Hlasohled zve na online výpravu s izraelským divadelním režisérem.

Nezisková organizace Hlasohled spolu s izraelským divadelním režisérem a profesorem Guyem Biranem zve na semi-online interaktivní workshop Vidět zvukoměsto. Účastníci site specific prohlídky vyrazí do ulic svého města a zároveň budou přes Zoom na svém mobilním telefonu v kontaktu s ostatními zúčastněnými. Čeká je improvizace se zvukovými a obrazovými vjemy a podněty kolem nich. Unikátní projekt proběhne 18. až 20. května v odpoledních hodinách zdarma pro limitovaný počet osmi účastníků.

Interaktivní putování městem už takto Guy Biran uspořádal se studenty uměleckých oborů na řadě univerzit, mimo jiné v Jeruzalémě a v Amsterdamu, kde vyučuje divadelní tvorbu. Výkonný ředitel izraelského divadla Hazira Performance Art Arena se zkušenostmi z prostředí scénických umění a jazzová zpěvačka, hlasová lektorka a zakladatelka spolku Hlasohled, Ridina Ahmedová, spojili své znalosti výuky k vytvoření ojedinělé verze Biranova původního výukového online konceptu. Větší pozornost tak bude kladena na zvukové podněty a možnosti jejich reflexe pomocí vokální improvizace.

„Na účastníky čeká intenzivní zažitek – budou společně s ostatními budou pozorovat dění okolo sebe a sdílet přítomný okamžik s ostatními. Dostane se jim nového úhlu pohledu na místa, která znají. Společná výzva je povede k tomu, aby vše vnímali otevřenými a zbystřenými smysly a každodenní obrazy a zvuky okolo nich se spojí do společné poskládané mozaiky, do kaleidoskopu řádu v chaosu, kde roli hraje jak náhoda, tak i naše schopnost dívat se, poslouchat a zaznamenávat. ” říká Guy Biran o online skupinovém cvičení.

Spolek Hlasohled více než patnáct let pořádá akce a vzdělávací akce pro českou amatérskou i profesionální pěveckou komunitu. V termínu 17.-24. července se bude konat například letní workshop afrických polyfonií se zpěvačkou Anitou Daulne z Konga, spoluzakladatelkou vokální skupiny Zap Mama, která byla nominována na ceny Grammy. V podzimních měsících plánuje Hlasohled tradiční akci Zpěvomat nebo mezinárodní konferenci na téma Hlas jako nástroj sociální změny, hlas jako nástroj propojující komunitu. Termíny budou pořadateli upřesněny.

“I v čase kulturního lockwdownu hledá Hlasohled způsoby, jak vytvářet prostor pro umění. Ubíjející čekání na rozvolnění zpestříme mezinárodním projektem, který proběhne v souladu s předpisy a zároveň přináší svěží vzduch, tvůrčí inspiraci a setkání”, říká Ridina Ahmedová

Na workshop Vidět zvukoměsto doporučují pořadatelé chytrý telefon s větším objemem mobilních internetových dat, sluchátka s mikrofonem a powerbanku. Na seminář se mohou zájemci přihlásit odkudkoliv. Prohlídka bude komentována v angličtině, v případě potřeby tlumočena do češtiny. Unikátní počin bude probíhat zdarma ve dnech 18. až 20. května vždy mezi 16.30 až 19.30.

Facebooková událost – https://www.facebook.com/events/2917859065134386
Web spolku Hlasohled – http://bit.ly/VidetZvukomestoHlasweb
Ukázka průběhu workshopu – https://youtu.be/eA8wgriAMcc

Zdroj: TS