Hýření Nyege Nyege. Přehlídka africké elektronické scény poprvé v MeetFactory.

„Nejlepší festival elektronické hudby na světě je v Ugandě,” prohlašuje jednoznačně britský magazín Fact. Řeč je o Nyege Nyege a mladá krev vyslaná z tohoto labelu a stejnojmenného festivalu předvede, kvůli čemu je východoafrická taneční scéna poslední roky opěvovaná. Syrová energie poprvé zasáhne i Prahu, továrnu probudí 8. března 2019.​

Bamba Pana & Makaveli z Tanzanie s jejich ultrarychlými singeli beaty, výraznými perkusivními vzorci, výbušným frázováním a bývalý ugandský boxer Otim Alpha, člen etnika Acholi s rytmy přetavenými do techna. To jsou dva zástupci Nyege Tapes, jejichž tvorba vychází z tarabu, tedy arabského pojetí hudby. Základním požadavkem tohoto konceptu je pohnout člověkem emocionálně, přivést ho k pocitu ochromení, radosti i smutku, a obecně označuje propojení hudby s poezií a tancem.

Bude se hřešit, řekl by si jeden, když zkoumá, co znamená „Nyege Nyege”. Jméno festivalu, probíhajícího v ugandském městě Jinja na břehu Nilu, lze přeložit jako „pocit nebývalé a nezastavitelné touhy se hýbat, natřásat a tančit“, v jiném africkém jazyce ovšem třeba jako „být nadržený“. Hudební produkce se díky lepší dostupnosti moderních softwarů přetavila do frenetické, výsostně aktuální tvorby, jež svébytně reaguje na západní styly, zatímco zůstává věrná svému původu a DIY étosu. S téměř 300 beaty za minutu, singeli dnes zprostředkovává nejzběsilejší party.

Nyege Tapes, založené roku 2015, kdy zároveň proběhl první ročník festivalu, nabízí v hlavním městě Ugandy bezplatné nahrávací studio. Že elektronická scéna vzkvétá na východě Afriky, má jasno nejen Fact či Resident Advisor, ale třeba i slovenský festival NEXT, a nevelký kolektiv spravující značku Nyege Nyege je jeho epicentrem, na jehož poslední ročník čtyřdenního nonstop festivalu MeetFactory zavítala s platformou SHAPE.

„Otim Alpha na svém debutu proměňuje zažitou tradici a uzpůsobuje ji tempu okolního světa,” píše ve své recenzi na jeho loňské album Radio Wave a kola elektronického bubblegumu s úctou, leč nelítostně rozemílají zažité. „Na Gulu City Anthems se na ustálenou hudební formu bere páčidlo a mlátí se do ní kladivem. Snad trochu drastické, ale potřebné a nadmíru zábavné.” Východoafrická taneční scéna dnes ovládá celý jižní kontinent a jejich zástupci se stávají synonymem našich popových hvězd, hlásá směle britský deník The Guardian.

Zástupci Nyege Nyege rozpoutají poprvé v Česku a MeetFactory party začínající s úderem desáté. Showcase Nyege Nyege bezesporu není pro každého, lační po protiváze berlínského techna a evropské alternativní scény nicméně budou nasyceni zcela. V noci z pátku 8. března na sobotu se rozpoutá taneční epidemie, která už dříve zachvátila polský Unsound anebo berlínský Berghain.

Vstupenky:
250 Kč na meetfactory.cz
250 Kč (+ případné poplatky) v ostatních předprodejích
250 Kč na místě do půlnoci, 350 Kč po půlnoci

Předprodeje:
Ticketportal, GoOut a meetfactory.cz

Zdroj: TS