Hevhetia : Mozartove majstrovské diela budú znieť v kaštieľoch a hradoch východného Slovenska.

V rámci pozývacích koncertov, ktorými sa prezentuje Letný hudobný festival Hevhetia až v ôsmich mestách východného Slovenska, zahrá Mozartove skladby vyludzované na basetových rohoch slovensko-rakúske Lotz trio. Ich majstrovstvo na replikách týchto historických dychových nástrojoch, ktoré sa našli na hrade Krásna Hôrka, si budete môcť vypočuť v Tatranskej galérii v Poprade, na Spišskom hrade, na hrade v Starej Ľubovni, v Kežmarskom kaštieli a v kaštieli v Košiciach-Šaci.

Lotz trio je formácia pomenovaná po fenomenálnom nástrojárovi Theodorovi Lotzovi (1746–1792), ktorý pôsobil v Prešporku a Viedni. Na kópiách unikátnej sady Lotzových basetových rohov z hradu Krásna hôrka uvádza Harmoniemusik, ktorá zaznievala v šľachtických, či slobodomuráskych kruhoch koncertne, či v podobe Tafelmusik.

V repertoári Lotz tria dominuje tvorba hudobného génia Wolfganga Amadea Mozarta a prestížneho slovenského skladateľa Juraja Družeckého. Z tvorby pražských skladateľov uvádza partity a triá Vojtecha Nuděru a Antonína Volánka. Poslucháčsky atraktívnou súčasťou koncertov sú dobové úpravy populárnych „melódií“ z Mozartových opier Čarovná flauta, Figarova svadba a Don Giovanni, či Salieriho opery Palmira, Regina di Persia v úprave fenomenálneho klarinetového virtuóza Antona Stadlera.

LotzTrio_122014

Lotz trio na svojom debutovom CD (HF 2008) premiérovo nahralo Partitu C dur Johanna Josefa Röslera (rodáka z Banskej Štiavnice) a tiež unikátnu sadu skladieb súčasných slovenských autorov Martina Burlasa, Mariána Lejavu, Daniela Mateja, Boška Milakoviča a Mareka Piačeka, napísaných pre historické basetové rohy. Významným obohatením európskej hudobnej kultúry je premiérová nahrávka kompletnej zbierky skladieb Juraja Družeckého s názvom Divertissement Pour Trois Cors de Basset (Hevhetia 2009).

V ostatných rokoch sa formácia venuje systematickému rozvoju hudobnej kultúry na Slovensku v cykloch Lotz trio v slovenských šľachtických rezidenciách Harmónia kritického klasicizmu. Súbor charakterizuje snaha o vystihnutie jedinečnosti umeleckého diela a jeho maximálnu symbiózu so špecifickou muzikalitou telesa. Pri uvádzaní tradičného aj súčasného repertoáru zohľadňuje relevantné podnety z príslušnej interpretačnej a kompozičnej praxe. Lotz Trio pravidelne účinkuje v rámci európskych hudobných festivalov doma i v zahraničí.

Lotz trio:
Róbert Šebesta
Ronald Šebesta
Sylvester Perschler

Hlavný program Letného hudobného festivalu Hevhetia bude situovaný do košických Kasární/Kulturparku.

Lístky na jednotlivé pozývacie koncerty v hodnote 5 eur a takisto na celý festival v hodnote 10 eur si môžete kúpiť už teraz na portáli https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/3603/letny-hudobny-festival-hevhetia. Nechajte sa vyrušiť dobrou hudbou.

A4-Hevhetia-KE

Zdroj: Hevhetia