Hmatateľný a tekutý zvuk: koncertná séria Plnka vo Fuge predstaví tri zásadné mená.

New York, Paríž, Richmond. Plnka, platforma pre spájanie nových zvukových svetov v novembri prinesie prierez toho najlepšieho z aktuálneho diania na svetovej scéne. Bratislavská FUGA sa tak opäť ocitne na mape svetových klubov a festivalov ako napr. Unsound, CTM, The Kitchen New York či londýnske Cafe Oto!

Voda je zvuk!

V Paríži usadená japonka Tomoko Sauvage premieňa vodu na zvuk. Pomocou hydrofonických mikrofónov vytvára prírodný modulárny synth s vlastnou svojvôľou. Z bublín, vĺn a kvapiek Tomoko loví podvodné spätné väzby vytvárajúc citlivý až hypnotický akustický priestor.

“Musique Hydromatique” je jedným z najpozoruhodnejších “ambientných” albumov minulého roka a to platí aj pre jeho koncertnú verziu. Za všetko hovorí zoznam odohraných koncertov, napr: Roskilde Festival, Center Pompidou Musee či prestížny Unsound.

Event / Predpredaj: https://www.facebook.com/events/2144441942447219/
Video: Tomoko Sauvage Live https://www.youtube.com/watch?v=UOe9ZOobJeg

Tekutý New York Eli Keszlera

Eli Keszler patrí medzi absolútnu špičku newyorskej bubeníckej scény. Hráva s takými menami ako Laurel Halo či Oneohtrix Point Never. Jeho tekutý štýl a perkusívne kaskády sa objavili na rešpektovaných vydavateľstvách ako PAN či Shelter Press. Sólové koncerty sú povestné bohatým zvukovým svetom balansujúcim za hranicami progresívnej architektúry a voľnej improvizácie s nezameniteľným rukopisom. Okrem koncertu v rámci masterclass Keszler porozpráva o tvorivom procese. Sekunduje Veronika Svobodová, ktorá rozpohybuje svoju kinetickú mikroscénu zvukových objektov.

Event / Predpredaj: https://www.facebook.com/events/1881520688596170/
Video: Eli Kessler Live https://www.ursss.com/2014/02/eli-keszler/?fbclid=IwAR3p-ILAd0GFOLxYyyZGJwplmkvPy5qvir4ts7TQrwpS_waD8PfENJ9n1v8

Naprieč amerikou a späť

Legendárny projekt Pan•American ovplyvnil celú generáciu. Mark Nelson a jeho vôbec prvý release na legendárnom vydavateľstve Kranky (Deerhunter / Loscil / Tim Hecker) definoval zvuk, ktorý existuje mimo čas a žánrové obmedzenia. Od elektroniky plynúcej cez rôzne akustické nástroje, až po dokonalú synergiu organického zvuku a minimalistickej intuitívnej kompozície – filmovou hudbou podfarbené gitarové plochy Pan American sú usporiadané do hypnotických vzorcov, ktoré svojou intenzitou pripomínajú hlboké perkusívne echá a rezonujúce basové dróny dubu. Projekt sa rovnako ako Tomoko predstaví v slovenskej premiére.

Event / Predpredaj: https://www.facebook.com/events/1881520688596170/
Video:  https://www.youtube.com/watch?v=4eJIPotVIoI&list=PLNIEhmAwuoHJZAoNeSMGxIyEcp5GGfNki

Podujatia sa uskutočnia s finančnou podporou FPU.

Zdroj: TS