HORTUS ARTIS 2021: Cyklus komorných koncertov v záhrade Domu Albrechtovcov.

Občianske združenie ALBRECHT FORUM, o.z. pripravilo aj tento rok pre priaznivcov komornej hudby vplenéri cyklus 10 koncertov. Uskutočnia sa každú nedeľu od 4. 7. 2021 do 12. 9. 2021 (okrem 5. 9. 2021) v záhrade Domu Albrechtovcov na Kapitulskej 1 v Bratislave vždy o 18.00.

Cyklus nadväzuje na minuloročné podujatie, ktorému sa podarilo pritiahnuť v lete 2020 do podmanivéhopriestoru bratislavskej staromestskej záhrady stovky návštevníkov. Aj tento raz bude tvoriť jadro programov hudba, ktorá vznikla v stredoeurópskom regióne, alebo bola v tejto oblasti živo uvádzaná. Pokiaľ boli v minulom cykle jadrom inštrumentálnych zoskupení gitarové a sláčikové nástroje, teraz sme postavili dramaturgiu na troch pilieroch – starej hudbe (tzv. early music), sláčikovej hudbe pre kvartetové, kvintetové a sextetové obsadenie adychovej hudbe klasicizmu a dvadsiateho storočia. V starej hudbe nazrieme do dielní barokových majstrov,ktorých hudba znela tak v Ríme ako aj vo Viedni (Corelli, Händel, Porsile, A. Scarlatti, Caldara, Fux, Vivaldi a ď.). Trikoncerty starej hudby uvedie Musica aeterna pod vedením Petra Zajíčka, sólisticky sa v bravúrnych svetských kantátach predstavia sopranistky Lenka Máčiková a Terézia Zimková. V sláčikovom bloku (3 koncerty) zahrá Mucha Quartet (primárius Juraj Tomka) kľúčové kvartetové kompozície J. L. Bellu, M. Vargu, I. Hrušovkého a D. Šostakoviča, s hosťami uvedie kvintetá J. L. Bellu a A. Dvořáka a dá nám nazrieť do osobitého sveta sextet P. I. Čajkovského a Ph. Glassa. Tretím programový blokom budú skladby pre dychové nástroje – zásluhou Lotz Trio a novovzniknutého Albrecht trio budeme mať príležitosť ochutnať Mozartove, Družeckého a Piačekove opusy pretri basetové rohy a porovnať ich so súčasnou zostavou dychových nástrojov a diel pre hoboj, klarinet a fagotod francúzskych a slovenských autorov (Ibert, Tansman, Auric, Zeljenka, Rajter). Do historického prostrediaHarmoniemusik, ktorá sa šírila Viedňou i Prešporkom, nás na záverečnom koncerte vovedie Schöllnast Consort pod vedením Roberta Šebestu. Veríme, že osviežujúco bude v horúcich letných dňoch pôsobiť aj program Pressburg Saxophone Quartet, ktorý pod vedením Ladislava Fančoviča predstaví kvartetové kompozície A.Glazunova, E. Bozzu, úpravy ranných miniatúr E. Suchoňa a niekoľko štandardov pre inštrumenty, ktoré dobili svet vážnej, džezovej i populárnej hudby 20. storočia.

Všetky koncerty sa uskutočnia v zrekonštruovanej záhrade Domu Albrechtovcov, v prípade nepriaznivéhopočasia v kapacitne limitovaných priestoroch obnovovaného Domu Albrechtovcov.

Vstupenky (10€, 7€, 3€) sú dostupné v predpredaji na www.albrechtforum.com/podujatia/ a v sieti Ticketportal. Do predpredaja je umiestnených 60% z kapacity záhrady Domu Albrechtovcov, ďalších takmer 40 vstupeniek bude k dispozícii (v prípade pekného počasia) vždy dve hodiny pred koncertom na mieste konania. Celývýnos zo vstupného bude použitý na pokrytie nákladov spojených s podujatím a pokračujúcou rekonštrukciou národnej kultúrnej pamiatky – Domu Albrechtovcov. Veríme, že si s nami naši návštevníci užijú leto s peknoukomornou hudbou. Tešíme sa na vás!

Cyklus koncertov HORTUS ARTIS 2021 z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a uskutočňuje sa aj vďaka finančnej pomoci Hudobného fondu a SOZA. Na realizácii sa opäť podieľa raddobrovoľníkov. Všetkým podporovateľom a zúčastneným zo srdca ďakujeme!

Zdroj: TS