by sa pripomínať mladej generácii, nato chceli chalani z východu poukázať. Aktuálne však vychádza ich novinka “Brehy”, ktorá je absolútnym žánrovým kontrastom ku ich predošlým skladbám. V klipe sa dokonca zhostili hlavnej úlohy aj hviezda seriálu Dunaj – Marek Rozkoš a charizmatická česká herečka Anička Randárová.

Od folklóru k popu?

Posledné roky venovali projektu KORENE všetok svoj čas. Je to koncept, ktorý ponúka piesne z rôznych regiónov a celkovo to podčiarkujú aj významní herci, ktorí tomu dodali taký vibe života zo starých čias našich mám. Skupina, ktorá okrem toho, že mala svoje turné v zahraničí a má enormný záujem o folklór v modernom šate neustále, ukončí tento rok veľkým koncertom v Michalovciach a otvorí nový rok v Bratislave.  No tentokrát prišli s úplne niečim novým a predstavuju popovú skladbu “Brehy”, kde co-produkoval vokálnu časť piesne Igor Timko z No Name a dejovou linkou nás prevedú špičkoví herci.  Igor Timko je taký náš mentor, dlhoročný producent a učil nás rásť.

Posledné 2-3 roky sme sa venovali práci na projekte KORENE, ktorý sa venoval modernému folklóru, tak pieseň BREHY je v podstate akýsi návrat k našim vlastným koreňom… koreňom kapely Iconito. Pretože pop bol to, s čím sme začínali. Skladba BREHY je akýmsi mostíkom k novo pripravovanému multižánrovému albumu kapely, ktorý plánujeme vydať v druhej polovici 2024. Intenzívne pracujeme na nových skladbách, z ktorých bude, a to môžem naozaj sľúbiť, každá jedna z úplne iného súdka. Potvrdí to aj fakt, že na albume bude množstvo slovenských ale aj česko-slovenských spoluprác. Je to nielen pre nás, ale veríme, že aj pre našich fanúšikov taký svieži nový vietor či už od zvuku až po samotné témy. S určitosťou ale môžeme povedať, že aj kapela vyrástla, naučila sa v týchto hudobných vodách lepšie hýbať a vždy sa snažíme posúvať naše limity a možnosti. Zvuk aký má táto skladba považujeme za najaktuálnejší, aký sme dokázali vyprodukovať..je to preto podľa mňa naša najsúčasnejšia a najpopovejšia pieseň po zvukovej stránke v rámci našej tvorby”, hovorí frontman skupiny, Kristián Dufinec.

Videoklip prešiel špeciálnymi úpravami a efektami pod taktovkou Michala Šabíka. Námet, réžia a scenár mal na starosti samotný frontman kapely Kristián Dufinec, kamery a strihu sa zhostili Adrian Jenčo z Cube Art Pictures.  O špeciálne osvetlenie sa postaral Peter Visokai (Sound and Light) a  Karol Bohrn (KB shop). Hudobnú produckiu zastrešili chalani z Iconito a co-produkciu má na svedomí Igor Timko. Celkový mix doriešil Peter Jakab (Sinus records) a master Peter Halgaš (Ecosounds mastering).

Celkovo dejová linka i samotná pieseň predurčuje smerovanie témy a príbehu kam by sa ľudia vedeli dostať.

“U nás v kapele padla otázka typu – aký je najhorší druh nevery? A všetci v kapele sme sa zhodli na tom, že by to bolo azda to, keď prichytíte milovaného človeka ako vám zahýba. Napokon sme sa uzrejmili, že oveľa horšie je prísť na to v rovnaký moment a pri rovnakej situácii, to je asi naozaj katastrofický scenár pre každého, kto miluje úprimne. A keďže príbehov o láske je mnoho a častokrát sa recyklujú chceli sme využiť aj “VFX & AI”, ale tak aby nám dramaturgický posúvali dej. Nejde len o to, aby sa nám obraz hýbal a vyfarboval, chceli sme nájsť niečo iné, viac orignálne a možno ponúknuť divákovi aj akési pojítko a tak trochu aj SCI-FI prvok pre tento klip, aby upútal pozornosť na prvý pohľad, no a či sa nám to podarilo, nech posúdi divák”, vysvetľuje vznik klipu Kristián.

V hlavných úlohách sa objavia aktúalne česko-slovenské herecké talenty, za slovenskú stranu je to herec Marek Rozkoš z jedného z najúspešnejších seriálov DUNAJ. A v hlavnej ženskej úlohe sa objaví charizmatická česká herečka Anička Randárová zo Zlína, ktorá študovala na DAMU v Prahe a je to neskutočný talent. Už teraz sa objavuje v rôznych seriáloch, filmových produkciách ale aj TV spotoch. Na kamere dodáva pocit, že by ste ju najradšej zjedli kvôli jej citlivému, decentnému a precíznemu emočnému prevedeniu. Okrem nich si vedľajšie úlohy zahrajú aj Simonetta Hladká, ktorú môžete poznať z filmu “Pivnica“ a model Daniel Adam, ktorý so skupinou spolupracuje už roky. A ako bude napredovať Iconito ďalej?

“Za posledný rok sme v priebehu 9-tich mesiacov absolvovali celkovo tri cesty do USA. Bolo to niečo neuveriteľné- výnimočné, naše prvé americké turné. Veľmi si vážime pozvania a pohostinnosť slovákov žijúcich v USA. Naše ďalšie plány na rok budeme postupne zverejňovať, no už sa nevieme dočkať na naš naplánovaný  veľkolepý koncert v rámci projektu KORENE spoločne s FS Zemplín. Odohráme ho 22. decembra v Michalovciach a v januári chceme toto predstavenie ukázať aj publiku v Bratislave. A to konkrétne 28.1.2024 v bratislavskom Stars Auditóriu. S týmto predstavením potom absolvujeme ešte zopár koncertov spomedzi ktorých môžem spomenúť festival EĽRO v Kežmarku alebo Hodonínske slávnosti v Čechách. A po týchto všetkých koncertoch sa už nesmierne tešíme na náš nový album”, uzatvára Kristián Dufinec z ICONITO.

“BREHY” – https://youtu.be/YrYoOzArLsE?si=gyNsRC8ykmTWmLXq
www.iconito.sk 
https://www.instagram.com/iconito_sk_…
Marek Rozkoš (@marek_rozkos) • Fotky a videá na Instagrame
Kapela ICONITO (@iconito_sk_band) • Fotky a videá na Instagrame
https://www.facebook.com/iconitosk

Zdroj: PR/BRAND MANAŽÉR JANA TRELLOVÁ