Hana Zagorová pre svojich fanúšikov žije naďalej. Jej odkaz oslavuje vianočný album, audiokniha i dva koncerty

Napriek tomu, že je to už viac než rok, odkedy nás navždy opustila legendárna česká speváčka Hana Zagorová, záujem o jej tvorbu neustáva. Jej nezameniteľný hlas a charizmatická osobnosť nadchli za takmer 60 rokov na hudobnej scéne niekoľko generácií fanúšikov a  piesne Hany Zagorovej žijú naďalej. Supraphon vydal tento rok na jeseň jej prvú kolekciu vianočných piesní nahraných v rokoch 1975 až 2021 pod názvom Hana Zagorová – Mé svátky. V týchto dňoch bolo navyše zahájené i nahrávanie audioknihy podľa jej autobiografie Dřív, než to zapomenu a už 19. decembra sa uskutoční v pražskej Lucerne prvý z dvoch spomienkových koncertov oslavujúcich odkaz 9-násobnej držiteľky Zlatého slávika.

Hana Zagorová milovala adventné obdobie a na Vianoce sa vždy veľmi tešila. S prípravou scenárov svojich tradičných vianočných koncertov v pražskej Lucerne zvykla začínať už v lete, a vždy na nich chcela potešiť a prekvapiť svojich fanúšikov. Tieto koncerty boli známe mimoriadne srdečnou atmosférou a v dlhom predstihu bývali beznádejne vypredané.

Nahrala tiež množstvo vianočných piesní, ktoré sa pre jej fanúšikov stali už trvalou súčasťou sviatkov – obľúbené je napríklad jej dueto s Petrom Rezkom Vánoční tajemství, osobná pesnička Mé dětské svátky, či jedna z posledných piesní, ktoré nahrala, dueto s Marekom Ztraceným Vánoce jako dřív.

Je zaujímavé, že napriek tomu Hana Zagorová nikdy nevydala ucelený vianočný album. V posledných rokoch však o tom uvažovala, a dokonca už mala pripravených i pár songov od pesničkárky Radůzy. Keďže  si však stále nebola istá, ako presne by mal jej vianočný album vo finále vyzerať, rozhodla sa dať prednosť realizácii svojich posledných troch štúdiových albumov Vyznání, O lásce a Já nemám strach, ktoré vydala v priebehu posledných 10 rokov v Supraphone.

Vydavateľstvo Supraphon v spolupráci s dlhoročným spolupracovníkom Hany Zagorovej, producentom Lubošom Křížom, zostavili sviatočnú kolekciu Hana ZagorováMé svátky, ktorá vyšla na CD i digitálne 29. septembra 2023 a obsahuje nahrávky zo všetkých dekád hudobnej kariéry Hany Zagorovej, pričom niektoré z nich vyšli na CD prvýkrát.

 „Vianoce s Hankou boli ako rozprávka. Nezáležalo na tom, či sme ich slávili v našom útulnom byte plnom svetielok a ozdôb, alebo sme ich prežívali niekde v zahraničí kvôli mojej práci. Vždy sme si ich dokázali urobiť krásne a nezabudnuteľné. Hanka milovala Vianoce a vždy sa na ne tešila. Už v lete začínala plánovať vianočné koncerty v Lucerne, kde chcela urobiť  radosť svojim priaznivcom. V priebehu rokov nahrala i množstvo vianočných pesničiek. Som rád, že vďaka albumu Mé svátky môže byť Hanka na Vianoce s nami,“ napísal do bookletu nového CD manžel Hany Zagorovej, operný spevák Štefan Margita.

V týchto dňoch sa tiež začalo nahrávanie audioknihy podľa autobiografie Dřív, než to zapomenu, ktorú Hana Zagorová napísala v spolupráci s publicistkou Michaelou Zindelovou. Načítania audioknihy sa ujala herečka Vlasta Peterková, dlhoročná priateľka Hany Zagorovej. Vydanie audioknihy je naplánované na február budúceho roka,  kedy sa v O2 aréne uskutoční druhá koncertná  pocta Hane Zagorovej (6. februára 2024) v produkcii Leoša Mareša.

TEASER: https://www.youtube.com/watch?v=y6JBE8MzdRI
ALBUM: https://supraphon.lnk.to/HanaZagorovaMeSvatky

Zdroj: TS