Hoten Toten predstavujú cirkusový svet!

Koncom minulého roka kapela HT (Hotentoten) vydala nový album 1000 rokov od raja, z ktorého už vzišli štyri single a dva videoklipy. Teraz však k nemu prezentuje svoj dlho avizovaný filmový dokument.

„Cirkus svet” je názov 40 minútového dokumentu prinášajúceho pohľad do zákulisia nahrávania nového albumu, popretkávaný rozhovormi s členmi skupiny, ktorí sa však nevyhnú ani rekapitulácii celej kariéry. Martin Vladař, režisér filmu, dynamicky zachytáva vývoj skupiny od začiatkov až po súčasnosť, doplnený množstvom záberov z videoklipov, koncertov, či súkromných archívov skupiny a v chronologickom slede mapuje časové obdobia od vzniku piesní, cez ich nahrávanie, až po súčasné koncertné turné.

HT

Lukáš Rusnák, gitarista formácie HT, vysvetľuje: „Pôvodný zámer bol pripraviť pár-minútovú upútavku slúžiacu ako krátke promo pre vydanie CD 1000 rokov od raja. Avšak po zistení, koľko materiálu máme, rozhodli sme sa osloviť Martina Vladařa, ktorý minulý rok vytvoril skvelý dokument pre Alana Wildera (známeho z Depeche Mode). Martin nás po niekoľkých týždňoch prekvapil svojou hodinovou montážou, takým svojským pohľadom do manéže cirkusu svet, alias sveta HT, kde poodkrýval veci, o ktorých sme ani my sami navzájom netušili…”

„Po vzhliadnutí desiatok hodín natočených materiálov zo štúdia a súkromných archívov skupiny som videl potenciál pre ucelenejšiu prezentáciu kapely”, komentuje Martin Vladař, režisér a producent filmu. „Myslím, že vznikla pútavá, zábavná a pre fanúšikov fascinujúca retrospektíva. V podstate nič nebolo točené profesionálnym vybavením a sú tam dokonca použité aj zábery z iPhonu, keď sa v štúdiu dialo niečo zaujímavé, použilo sa to, čo bolo po ruke. Ale práve to dodáva celému filmu tú autenticitu a reálnosť ”, pokračuje Martin, „Najstarší materiál siaha až niekam do roku 1990 a posledné dokrútky sú z nedávneho žilinského koncertu z konca decembra 2011.”

„Je to prvýkrát, čo skupina niečo zo svojich archívov dovolila oficiálne vypustiť. Hotentoten sú jedinečným živlom na slovenskej alternatívnej hudobnej scéne, oslovujúci už dve dekády ľudí svojimi piesňami a textami, pretože majú v sebe niečo veľmi emotívne, blízke každému. Myslím, že to všetko sa vo filme odráža”, dodáva režisér.

Prvú časť dokumentu “Cirkus svet” si už môžete pozrieť na www.hotentoten.sk – oficiálnej stránke skupiny, kde bude postupne doplnený aj o bonusové klipy a rozhovory, ktoré sa do filmu nedostali. Ostatné dve časti budú online v priebehu februára.

Skupina HT momentálne brázdi slovenské mestá v rámci svojho koncertného turné, ktorého zaujímavosťou je aj rozdávanie nového CD. (bližšie info na www.hotentoten.sk).

10.02. POPRAD
11.02. HUMENNÉ
17.02. TRNAVA
18.02. PRIEVIDZA
24.02. ZVOLEN
25.02. TOPOĽČANY

Zdroj: HT
Publikoval: Redakcia GREGI.NET