Hanina hviezda Mira Frindta na pultoch kníhkupectiev. Populárny moderátor predstavuje svoj druhý román.

Na pulty kníhkupectiev sa v uplynulých dňoch dostala druhá kniha autora Mira Frindta. Hanina hviezda je historickým románom z prostredia povojnového Dolného Kubína. Vyšiel vo vydavateľstve Fortuna Libri a to na Slovensku i v susednej Českej republike.

Dlhoročný redaktor a moderátor verejnoprávnej RTVS Miro Frindt pracoval na svojej druhej autorskej publikácii viac ako dva roky. Po úspešnej prvotine z televízneho prostredia s názvom Prípad Najdúch sa tentoraz rozhodol pre historický román mapujúci osud mladej židovky Hany, ktorá sa po vojne vracia z Osvienčimu domov, do rodného Dolného Kubína.

Vyčerpaná a osirená Hana po návrate zisťuje, že okrem rodiny a majetku stratila i domov, priateľov a nenachádza takmer žiadne pochopenie, súcit alebo ľudskú spolupatričnosť. Jej rodáci i priatelia ju prehliadajú, viacerí dokonca nenávidia. „Dej mojej knihy je o nás – o ľuďoch. Neustále a dokonca stále viac i dnes bojujeme s predsudkami, nenávisťou a alibizmom,“ približuje autor, rodený dolnokubínčan Miro Frindt.

Jeho Hana teda v historických kulisách oravského mesta bojuje o svoje miesto pod slnkom, no pozorný čitateľ nájde množstvo paralel aj v dobe, ktorú o mnoho dekád neskôr žijeme v súčasnosti. „O holokauste musíme hovoriť, pretože tejto tragickej kapitole našich aj svetových dejín predchádzal istý vývoj a skončením druhej svetovej vojny všetky dôsledky ani náhodou nevymizli,“ dopĺňa M. Frindt.

Ako dodáva, jeho román v širšom kontexte približuje reakcie každého z nás, kresťanov i neveriacich. „Je veľmi dôležité všimnúť si ako sme sa správali a aj dnes správame k niekomu, na kom je páchaná krivda, čoho všetkého sme schopní pri pomyselnej ochrane svojho života, majetku, alebo záujmov,“ vysvetľuje Frindt a dodáva, že jeho úmyslom nebolo otvárať žiadnu kontroverznú tému. „Tieto naše dejiny predsa nie sú postavené na individuálnom výklade, vždy ma zarazí, ak ich niekto relativizuje,“ hovorí M. Frindt.

Podľa neho je dôležité, aby sme v spoločnosti o podobných témach stále diskutovali. „Ako keby sa v niektorých aspektoch nič nezmenilo. Tolerujeme diskrimináciu, diskriminujeme, zatvárame oči alebo sa pozeráme inam. Nepočúva sa to dobre, no je to pravda,“ hovorí M. Frindt.

Hana zisťuje, že po návrate „domov“, keď už všetky obrovské vojnové príkoria skončili, musí začať nový boj. Autor opisuje ako znova zápasí, tentoraz vo svojom vlastnom a domácom prostredí, o prežitie a svoje miesto v spoločnosti. „Moja Hana je v každom z nás, či sa to niekomu páči, alebo nie. S istou nadsázkou sa dá povedať, že osud dnešných Hán držíme v rukách všetci,“ uzatvára Miro Frindt.

Kniha vyšla vo vydavateľstve Fortuna Libri a dá sa objednať na rôznych knižných portáloch, či zakúpiť v kníhkupectvách na Slovensku aj v Česku. Sugestívnu obálku a ilustrácie Dolného Kubína vytvoril známy výtvarník Luka Brase, ktorý je pôvodom rovnako z Dolného Kubína.

O autorovi: Miro Frindt pracuje viac ako 20 rokov vo verejnoprávnej RTVS. Po jedenástich rokoch na pozícii redaktora spravodajstva so zameraním na sociálnu oblasť a zdravotníctvo sa stal moderátorom spravodajstva. Pôsobí ako moderátor relácie Správy a komentáre a ako moderátor a dramaturg Ranných správ. Počas svojej kariéry moderoval desiatky rôznych spravodajských relácií, volebných štúdií, debát i spravodajských relácií mapujúcich rôzne mimoriadne udalosti. Venoval sa i občianskej publicistike v relácii Kaktus, natočil dokument o umierajúcich ľuďoch Dobrá smrť, autorsky aj moderátorsky sa podieľal na mnohých cykloch, ktoré vysielala RTVS.  Jeho literárna prvotina z  televízneho prostredia Prípad Najdúch vyšla pred troma rokmi.

Zdroj: TS