Hevhetia: Jazzová omša a žalmy odznejú v kostoloch a bazilikách východného Slovenska.

Až v ôsmich mestách východného Slovenska sa budú odohrávať pozývacie koncerty na hlavný festivalový program Hevhetie, na ktorý sa môžu fanúšikovia dobrej hudby tešiť v júli v priestoroch košických Kasární/Kulturparku a Tabačky a v auguste v Bratislave a Budapešti.

Jazzová omša a žalmy v kostoloch v Bardejove, Michalovciach, Prešove Košiciach koncom júna ponúkne výnimočné a citlivé spojenie gregoriánskeho chorálu a jazzu v podaní košických Voces Gregorianae Cassovienses, prešovského AMC tria a Michalovčana Adriána Harvana pod dirigentskou taktovkou Jána Veľbackého.

Mozartove skladby hrané na basetových rohoch v podaní slovensko-rakúskeho Lotz tria si budete môcť vypočuť v Tatranskej galérii v Poprade, na Spišskom hrade, na hrade v Starej Ľubovni, v Kežmarskom kaštieli a v kaštieli v Košiciach-Šaci. Hlavný program Letného hudobného festivalu Hevhetia bude situovaný do košických Kasární/Kulturparku.

IMG_3155-copy

O Jazzovej omši a žalmoch sa rozhovoril umelecký vedúci Voces Gregorianae Vassovienses Ján Veľbacký: „Pripravovaným koncertom pre Letný festival Hevhetia 2015 nadväzujeme na minuloročnú spoluprácu s Adrianom Harvanom a zároveň sa ho snažíme posunúť do novej roviny. Aj keď obsahovo zostávame v ambite sakrálnej hudby, žánrovo sme sa tentoraz priklonili k jazzu. Obsahom prvej polovice koncertu bude Jazzová omša, ktorú skomponoval Bob Chilcott. V druhej polovici zaznie sedem žalmov v angličtine v rôznych vokálno-inštrumentálnych hudobných formách (blues, soulful, slow, funk, bossa nova).

Bohatšie bude aj inštrumentálne obsadenie. Poslucháči, ktorí boli doteraz zvyknutí počuť spievať Voces Gregorianae Cassovienses na koncertoch a capella, si ich teraz budú môcť vypočuť v spojení so skvelým sprievodom excelentných hudobníkov AMC Trio a Adriana Harvana na saxofóne.

Koncerty v starobylých bazilikách a katedrálach prinášajú poslucháčom novú senzibilitu súčasného vyjadrenia duchovna, líšiacej sa od tradičnej sakrálnej hudby, s ktorou sa domáci poslucháč stretáva na koncertoch v kostoloch. Nakoniec, presvedčte sa sami.

Lístky na jednotlivé pozývacie koncerty v hodnote 5 eur a takisto na celý festival v hodnote 10 eur si môžete kúpiť už teraz na portáli https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/3603/letny-hudobny-festival-hevhetia. Nechajte sa vyrušiť dobrou hudbou.

A4-Hevhetia-Jazzova_omsa

 

Zdroj: Hevhetia