Homes má vonku nový album Lufu!

Lufu je debutový album 21 ročného songwritera a producenta menom Homes, ktorý sa do povedomia dostal najmä svojimi unikátne znejúcimi spoluprácami so známymi interpretmi ako napríklad Ego, s ktorým spolupracoval na svojej prvej skladbe „Youth (Mládež)“ či neskôr na skladbe „Keď Prídem Domov“ z albumu Precedens, ktorú spolu predstavili aj naživo na všetkých zastávkach Precedens Tour; Ben Cristovao, s ktorým sa spojil na skladbe „Chybíš“, ktorú predstavili aj na Benovom koncerte vo vypredanej O2 Aréne v Prahe, či Kontrafakt, ktorému na album Real Newz produkoval skladbu „V Korunách Stromov“ a ďalší.

Sólovo sa uviedol v roku 2018 prvým singlom „Younger Sun“, ktorým sa ukázal unikátnym melancholickým zvukom inšpirovaným zahraničnými indie a folkovými umelcami, spojeným s netradičným spevom vo falzete. Ten zaujal aj Rádio FM, ktoré ho pozvalo single zahrať v živom vysielaní. Od „Younger Sun“ vydal ďalšie dva single, „loveable“ a „Thaw“, nesúce sa v podobnej atmosfére. Za rok 2019 si vyslúžil aj nomináciu na ocenenie v kategórii Objav roka v Radiohead Awards Rádia FM.

Homesov debutový album Lufu vyšiel 31. 1. 2020. Obsahuje 8 skladieb, ktoré nahral, produkoval a mixoval Homes sám vo svojom domácom štúdiu. Žiadna zo skladieb neobsahuje hostí, keďže sa podľa vlastných slov snažil vytvoriť čo najúprimnejšie, najintímnejšie a najosobnejšie dielo. Album sa nesie vo veľmi melancholickom duchu, unikátnom na slovenské a české pomery – prítomný je spev vo falzete, množstvo živých nástrojov vrátane huslí, saxofónov, trubiek, bicích či klavíru, ktoré boli nahrávané Homesovými známymi. Základ skladieb však vždy tvorí gitara, ktorá Homesovi ostáva najbližšia.

Lyricky je Lufu veľmi rôznorodý album, vo veľkej miere boli v textoch využívané metafory či symboly, aby si poslucháč mohol v hudbe hľadať vlastné významy. Podľa Homesových slov sa snažil nastaviť poslucháčovi „zrkadlo“, aby sa mohol zamyslieť nad témami, pred ktorými ľudia často utekajú, akými sú napríklad city, sebaláska, utrpenie, a ukázal im, že v nich nie sú sami. Hlavnou a konzistentne prítomnou témou je však láska, čo značí aj samotný názov albumu, ktorý pozostáva z jedného z prvých slov v histórii jazykov, ktoré sa používalo na jej pomenovanie. Láskou sa však na tomto albume nemyslí vzťah dvoch ľudí, ale hodnoty ako láskavosť, tolerancia, dobročinnosť, empatia či starostlivosť o druhých.

Tak ako Homes sľubuje už svojim umeleckým menom, albumom sa snaží poslucháčovi poskytnúť „domov“.

Zdroj: TS