Hudba spojila Martina Kráľa s Martinom Chodúrom. Výsledkom česko-slovenskej spolupráce je singel Půlnoční sonáta.

Slovenský hudobný skladateľ a klavirista Martin Kráľ sa spojil s populárnym českým spevákom Martinom Chodúrom. Výsledkom tejto česko-slovenskej spolupráce je ich spoločný singel s názvom Půlnoční sonáta, ktorý bude súčasťou novopripravovaného druhého albumu Martina Kráľa.

Hudobný skladateľ a klavirista Martin Kráľ intenzívne pracuje na príprave svojho druhého albumu. Hoci sa v poslednom vydanom singli Za dverami predstavil aj ako textár a spevák, pre svoju novú skladbu sa rozhodol osloviť na spoluprácu populárneho českého speváka Martina Chodúra. Výsledkom je ich spoločný singel Půlnoční sonáta.

„Už počas prvých minút komponovania tejto skladby mi vnútorný hlas našepkával, že by mala ísť do sveta s veľkým mužským hlasom. Prvý, koho mi napadlo osloviť, bol Martin Chodúr. ktorý má veľký hlasový rozsah a nezameniteľnú farbu hlasu. Ani na minútu som nepochyboval o tom, že práve on bude tým správnym interpretom“, hovorí Martin Kráľ o vzniku pesničky.

Martin Chodúr si väčšinou píše svoje piesne sám. Zvyčajne je autorom hudby aj textu. Nahrávka, ktorú mu Martin Kráľ poslal ho však veľmi zaujala.

„Keď ma Martin oslovil s nápadom na pesničku, potešilo ma, že ju nechal otvorenú textovo a čiastočne melodicky. Mohol som v nej realizovať aj svoju predstavu. Páčila sa mi nálada nahrávky a veľmi rýchlo mi napadla téma textu, ktorý by spolu s hudbou mohol vytvoriť zaujímavý celok“, povedal Martin Chodúr.

Inšpiráciou pri písaní textu boli pre Martina Chodúra Shakespearove sonety, ktoré v tom čase čítal: V nich totiž vystupujú dvaja muži a „temná dáma“. Táto temná dáma je negatívna postava, ktorá podvádza úbohého Shakespeara s jeho najlepším priateľom. Tragédia je v tom, že Shakespeare stráca nielen svoju milú, ale aj svojho priateľa. Podobný trojuholník sa objavuje aj v našej piesni Půlnoční sonáta, v ktorej sa žena sťažuje svojmu milencovi, že ju jej vlastný manžel podvádza. Chcel som vyjadriť to, že veľa ľudí súdi druhých bez toho, aby si najskôr pozametali pred svojim vlastným prahom“, vysvetľuje Chodúr text pesničky, v ktorej nájdeme hneď niekoľko malých odkazov na Shakespeara.

„Páčila sa mi možnosť otextovať melódiu tak, aby bola na prvé počúvanie piesňou o láske, no zároveň mala väčšiu hĺbku pre tých, ktorí sú ochotní premýšľať a počúvať. Toto je tiež odkazom na Shakespeara, ktorý rovnakým spôsobom koncipoval svoje divadelné hry“ , dodal Martin Chodúr.

Singel Půlnoční sonáta vychádza spolu s videoklipom, ktorý je veľmi originálny a v rámci Slovenska jedinečný svojho druhu.

„Od začiatku spolupráce som chcel, aby táto pesnička mala nápaditý a po vizuálnej stránke jedinečný videoklip a myslím, že sa to podarilo. Máme na svete videoklip, ktorý vytvoril výborný režisér Imrich Kútik spolu s tímom šikovných animátorov – Veronikou Bačovou a Jurajom Muchom. Ako autor hudby som s Imrichom spolupracoval na animovanom filme Mathias, ktorý získal národnú cenu za filmovú a televíznu tvorbu Igric 2022 v kategórii animovanej tvorby. Povedal som si, že práve s týmto tímom kreatívnych umelcov urobíme videoklip našej spoločnej piesne s Martinom Chodúrom. Výsledkom je prepojenie živého videa s animáciou, ktoré zároveň prelína dva svety – reálny a fantazijný“, uzatvára Martin Kráľ.

BIO – Martin Kráľ

Martin Kráľ sa narodil v roku 1988 v Bratislave. Nepochádza z hudobnej rodiny a nevyštudoval konzervatórium. K hudbe a hre na klavíri sa dostal v útlom detstve. Šiel za svojim snom a dnes sa venuje výlučne autorskej tvorbe. Hoci je aktuálne považovaný za jedného z najtalentovanejších skladateľov slovenskej populárnej hudby, nie je mu cudzí žiaden štýl. Hudbu tvorí tak ako cíti, vždy autenticky a s vášňou. Okrem komponovania hudby píše aj texty k svojim pesničkám. Na konte má mnoho úspešných spoluprác so známymi osobnosťami slovenského hudobného sveta, medzi ktorých patrí napríklad slovenská rocková legenda Paľo Drapák, vynikajúce speváčky Veronika Strapková, Dominika Jurena Stará, Anabela Mollová, Lenka LeRa Rakar, raperi Vladis, Plexo, Čis T a ďalší. V roku 2017 vydal svoje debutové CD s názvom Tvárou v tvár životu.

https://www.martinkral-skladatel.sk/
https://www.instagram.com/martinkral_skladatel/

BIO – Martin Chodúr

Martin Chodúr sa narodil v roku 1989 v Ostrave. Vyštudoval Hru na klarinete na Janáčkovom konzervatóriu v Ostrave. Na hudobnej scéne sa pohybuje od roku 2003 najskôr ako frontman ostravskej rockovej kapely Robson a po víťazstve v speváckej súťaži Česko Slovenská Superstar 2009 už ako sólový spevák. Svojím veľkým hlasovým rozsahom s jedinečnou farbou hlasu a osobitým prednesom si získal srdcia poslucháčov všetkých generácií. Aktívne hrá na gitaru klarinet, saxofón, priečnu flautu a klavír. Doteraz vydal päť autorských albumov – Let’s Celebrate (2010), Manifest (2012), 3 (2015), Tisíc a jedna noc (2021) a vianočný album Hallelujah Vianočné piesne a koledy (2018), ktoré nahral s Janáčkovou filharmóniou Ostrava čele s dirigentom Marekom Prášilom. Martinova autorská tvorba vychádza z pop-rocku. Dominantné sú silné melódie naplno využívajúce jeho veľký hlas a poetické texty so sugestívnou interpretáciou. Zjavný je vplyv umeleckej tvorby 60. a 70. rokov a vplyv filmovej hudby.

https://www.martinchodur.cz/
https://www.instagram.com/martinchodur/

Zdroj: TS