Heľenine oči prichádzajú s nevšedným videoklipom k skladbe Tak Tu som, hlavným hrdinom je cigaretový špak.

Heľenine oči kreativitou rozhodne nešetria. Po čerstvo vydanom albume s originálnym názvom i vizuálom, prichádzajú s videoklipom, v ktorom vdýchli život cigaretovému ohorku.

Prešovské hudobné zoskupenie Heľenine oči len nedávno vydalo svoju v poradí už štvrtú štúdiovku pod názvom VAJCO. Chalani neostali nič dlžní svojej povesti a celý album poňali svojim povestným humorom, čo sa odrazilo, ako na názve, tak na booklete nosiča, najmä však na rôznorodosti skladieb. Na dvojalbume sa nachádza 18 autorských piesní, ktoré kapela rozdelila na dva samostatné nosiče. Vajco namäkko tvorí 9 zväčša akustických piesní,  a Vajco natvrdo obsahuje skladby, ktoré kapela, ako už odhaľuje samotný názov, poňala v tvrdšom žánri.

Pilotný singel kontroverznosťou odľahčí bežné životné útrapy

Prvý singel z albumu VAJCO, ktorý kapela predstavuje zároveň s videoklipom, nesie názov Tak tu som.  Novinka zaujme nie len sviežim, odľahčeným soundom samotnej skladby. Kapele sa pod taktovkou šikovných kreatívcov podarilo stvoriť nevšedný videoklip, v ktorom sa prelínajú kamerové zábery s animáciami.  Pieseň ´Tak tu som´ bola pôvodne vymyslená s anglickým textom. Neskôr sme si ale povedali, že by bolo dobré vrátiť sa k slovenčine a prvýkrát sme skúsili spoluprácu s externým textárom Vladom Krauszom,” prezradil Martin Mihalčín ako vznikla skladba, ktorá sa dá vnímať rôznymi spôsobmi.

Klip sa nakrúcal v Prahe v spolupráci s režisérom Tomášom Krejčím a jeho tímom,   do ktorého patrí aj kamarátka sviežeho zoskupenia – kameramanka Nina Ščamborová a animátorka Lenka Ivančíková. Tvorivý tím v ňom vdýchol život cigaretovému špaku. Ústredná postava je akousi personifikáciou bežných ľudí, ktorí v sebe nosia túžbu nájsť si životného partnera. Na tejto ceste sa nevyhnú rozchádzaniu, či schádzaniu sa ľudí, ktorí ich cestičky poprepletajú. „Poslucháča sme nechceli obmedzovať len na naše videnie. Ideu hľadania spriaznenej duše sme sa snažili pomocou iných výrazových prostriedkov znázorniť aj v klipe. Keďže naša kapela neberie nikdy nič úplne vážne, rovnako v texte, ako aj v klipe balansujeme na hrane vážnosti a humoru, okomental frontman skupiny ústrednú tému sklady i videoklipu.

Po vzhliadnutí klipu sa mnohým naskytne otázka, prečo si kapela za hviezdu videa vybrala práve cigaretový špak?  „Nikto ho nechce, je vyhorený, je nešťastný a blúdi ulicami, kým si nájde svoju krabičku… Predstava muža s oholeným kaktusom je rovnako smutno-smiešna. Jednoducho – snažili sme sa nechať priestor fantázii poslucháča, ktorý si po každom vypočutí piesne alebo pozretí klipu môže pomyslieť niečo iné,” vysvetlil spevák výber ústrednej postavy videopklipu.

Kapela s nespútaným temperamentom podľahla tlaku fanúšikov

Počas osemnásťročnej histórie tohto hudobného telesa sa ich nosiče dali kúpiť len na koncertoch alebo na webovej stránke kapely. Chlapci sa konečne rozhodli nechať svoj nový nosič distribuovať do kamenných predajní na území Slovenska. Prečo sa tak stalo, vysvetlil  líder  kapely. „Celý predpredaj dopadol nad očakávania a množstvo ľudí, ktorí si objednali nové CD bez toho, aby počuli vopred čo i len jedinú pieseň, nás doslova zarazilo. A hlavne potešilo. Sme im veľmi vďační za túto dôveru. Nestíhali sme posielať albumy a tety na pošte dostávali infarkt, keď sme nosili ďalšie a ďalšie krabice s obálkami,“ smeje sa Martin Mihalčín a pokračuje: „Po prvý raz v histórii sme teda podľahli tlaku fanúšikov a pustili náš album na pulty predajní. Som zvedavý, ako sa mu bude dariť.“

Zdroj: Janka Marczellová