Hviezdami Art Film Festu budú Anna Geislerová a Juraj Kukura.

Osobnosti európskej kinematografie a filmy zo svetových festivalov lákajú na 23. ročník Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 19. do 26. júna 2015 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Priaznivci sa môžu tešiť na festivalovú odyseu o deň dlhšiu ako minulý rok – tentoraz potrvá osem dní.

Art Film Fest aj tento raz udelí osobnostiam cenu Hercova misia za ich mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme. Vo Festivalovom parku vlastnoručne pripevnia mosadzné plakety so svojim menom noví laureáti ocenenia, na úvod česká diva, držiteľka piatich Českých levov, Aňa Geislerová a na záver festivalu zavíta jeden z najvýraznejších slovenských hercov, ktorý rovnako ako doma prerazil aj v zahraničí – Juraj Kukura.

Cenou Zlatá kamera Art Film Fest tento rok ocení počas otváracieho ceremoniálu dvorného kameramana Juraja Jakubiska – Jána Ďuriša.

Art Film Fest prichystal pre návštevníkov 23. ročníka 125 snímok, z ktorých bude 84 dlhometrážnych a 41 krátkych a stredometrážnych. Program je rozdelený do 13 sekcií vrátane pôct oceneným osobnostiam. Už tradične nebudú chýbať snímky ocenené na slávnych svetových festivaloch v Cannes, Berlíne, Sundance či Benátkach a ani domáce novinky. Do festivalového diania sa vrátia obľúbené premietania pod holým nebom v Kinematografe v Trenčíne.

O hlavné ceny Art Film Festu, Modrých anjelov, sa bude uchádzať 11 filmov Medzinárodnej súťaže hraných filmov a 36 filmov v Súťaži krátkych filmov. Art Film Fest tento rok zaznamenal rekordný záujem filmárov – do súťaží sa prihlásilo až 148 hraných a 477 krátkych snímok.

Na divákov čakajú divákmi obľúbené sekcie Okolo sveta, Európske zákutia, Slovenská sezóna, Láska a anarchia, Prísľuby z východu, Nočná prehliadka, novinkami sú sekcie Focus: Ukrajina, Focus: American Indies a Krátke filmy špeciál: Window on Qatar.

Festival poskytne priestor aj trom verejným diskusiám – na aktuálne témy bezprostredne súvisiace so slovenskou kinematografiou: Žánrová absencia v slovenskej kinematografii (Áno alebo Nie), AUDIOVÍZIA.SK 2020 a Nový príbeh Európy.

V rámci odborného programu pre filmových profesionálov bude Art Film Fest aj tento rok hostiť pokračovanie medzinárodného workshopu dramaturgického vzdelávania MIDPOINT.

Festival bude okrem filmov žiť aj hudbou, a to každý večer už tradične v réžii hudobníka Oskara Rózsu vo Festivalovej kaviarni v Trenčianskych Tepliciach. Vystúpia slovenské kapely Lavagance a Bad Karma Boy, slovenská speváčka Jana Andevska, trio Talent Transport, česká speváčka Vladivojna La Chia a samotný Oskar Rózsa sa predstaví so svojim aktuálnym projektom Halgatogroov.

Festivalové projekcie sa uskutočnia v Trenčianskych Tepliciach v Kine Prameň a v Kursalone, v Trenčíne sa bude premietať v Cinemaxe, v RTVS ArtKine Metro, vo Festivalovom kine ODA – Posádkový klub a v Kinematografe.

art film

Zdroj: ART FILM, n.o.