Hviezdy elektronickej hudby The xx a Bonobo na Colours of Ostrava.

Nejen Sigur Rós, Tomahawk, Jamie Cullum, Damien Rice, Devendra Banhart, Woodkid, Dub FX či Asaf Avidan – ale také dvě velké hvězdy současné elektronické hudby zahrají na letošním festivalu Colours of Ostrava.

První je britské trio The xx se svými podmanivými atmosférickými skladbami, které jim získaly jak fanoušky po celém světě, tak i například cenu Mercury Prize. Druhým jménem je britský hudebník a producent Bonobo, který na Colours představí s šestičlennou kapelou a novou vynikající zpěvačkou Szjerdene čerstvé album The North Borders z produkce labelu Ninja Tune.

„Obě jména, která patří k tomu nejaktuálnějšímu na hudební scéně, jsou důkazem velké žánrové šíře Colours of Ostrava – od rocku přes pop, jazz, world music, folk až po elektroniku,“ zdůrazňuje ředitelka festivalu Zlata Holušová. A dodává: „Oproti loňskému roku se letos program posunul opět dále a je nejkvalitnější v historii festivalu.“

The xx tvoří kytaristka a zpěvačka Romy Madley Croft, baskytarista Oliver Sim a bubeník a programátor Jamie xx.

Na debutovém eponymním albu přišli v roce 2010 (ještě v kvartetu s kytaristkou Baria Qureshi) s hypnoticky a minimalisticky vystavěnými melodickými skladbami a nezvyklými milostnými texty, které okamžitě zarezonovaly na světové scéně.

Ta jako by čekala na tak „měsíčně tichou“, introvertními náladami nasycenou hudbu, jasně se vymezující hlasité, překomplikované a na první signální mířící mainstreamové produkci,“ líčí Zlata Holušová. Možná proto se nejlepší britské a irské album roku 2010 velmi dlouho drželo v žebříčku nejprodávanějších nahrávek. Vlna obdivu zanesla The xx na festivaly Glastonbury, Bonnaroo, Coachella, All Tomorrow’s Parties nebo Primavera.

Jejich skladby zazněly v reportáži stanice NBC ze zimních olympijských her, objevily se v mnoha reklamách, filmech televizních seriálech a módní přehlídce Karla Lagerfelda. V loňském roce vydali The xx druhé, opět výborné album Coexist, což se odrazilo v jejich další nominaci na Brit Awards, nadšených recenzích a mnohatisícovém prodeji.

Simon Green aka Bonobo patří mezi nejvýznamnější světové tvůrce elektronické hudby kombinované s živým hraním a podmanivými melodiemi vyšperkovanými hlasy zpěváků: Andreya Triana, Erykah Badu, Grey Reverend, Cornelia.

DJ, producent a multiinstrumentalista z britského Leedsu připomíná hudebního hypnotizéra: nutí posluchače přestávat rozlišovat mezi trip hopem, jazzem, ambientem, klasikou, world music nebo hip hopem. Bonobo o post světové hvězdy neusiloval, přišlo to samo.

Čtyřmi alby, singly, skvělými remixy a koncertními turné – i jako vyhledávaný DJ – si podmanil diváci na celém světě. Nahrávek Bonobo využili tvůrci reklam i televizních seriálů Californication, Dr. House, Gossip Girl nebo CSI: CSI. Jeho skladby zazněly také ve filmech Crazy, Stupid, Love, House at the End of the Street a v počítačových hrách. Album Black Sands s hlasem Andreya Tiarana se stalo jedním z nejposlouchanějších v roce 2010. Letošní The North Borders má ještě propracovanější, originálnější a barevnější zvuk postavený na daleko větším využití nástrojů. A Bonobo slibuje, že přesně takový zvuk od něho uslyšíme i na koncertě, tentokrát ale s hlasem černošské krásky Szjerdene, vycházející hvězdy labelu Ninja Tune.

Dvanáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava proběhne od 18. do 21. července 2013. K dosud potvrzeným kapelám patří například Sigur Rós (Island), Tomahawk (USA), Jamie Cullum (UK), Damien Rice (UK), Asaf Avidan (Izrael), Woodkid (Francie), Devendra Banhart (USA), Dub FX (Austrálie), Tiken Jah Fakoly (Pobřeží slonoviny), Rokia Traoré (Mali), Inspiral Carpets (UK), Jon Hassell (USA), Sara Tavares (Portugalsko), Submotion Orchestra (UK), Skip The Use (Francie), Acoustic Africa (Pobřeží slonoviny, Kamerun, Mali), Fanfara Tirana meets Transglobal Underground (UK / Albánie), Botanica (USA), Girls Against Boys (USA), The Bots (USA), Maria Peszek (Polsko), Ladi6 (Nový Zéland), Sam Lee (UK), Aziz Sahmaoui & University of Gnawa (Maroko), Savina Yannatou & Primavera en Salonic (Řecko), Dhafer Youssef (Tunisko), The Kill Devil Hills (Austrálie), Anna Maria Jopek (Polsko), Mich Gerber (Švýcarsko), Mama Marjas (Itálie), Irie Révoltés (Německo), Gin Ga (Rakousko), OKA (Austrálie), Man Man (USA), Russkaja (Rakousko) z domácích pak například Tata Bojs, Zrní, Umakart, Vojtěch Dyk & B-Side Band bandleader Josef Buchta, Květy, Pražský výběr, Sunflower Caravan, Psí vojáci, Aneta Langerová, The Prostitutes, Luno, The Pipes and Pints, Xindl X, Lesní zvěř, Poletíme? nebo Wanastowi Vjecy.

Na 11 scénách proběhne celkem přes 200 programových bodů – kromě kapel z celého světa divadla, filmy, diskuse, workshopy, DJs party a podobně. Čtyřdenní vstupenky v současné ceně 1.650 Kč jsou k dostání do 31. března 2013 v síti Ticketpro, e-shopu Colours of Ostrava (https://eshop.colours.cz) nebo fyzicky v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. V e-shopu jsou již také v prodeji místa v kempu, parkování u areálu festivalu nebo u stanového městečka. Více informací na www.colours.cz nebo https://www.facebook.com/colours.of.ostrava.

Generální partner: Česká spořitelna. Za podpory statutárního města Ostrava. Hlavní partneři: ArcelorMittal Ostrava, Agrofert, Vítkovice – Machinery Group, Skupina ČEZ. Produktový partner: Radegast.

Novým partnerem festivalu se stává společnost T-Mobile Czech Republic, a.s., která vůbec poprvé v historii vyvíjí pro Colours speciální mobilní aplikaci. Kromě toho připravuje i další zajímavé a netradiční aktivity pro návštěvníky.

Zdroj: ArtsMarketing.CZ