Hudobníčky z celého sveta ovládnu košickú Tabačku Kulturfabrik už túto jeseň

Jeseň sa v košickej Tabačke Kulturfabrik rok čo rok nesie v znamení divadelnej sezóny, klubových parties aj koncertov, no takisto kultúrneho programu každého druhu, pre ktorý je sychravé jesenné počasie príjemnou kulisou. Aj túto jeseň si Tabačka pripravila koncerty alternatívnej scény, pestrý divadelný program aj zaujímavé diskusie.

Začínajúca jesenná sezóna v Tabačke nám odovzdáva ďalšie silné posolstvo: Programu na najbližšie mesiace budú dominovať ženské mená, ktoré dokazujú, že úspešných žien v umení je mnoho a svojou tvorbou majú čo povedať celému svetu.

Nie je náhoda, že sa Tabačka rozhodla túto jeseň venovať práve ženskému umeniu. Za posledných desať rokov, v známom hudobnom rebríčku Billboard Hot 100 Year-End Chart, ženy predstavovali len 12,7 % autoriek textov a 3,9 % producentiek. Na každých 49 mužských producentov pripadá len jedna žena producentka. Problém ale vôbec nie je v tom, že by svet nemal talentované ženy hudobníčky. Sú len mnohokrát prehliadané. Túto jeseň vás ale Tabačka presvedčí o tom, že sú prehliadané neprávom. Ženy hudobníčky, producentky a raperky, ktoré Tabačka túto jeseň predstaví v Košiciach, sú jedinečnými skvostami a profesionálkami v tom čo robia.

Prvou originálnou umelkyňou bude už najbližšiu stredu 27. septembra katalánska experimentálna hudobníčka Marina Herlop, ktorá na svojom svetovom turné urobí zastávku aj v Košiciach. Pôjde o jej prvé a zatiaľ jediné vystúpenie na Slovensku. Marina svojimi vystúpeniami necháva publikum v nemom úžase a prináša si so sebou prívlastky ako “mladšia Björk” Herlop vo svojej hudbe predvádza mimozemskú vokálnu akrobaciu, čerpá inšpiráciu z karnatickej hudby južnej Indie a zároveň zasieva rozmanité zvukové semená, ktoré rozkvitajú v jej skvostnej záhrade chimérických kompozícií, tvorených výlučne elektronicky.

“Pri tvorbe som premýšľala o tom, ako presunúť hudbu do budúcnosti. To neznamená doslova presúvať ju do budúcnosti, pretože nemôžete reflektovať nad niečím, čo ešte nepríšlo. Ale niekedy hudba znie futuristicky, pretože hovorí o najnovšej prítomnosti, a myslím si, že v popovej hudbe existuje tendencia neriskovať a spoľahnúť sa na vzorce, ktoré vieme, že fungujú. Hudba, ktorá je viac avantgardná sa nebojí experimentovať s novými nástrojmi, novými zvukmi, novými harmóniami, ktoré môžu byť verné tomu, čo sa deje v súčasnom momente. Môžeme to nazvať futuristickým, ale nemyslím si, že je to skutočne futuristické. Myslím si, že to hovorí zároveň o prítomnosti a o pokračovaní tradície, samozrejme – myslím si, že obe veci sú kompatibilné a obe by mali byť prítomné,” povedala Marina Herlop o svojej tvorbe.

Jej vystúpenie v Tabačke doplní slovenský producent a skladateľ Isama Zing. Ten produkoval posledné albumy kapely Zrní či Zvířete jménem Podzim, spolupracoval s Katarziou, no je i skladateľ filmovej hudby k filmom Špina, Čiara či V síti.

Ženské zastúpenie bude mať aj večer afrických rytmov Nyege Nyege night organizovaný v spolupráci s rovnomenným ugandským vydavateľstvom/kolektívom . Na tomto jedinečnom tematickom večeri 12. októbra vystúpi rapperka Aunty Rayzor, ktorú nezastavia tvrdé hip- hopové beaty, afrohouse ani afrobeat. Má za sebou viaceré freestyle battly kombinuje tvrdý flow s presvedčivou kadenciou rapových veršov.

Na Nyege Nyege night vystúpi tiež Pö – unikátna francúzsko-ugandská raperka a speváčka, experimentujúca na debutovom albume „Cociage“ s prvkami tradičného folku, západoafrického popu, ktoré spája s tvrdými noisovými zvukmi. Ďalším jedinečným hudobným zjavom bude v závere októbra francúzska speváčka a DJka žijúca v Londýne Chloe Erika Jane Olivié, známa pod umeleckým menom COUCOU CHLOE. CHLOE je jedným z najoriginálnejších mien ženského experimentálneho rapu aj vďaka kolektívu Nuxxe, ktorý spoluzaložila so Segom Bodegom a Shygirl. Na svojom pripravovanom projekte FEVER DREAM, ktorý vydáva sama a je po ňom pomenované aj jej európske turné, COUCOU CHLOE uvoľňuje celé spektrum svojich emócií.

„Nesnažím sa vytvoriť niečo, čo by znelo „sviežo“ alebo „novo“, chcem aby ľudia viac počuli môj hlas, pretože mám pocit, že sú veci, ktoré chcem vyjadriť slovami jasnejšie, ako som to robila predtým. Práve teraz je to to, kam sa zvukovo dostávam,“ konštatuje COUCOU CHLOE. Jej show plnú temnej estetiky a rapu doplní hyperpopové duo Zaffer 9 na čele so speváčkou Helenou Hájkovou, ktoré kombinuje prvky witch house so žánrami ako je hyperpop, glitchcore či techno, čo vytvára bizarné stretnutie hravosti a temnosti. Úderku podporujúcu COUCOU CHLOE doplní 21. októbra aj slovenská DJka wyme – zakladateľka queer safe-space klubovej noci xeno- špecializujúca sa sa na miešanie hybridných a globálnych klubových zvukov inšpirovaných rovnako popom a experimentom a kĺzanie medzi moderným tranceom, gqom a sviežimi závanmi z Južnej Ameriky.

S končiacou sa jeseňou a nástupom zimy v Tabačke vystúpi slovenský fenomén Katarína Kubošiová, známa pod pseudonymom Katarzia. Tá si na slovenskej nielen hudobnej scéne prešla zložitým umeleckým vývojom cez pesničkárku s gitarou až po divu experimentálnej elektroniky. Jej najnovší počin uzrie svetlo sveta 6. októbra a pôjde o akustický album. Piesne zložila primárne na klavíri a posúva sa od elektroniky späť k hudobným nástrojom. Vo svojich textoch opäť autenticky sprostredkúva aktuálne prežívanie žien cez obrazy medziľudských vzťahov v súčasnej spoločnosti a zároveň sa dokáže s nadhľadom zasmiať sama sebe. Tento večer súčasnej slovenskej hudby 10. novembra doplní drumnbass&popový projekt Meowlau X Val, ktorý v roku 2022 vystrelil na slovenskej scéne vďaka debutovému EP Nevermind. Ženské duo Meowlau (Laura Jašková) a Val (Valentina Vlková) naživo dopĺňa bubeník a majster live dramáčových beatov, Martin Miklis. Hudba tejto skupiny je plná silných atmosfér a v spojení s energickými beatmi a anglickými textami vťahujú poslucháčov do deja a vytvárajú z nich najpodstatnejšiu časť celku.

“Veľmi sa teším, že s Tabačkou môžeme dať priestor výberu najzaujímavejších ženských hudobníčok na súčasnej európskej scéne. Taktiež sa veľmi teším, že vo väčšine prípadov ide o slovenské premiéry. Koncerty a shows majú tú správnu atmosféru, len ak si ich má kto s interpretmi užiť a ak sa publikum nechá uniesť umelcom. Som si istý, že tieto ženy to dokážu, stačí prísť a naladiť sa na ich vlnu.” zhodnotil jesenný program Tabačky hudobný dramaturg Marek Mikič.

Hudobný program Tabačky bude počas najbližších mesiacov naozaj pestrý, no okrem koncertov prinesie jedno z najväčších kultúrnych centier na Slovensku omnoho viac. Tešiť sa môžete na novú sezónu spolupráce Medziscéna s Košickým národným divadlom, sériu diskusií, výstavy v Galérii Tabačka aj majstrovstvá slovenska v slam poetry.

Zdroj: TS