Hip Hop Kemp 2012: Ďalšie mená!

Sedmá sobota v řadì se rozrùstá lineup festivalu s atmosférou. Posedmé za sebou je to nárùst internacionální. Posedmé nazdar Hip Hop Kempe, e e e.

eLZhi – dlouho předtím, než triko „J.Dilla Changed My Life“ vytvořilo základ šatníku rapovýho srdcaře už tenhle malej velkej človìk rapu krotil v Detroitu mikrofon. Říká se mu „Detroit’s best kept secret“ i dlouho potom, co se nad kapelou Slum Village zavřela voda a nìkolika parťáky ve zbrani i hlína. A jestli trvalo dlouho, než se sem konečnì dostal se sólo koncikem, na Kempu 2012 to spláchne ve velkým stylu. Tady totiž budeme svìdky úplnì poslední show k jeho mixtapu Elmatic. Předìlat klasiku všech klasik, samotnou korunu pokladnice rapu – Illmatic, to už chce sakra koule. Předìlat jí tak, že si z toho všichni lehnou na záda a je jedno, jestli mají v popisu práce prudit nad čarou (rozumìj kritika), či prudit pod čarou (rozumìj fans a králové diskuzních fór), to už teda musí bejt. Zavřeš oči a ponoříš se do totální rapový nirvány. Šílený je, že eLZhi se nejen dokázal originálu vyrovnat, ale v peckách jako “Represent“ ho snad i trumfnul… eLZhi + živá kapela a úplnì poslední Elmatic show: tak se jmenuje černý Šemík letošního Hip Hop Kempu. Mùžeš řechtat radostí.

Ektor – jestli se nìkdy nìkomu v historii domácího rapu povedlo „přijít odnikud a totálnì to rozbít“, je to Ektor. Přišel, vidìl, zvítìzil… A když to vypadalo, že stejným stylem, jen bez fanfár taky odešel, vrátil se s druhým albem Topství a bylo vymalováno definitivnì. Tvrdost je asi tak jediný slovo, který by ho mohlo vystihovat. Ektor se s tím nesere, jeho sebevìdomej rap není pro holky a nikdo se mu nesmìje. Dìlá si, co chce, kdy chce a jak chce. Sere na PR i skandál a přesto nadìlá vždycky obrovskej randál. Letos konečnì i na Kempu.

Efthymis – co víte o Řecku krom oliv, dluhù, Olympijských her a antické knihovny na pùdì po dìdovi? A o řeckém rapu? Nic moc víc? Asi to není ani úplnì potřeba, ale jméno Terror X Crew byste znát mohli. Ty dìlali tvrdej rap už v dobì, kdy se u nás řešili sloní choboty a vetchý televizní program. Kapela už neexistuje, ale jejich šéf Efthymis pokračuje v tom, co společnì načali dál. Už jen pro jméno jak z řeckých rapových bájí a povìstí to stojí za pozornost, ne?

Co příštì? Amerika nebo Evropa? Asie nebo Austrálie? Lokální nebo transatlantický jména? Ty co se nadechujou, ty co vydechujou, ty co dodýchali úplnì a snaží se dech znovu popadnout?


HIP HOP KEMP 2012 – Line up:
D:
DILATED PEOPLES /USA/
DOPE DOD /NL/
DUDLEY PERKINS & GEORGIA ANNE MULDROW /USA/
E:
EFTHYMIS (ex-Terror X Crew) /GR/
EKTOR /CZ/
ELZHI (the last Elmatic show!) /USA/
F:
FAVORITE /D/
FOREIGN BEGGARS /UK/
G:
GANGRENE (THE ALCHEMIST & OH NO) /USA/
GRAMO ROKKAZ /SK/
J:
JAY DIESEL + TAFROB /CZ/
JEAN GRAE + DJ Mr.Len /USA/
M:
MACKLEMORE + RYAN LEWIS /USA/
MAJK SPIRIT + H16 /SK/
MARSIMOTO /D/
O:
OLIVER LOWE & FRIENDS /CZ/
T:
TABASKO (Haem, O.S.T.R., Kochan, Zorak) + Noise Trio Live Band /PL/
TAKTLOSS /D/
TY NIKDY (Idea, Rest, Paulie Garand, MC Gey, Boy Wonder, DJ Fatte) /CZ/

Zdroj: Hip Hop Kemp 2012
Publikoval: Redakcia GREGI.NET