Her Nature v debutovém singlu „You“ připomínají téma sexuálního násilí a sekundární viktimizace

Plzeňská progresivně-rocková skupina Her Nature se představuje debutovým singlem You, ve kterém spílá násilníkům a hájí oběti.

“Don’t say your weakness is my shame”, hlásá úryvek textu písně, jenž naráží na problematiku takzvané sekundární viktimizace, kdy je vina připisována oběti. „Text ve druhé osobě a přímý pohled do kamery naznačují, že je píseň adresována přímo násilníkovi, aby si uvědomil, co způsobil, a přijal za své činy zodpovědnost“, vysvětluje autorka textu Eva Volfová.

Píseň a zároveň i část záběrů pro klip vznikaly ve studiu kytaristy Luboše Samka, který se postaral o mix a také o samotnou produkci videa; autorkou scénáře je Volfová. Masteringu se ujal Václav Kudlič z Nemethon Production.

Vizuál videa stojí ve velké míře na barevných kontrastech. Červená symbolizující zlobu střídá záběry z přírody; v očích hlavní hrdinky se však scenérie proměňuje z hezké na temnou. „Záběry na vodu jsou inspirované mými opakovanými nočními můrami, v nichž se objevuje temná a děsivá voda, ze které mám strach. V klipu se ale rozhodnu svým obavám čelit, do vody vstoupit a tím je překonat“, upřesňuje Volfová.

Her Nature hrají autorskou tvorbu v progresivně rockovém duchu. Experimentují s propojováním různých žánrů, ale svou tvorbu zakládají na řízných kytarových riffech v kombinaci s jemnými vícehlasými vokály. Skupina vznikla v roce 2021.

Kapelu tvoří již zmíněná kytaristka a zpěvačka Eva Volfová, baskytaristka Anna Pojarová, kytarista a vokalista Luboš Samek a bubeník Benjamin Faflik.

Do budoucna plánuje čtveřice natočit další singl a později desku. Nejbližší koncert je čeká 24. 6. 2023 na festivalu Top RoofTop Fest v Karlových Varech.

Link na YT: https://youtu.be/Ae1NfWB5SrY
Multilink: https://songwhip.com/hernature/you
Web: https://hernature.cz

Zdroj: TS