Herec Peter Čižmár hrá v dvoch divadlách a zbiera ceny na festivaloch.

S významným ocenením z festivalu monodrám v albánskom meste Korçësa vrátil Peter Čižmár, herec a spoluzakladateľ spišskonovoveského divadla Kontra. Jeho herecké umenie tam bolo ocenené cenou za najlepší mužský herecký výkon.

„Dá sa povedať, že divadlo Kontra vzniklo pôvodne kvôli jednej hre – Howie a Rookie, Veľmi sme ju chceli naštudovať, tak sme najprv s  poľskou režíserkou žijúcou vo Veľkej Británii Klaudynou Rozhin založili divadlo, prizvali k projektu kolegu Mikiho Macalu a hru zrealizovali. Mala veľký úspech. Boli sme s ňou na festival „Fringe“ v Edinburgu, dostali sme za ňu Dosky v kategórii objav sezóny, cenu na festivale Nová dráma „Prekvapenie novej drámy“, cenu Litfondu… Uviedli sme ju aj v Prahe, Bristole, Varšave…“, rozhovoril sa Peter o tom, ako takmer ani nevzniklo ich úspešné divadlo zbierajúce úspechy v mnohých krajinách. Kontra hosťovala v Škótsku, Maďarsku, Čechách, Turecku, Poľsku, Arménsku, na Ukrajine, v Litve, odkiaľ si často priniesla ocenenia. V hrách sa postupne okrem iných hercov objavili aj Petrovi kolegovia zo Štátneho divadla v Košiciach František Balog, Tomáš Diro, Peter Cibula a Andrej Palko. Divadelníkom bolo jasné, že by bola škoda nepokračovať a svojim divákom tak predstavili monodrámy, komédie i vážnejšie tituly „Každý z nich bol osobitý, svojský… V poslednom čase to boli shakespearovské adaptácie. Napríklad Hamlet, ktorý získal na medzinárodnom Shakespearovskom festivale v Gdansku 2 zlaté lebky a monodráma Macbeth, predstavenie pre fajnšmekrov, v ktorom hrám všetky postavy tejto tragédie“, vraví herec. A práve za Macbetha bol pred niekoľkými dňami odmenený  na festivale monodrám v Albánsku.

„Albamono patrí medzi renomované monodrámové festivaly. Funguje už vyše 15 rokov a stretli sme sa tam herci z Grécka, Litvy, Turecka, Ruska, Nemecka, Albánska, Talianska…“, vraví Peter, inak dlhoročný člen činohry Štátneho divadla v Košiciach. Cenu si váži o to viac, že Macbetha hral v Albánsku v slovenčine bez titulkov a u divákov nezaregistroval žiadnu jazykovú bariéru. Pred svojou cestou do Albánska nevedel, čo od krajiny, kde 40 rokov vládla krutá diktatúra Envera Hodžu čakať a bol milo prekvapený.„Napriek tomu, že Albánsko má mnoho problémov,ľudia tam radi chodia do divadla. Prácu umelcov si v Albánsku vážia, umenie je podporované. Shakespearove tituly sú známe medzi mládežou, čo nebýva zvykom napríklad u nás.“ vysvetľuje.

Na september divadlo Kontra chystá v Spišskej Novej Vsi malý Shakespearovský festival na ktorý prídu divadlá z Veľkej Británie a Ukrajiny. „My zahráme všetky naše shakespearovky – Macbetha, Hamleta a Othella. Toho vo forme verejnej skúšky, lebo ešte vždy  je v štádiu rozpracovania“, smeje sa Peter. Okrem predstavení sa návštevníci festivalu budú môcť na workshopoch naučiť práci s veršom. „Režisérka nášho divadla Klaudyna Rozhin študovala réžiu v Anglicku, spolupracovala napríklad aj s londýnskym Národným divadlom, s divadlom v Plymouth či s Royal Shakespeare Company. Shakespeara chceme viac priblížiť ľudom, lebo má nálepku, že je nepochopiteľný, ale to nie je vôbec pravda. Je to fajn autor, len možno divnými interpretáciami svojich hier, alebo nie najsprávnejšími prekladmi sa z neho často robí nezrozumiteľná záležitosť“, teší sa už teraz Peter na prvý ročník jesenného festivalu.

Kontra nebude mať divadelné prázdniny. S Divadlom Actor pod Vežou Košice pripravila v Košiciach podujatie nazvané Leto divadla Kontra. „Od 19. 7. – 31. 7. 2017uvedieme naše hry Poručík z Inishmore, Žena v čiernom, Howie a Rookie, Kamene vo vreckách a Mesiac a Magnólie“, pozýva Peter Čižmár na divadelné leto do Košíc.

Zdroj: Natália Novotná
foto: Radim Kopec a archív Petra Čižmára