Hry po celú noc už túto sobotu!

V slovenských divadlách sa v sobotu, 19. 11. 2011, bude hrať na všetky spôsoby – nielen divadlo. 2. ročník noci otvorených divadiel, predstavení a výnimočných zážitkov pripravilo 31 divadiel v 9 slovenských mestách. Noc divadiel prinesie 4 tvorivé dielne, 3 projekcie a diskusie s tvorcami, 2 lampiónové sprievody, množstvo prekvapení i nočné „stretnutia ľudí blízkeho druhu“.

Pod heslom „Na (divadelné) hry máme celú Noc” sa bude niesť celá sobota už od 14.00 hod. do skorých ranných hodín. Program Noci divadiel je síce o hrách, neplatia v nich však pravidlá: počas podujatia sa bude v divadle ležať, nahlas telefonovať, rozosmievať ostatných divákov, skúšať facky či hrať pingpong.

Divadlo

Ak sa obávate, že sa nedá stihnúť všetko, môžete to aspoň skúsiť. Divadlá v Banskej Bystrici s touto možnosťou počítali a pripravili spoločný projekt Sen o prebudenej Bystrici. Ten sa začne v Záhrade, Centre nezávislej kultúry, a plynule pokračuje v piatich banskobystrických divadlách. Napríklad v Bábkovom divadle na Rázcestí si publikum môže poležať pri inscenovanom čítaní na dobrú noc s príznačným názvom Ležohry. Žilina takisto prichádza so spoločným programom Bábkového divadla Žilina a Stanice Žilina-Záriečie – Dve divadlá na jednej trati. Kto vydrží celú noc v Košiciach, čaká ho pozvanie na čašu vareného vína, ktoré budú nalievať riaditelia troch divadiel: Štátneho divadla Košice, Bábkového divadla Košice a Divadla Thália.

V Divadle Andreja Bagara v Nitre sa zavàši rádiomost, ktorý prostredníctvom Slovenského rozhlasu prinesie naživo rozhovory a telefonické pozdravy z divadiel divákom i poslucháčom v rôznych mestách súčasne.

Divadlo

Do bohatej programovej ponuky 14-tich bratislavských divadiel patrí muzikál, divadlo faktu i bábkové divadlo. Napríklad Slovenské marionetové divadlo sa predstaví s tradičnou marionetovou hrou Johanes Faust a 100-ročnými bábkami A. Anderleho, v Bratislavskom bábkovom divadle môžu diváci skúsiť rozosmiať diváka, v Divadelnej škole LAB sa môžete presvedčiť, že bábkoherectvo nie je iba o maňuškách a dokonca sa naučiť ako dávať divadelné facky. V Divadle Malá scéna STU sa bude hrať netradične – stolnotenisový turnaj hercov a divákov.

Slovenské komorné divadlo Martin prinesie Noc divadiel do Staškova – rodnej obce herca Jozefa Kronera. V rámci večera sa bude konať aj odovzdávanie Ceny Jozefa Kronera. Divadlo Alexandra Duchnoviča predstaví inscenáciu Havaj, v Divadle Jána Palárika v Trnave sa budú hrať piesne z predstavenia Parva Roma, v Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene budú po premiére inscenácie Betlehem diváci spolu s hercami zdobiť vianočný stromček.

Divadlo

Celý večer je v znamení hry a interakcie i mimo Slovenska. Noc divadiel bude súčasne prebiehať v Bosne a Hercegovine, Čiernej Hore, Chorvátsku, Rakúsku, Slovinsku a Srbsku.

Podujatie organizuje Divadelný ústav Bratislava v spolupráci s divadlami na celom Slovensku. Vstup na predstavenia je voľný, ak sa v programe neuvádza inak. Podrobný program nájdete na www.nocdivadiel.sk

Zdroj: Divadelný ústav / Theatre Institute
Publikoval: Redakcia GREGI.NET