Hobit: Smaugova pustatina – Putovanie krajinou-nekrajinou.

Pokračovanie putovania odvážnych trpaslíkov za doprovodu čarodeja Gandalfa (Ian McKellen) prináša ďalšiu radu dobrodružstiev. Ich cieľ získať späť svoje kráľovstvo Erebor, je takmer nesplniteľný ale aj tak sa prebíjajú nástrahami čo im vchádzajú do ciest.

Z nevýrazného Bilba Pytlíka (Martin Freeman) sa čoraz viac stáva ústredná postava putujúcej družiny, ktorá dokáže prekvapiť v ten pravý moment aby povzniesla rozvláčnu náladu. Cestou necestou sa dostávajú z jedného problému do druhého. A práve Bilbo je ten čo vždy niečo prekvapivého vymyslí aby sa táto cesta neskončila predčasne.

THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG

A tak postupne rieši problémy keď skupinka vpadne do zajatia veľkých pavúkov, horko ťažko sa vymania z tejto pasce a hneď v zápätí ju uväznená Elfami, kde sú trpaslíci v nevôli, k tomu majú v pätách stále nebezpečných zákerných škriatkov ale aj tak nič z týchto nástrah sa nevyrovná hlavnému nepriateľovi ozrutnému drakovi Smaughovi…

O filme: Veru režisér Peter Jackson a filmové štúdia (New Line Cinema, MGM) čo produkuje túto trilógiu si ušili na seba peknú búdu, z útlej predlohy-knižky sa snažia urobiť veľkolepú fantasy, ktorá by obohatila svet pôvodnej prsteňovej trilógie.

HBT2-fs-140141.DNG

Ale už beztak na chatrnom príbehu, ktorý by tak vystačil na jeden celovečerný film sa tu snažia tvorcovia ťažiť(viditeľne komerčne) a ako že ponúkať niečo rozsiahle na tri diely, ktoré v danom rozsahu cez dve a pol hodiny nedokážu ani z ďaleka tak zaujať ako tomu bolo u pôvodných filmov trilógie.

Kde veru za ten rozumný a viditeľne využitý rozpočet (okolo $100miliónov na film) bolo na čo pozerať, dej mal ako tak zmysel, príbeh obohacovali zaujímavé postavy, zahrané hercami z iskrou, prepracované triky (napredujúcou WETA digital), veľkolepé súboje a všetko v doprovode z úžasnou hudbou Howarda Shore, áno, vtedy to takmer k úplnej dokonalosti vychádzalo.

THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG

V tejto sérii zažívame také malé déjà vu, ktoré je ale len bledým tieňom predchodcu. Samozrejme že je citeľná snaha ponúknuť niečo na vrch, aspoň čo sa týka technických aspektov a aj keď je to obrazovo a trikovo dokonale spracované, frekvencia 48fps (48 obrázkov za sekundu) nelahodí až tak moc oku, ktoré je zvyklé skôr na zaužívanú frekvenciu obrázkov v slede 24obrázkov za sekundu.

O samotnom putovaní vystavanom v danom rozsahu je skoro škoda hovoriť. Pokiaľ prvý Hobit pripomenul svojím prevedením ešte schému Spoločenstva prsteňa a priniesol dokonale digitálne stvárneného Gluma, v tomto pokračovaní toho zaujímavého moc nezažijeme. Jednak postavy pokiaľ sa sústredíme na skupinu trpaslíkov sú stále strašne ploché na to aby riadne strhli pozornosť sledujúceho, dokonca ani samotný Gandalf už toľko nerezonuje v príbehu.

THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG

Našťastie trošku to tu oživia postavy elfov Tauriel (Evangeline Lilly) a Legolasa (Orlando Bloom), predvádzajúce akrobatické bojové kúsky, keď likvidujú nepriateľov vo veľkom, nuž ale ani tu sa ale nedá zbaviť pocitu samoúčelnosti v rámci aspoň čiastočného oživenia. Miestami sa veru uvlečený príbeh doslova utrhne a odrazu pripomenie skôr náhľad do nejakého zábavného parku, kde máte možnosť zažiť krkolomné predstavenia ako pri sudovej splavovacej epizódke s trpaslíkmi.

Samotný vrchol v tomto diele mal prísť záverom, kde je očakávaný stret trpaslíkov z drakom a aj keď je drak digitálne dobre prepracovaný, jeho diskusie s Bilbom sú skôr na úrovní dvoch školkárov, strašne detinské, čím začnú po pár minútach pekne otravovať, takže tento úsek skôr vyznie na to, že sa tvorcovia skutočne hrajú z trpezlivosťou diváka.

THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG

A nevyhnem sa porovnaniu v rámci prevedenia a úrovne pri podobne nezvládnutom projekte ako to bolo u Zlatého kompasu (The Golden Compass/2007/Rozpočet $180miliónov). A aj keď dostatočne noedradí povrchný príbeh, tak odpackaní český dabing určite. Samozrejme Peter Jackson si viditeľne aspoň užíva tvorbu tých najhnusnejších možných masiek, bizarných postáv škriatkov, či prihodí aj nejaké utrhnuté hlavy, končatiny, v tom je fakt labužník. Suma sumárum už v tom nie je také srdce a cit ako to bolo v pôvodnej trilógii.

Hodnotenie filmu: 40%
Originálny názov filmu: The Hobbit: The Desolation of Smaug
Komerčný ohlas filmu Hobit: Smaughova pustina (k 2.2.2014):
Rozpočet: $250 miliónov
Otvárací víkend v USA: $73,645,197
Tržby v USA: $255,410,000
Tržby mimo USA: $600,300,000
Tržby Celosvetovo: $855,710,000

pre porovnanie všetky hrané kino filmy ohľadne témy Pán prsteňov:
Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa(2001) zarobil Celosvetovo: $871,530,324  (Rozpočet: $93 miliónov)
Pán prsteňov: Dve veže(2002) zarobil Celosvetovo: $926,047,111  (Rozpočet: $94 miliónov)
Pán prsteňov: Návrat kráľa(2003) zarobil Celosvetovo: $1,119,929,521  (Rozpočet: $94 miliónov)
Hobit: Neočakávaná cesta(2012) zarobil Celosvetovo: $1,017,003,568 (Rozpočet: $180miliónov)
Hobit: Smaugova pustina(2013) zarobil Celosvetovo: $855,710,000  (Rozpočet: $250miliónov)

V Slovenských kinách od 12.12.2013

Výber zaujímavých edícii na DVD a Blu-ray:
Hobit: Neočekávaná cesta – prodloužená verze – 5DVD
Trilogie Pán prstenů – 3xBlu-ray
Pán prstenů filmová trilogie: Rozšířená edice – 6xBD + 9xDVD

hobbit-smaug-book-cover1-610x760

Napísal: Matúš Gajdošech