Hanson Brothers: Hokejový punk-rockeri z Kanady sa predstavia v Prahe!

V oblíbeném klubu Rock Café na pražské Národní třídì vystoupí v pondìlí 26. 3. kanadský kvartet HANSON BROTHERS, považovaný za čelního představitele imaginárního hudebního stylu zvaného „puck-rock“. Ne, v tomto případì se nejedná o tiskovou chybu (zámìnu písmene „n“ za „c“); „puck-rock“ je slovní hříčka, kombinující výraz „punk-rock“ s anglickým slovem „puck“, jehož český překlad zní „touš, kotouč, puk“…

Uvìdomíme-li si, že právì Kanada je považována za kolébku tohoto i u nás tolik populárního zimního sportu, nikterak by nás nemìlo překvapit, že leadeři „hokejového punk-rocku“ pocházejí z Vancouveru. Nicménì – trochu překvapující je fakt, že Hanson Brothers nejsou ničím jiným než alter-egem v Čechách nesmírnì oblíbených představitelù intelektuálského jazz-core, NoMeansNo.

Hanson Brothers

Bohatá historie NoMeansNo se odvíjí již od konce roku 1979, kdy v malém západokanadském mìstečku Victoria začali společnì jamovat bratři John a Rob Wrightové, ovlivnìni vším možným od Milese Davise přes Yes a Devo až k The Ramones. Právì náklonnost k newyorským punkovým kmotrùm s černými brýlemi se zcela nepokrytì odhaluje v hudební stránce tvorby jejich bočního „hokejového“ projektu – přímočaré, živelné a stopáží nedlouhé vypalovačky často pùsobí jako cover-verze hitovek Ramones. Není divu, nìkteré riffy jsou dokonce nepříliš maskovanými plagiáty. Hanson Brothers to nemají dùvod nijak řešit, stejnì jako textovou a obsahovou rovinu jejich songù. Proč taky, když jediné o co jde, je hokej, pivo a rock´n roll…

V kontrastu s tímto mistrnì předstíraným neučesaným lajdáctvím je ale ve skutečnosti možno vycítit skvìlou instrumentální preciznost muzikantù, neobvyklý talent a cit pro vytvoření žhavého hudebního energetického náboje, a lišácký nadhled a humor, jehož pravá podstata je notnì vzdálena předstíranému primitivismu a buranství – jedná se spíše o skvìlou mystifikaci, založenou na dokonalém vyvážení nadsázky a ironie s přímočarým odvazem. Tím hlavním je však našláplý a nakažlivì chytlavý punkový bigbít – Hanson Brothers mají na svém kontì už čtyři studiová alba a živé CD/DVD „It´s A Living“.

Zatímco NoMeansNo absolvovali v prùbìhu uplynulých dvaceti let na území české republiky již třináct vystoupení, Hanson Brothers se vrací na svùj teprve třetí koncert – ten první se odehrál před takřka deseti lety právì v Rock Café, tehdy však ještì v jeho horním sále, který tehdy atmosférou připomínal epicentrum vulkanického zemìtřesení. Podruhé pak legendární Kanaďany přivítal na podzim roku 2008 Lucerna Music Bar.

Vstupenky jsou k dostání v předprodejní síti Ticketportal.
www.facebook.com/pages/Hanson-Brothers/9326550043

Hanson Brothers

Zdroj: Conspiracy,s.r.o
Publikoval: Redakcia GREGI.NET