Hudobný workshop: Modulárna syntéza s VCV Rack II.

Prejavte svoje zvukové fantázie! A4 – priestor súčasnej kultúry v Bratislave pozýva na pokračovanie workshopov, na ktorých sa naučíte vytvárať hudbu pomocou populárnych modulárnych syntetizátorov. Druhý workshop sa uskutoční už v sobotu 27. marca o 14.00.

Kým workshop VCV Rack I bol úvodom do tvorby elektronickej hudby vhodným aj pre začiatočníkov, jeho druhé pokračovanie bude o niečo odbornejšie a praktickejšie. Časť druhého workshopu sa bude venovať tomu, ako nahrať záznam z VCV Racku. Najprv si prejdeme ako robiť o niečo komplikovanejšie sekvencie a ku koncu workshopu si ukážeme ako svoj výstup nahrať,“ prezrádza lektor Ondřej Spiritza. Účasť na druhom workshope však nie je podmienená návštevou prvého. Ostatné workshopy už budú náročnejšie, preto máte jedinečnú možnosť naučiť sa tvoriť cez modulárnu syntézu a zapojiť sa do vzdelávacieho cyklu.

Pod Ondrejovým vedením sa začiatočníci či mierne pokročilí zoznámia so základmi vytvárania a spracúvania zvuku pomocou oscilátorov, jednoduchých filtrov a sekvencerov. Ondrej je nadšencom hudby, hrá v niekoľkých kapelách a po večeroch „pájkuje veci“.  „V minulosti boli bohužiaľ synthy exkluzívne iba pre ľudí, ktorí si ich mohli dovoliť. Pájkovanie tiež nie je pre každého a tak dosť talentovaných ľudí nemalo možnosť tvoriť. Koncom roka 2017 sa objavil VCV Rack, ktorý je open source a viac menej zadarmo. Zdalo sa mi zbytočné sedieť doma a nechať si to všetko pre seba, tak robím workshopy.“

Praktické workshopy sú určené pre nadšencov elektronických zvukov, ktorí sa ich naučia vytvárať vďaka spomínanému programu VCV Rack. Voľne dostupný softvér si získava čoraz viac priaznivcov, ktorých láka hudobná tvorba s populárnymi modulárnymi syntetizátormi. Medzi výhody softvérovej verzie patrí popri cene aj prakticky nekonečná flexibilita, pri ktorej môže tvorca nechať voľný priechod svojím zvukovým fantáziám. Príďte ich prejaviť už budúcu sobotu o 14.00 do A4 – priestoru súčasnej kultúry.

Účastníci si na workshop potrebujú priniesť vlastný laptop a slúchadlá. Poplatok za workshop je 10 EUR, kapacita je obmedzená, registrácie: workshop@a4.sk.

Workshop sa uskutoční v rámci projektu medzinárodnej spolupráce Re-Imagine Europe, spolufinancovaného programom EU Kreatívna Európa a Fondom na podporu umenia.

Facebook event:  https://www.facebook.com/events/2259264471007709/
Podujatie: https://a4.sk/events/2019/04/27/workshop-modularna-synteza-s-vcv-rack-ii/
VCV Rack: https://vcvrack.com/

Zdroj: A4