Haďaci svoj prvý album ohlasujú predvianočným zverejnením skladby 30.mája

Bratislavská kapela Haďaci vydáva 10. januára svoj prvý album Šnekmánia 22. V porovnaní so svojimi debutovými nahrávkami sa Haďaci výrazne posunuli k prepracovanejším kompozíciám ako aj k plnšiemu a celkovo vyzretejšiemu zvuku.

Haďaci sú mladá bratislavská kapela hrajúca experimentálny post punk rap. Skupina pozostáva z dvoch gitár, klávesov, basgitary, spevu/rapu a bicích. Ich melodicko exotické niekedy až disharmonické linky spolu so spojeníms agresívnym prejavom speváka, silných unizon a niekedy až celkového prog-rockovým prejavom vytvárajú akýsi tajuplný zvuk plný hnevu a energie. Podľa sporých informácii, ktoré o sebe kapela zverejňuje, raz o nich neznámy kritik povedal „Keby prídem domov z roboty a „toto“ si pustím, tak sa rovno zabijem.“

Haďaci vznikli z podhubia širokej komunity bratislavskej generácie s dátumom narodenia po roku 2000. V tejto generačnej subkultúre sú už legendou ich vystúpenia na skejterských akciách, na koncertoch pri garážach či v Randal. Haďakov si ako kapelu so zaujímavou generačnou výpoveďou stihol všimnúť aj Michal Kaščák, ktorý ich pozval hrať v roku 2020 na Pohoda in the Air ako aj do televíznej relácia Klubtúra. V roku 2020 boli tiež Haďaci protagonistami krátkeho filmu Čo to boli za doby režisériek Štefánia Lovasovej a Debory Pastirčákovej.

Práca na novom albume trvala skoro dva roky. Zatiaľ stihli členovia kapely zmaturovať, rozbehnúť sa poslovenských, českých ale aj vzdialenejších vysokých školách a zmenilo sa aj obsadenie. Kapelu opustil jej zakladateľ Chris Paulíny a nahradil ho nový basák Matej Melicherčík. Kompozície vznikajú v kapele spoločným džemovaním a potom následným cizelovaním poväčšinou silne groovových hudobných štruktúr. Výraznou postavou a frontmanom kapely je raper a autor textov Sergio Kováč, rodák z Bratislavy, ktorého korene po mame siahajú až do Španielska.

Na výslednom zvuku albumu sa výrazne podieľal známy muzikant a producent Roland Kánik, ktorého Haďači očarili svojim mladíckym drajvom a originálnym hudobným cítením. Ich spolupráca sa začala potom, čo ho oslovil bubeník Šimon Brunovský s prosbou o nahratie bicích na tento album. Šimon prišiel a za pár hodín nahral svojekomplikované party do ôsmich skladieb. Podľa Rolanda: „nebolo čo riešiť, druhé verzie sme dávali len pre istotu.“ Zvyšné stopy si kapela nahrala všetky svojpomocne, čo Rolandovi prehlbilo vrásky ale výsledok obsahuje všetko, čo by mala mať nahrávka mladého drzého undergroundu, ktorý má ambíciu na sebe pracovať.

Ďalší členovia kapely, ktorí sa na albume podieľali sú: Michal Brunovský – gitara, Krištof Krupa – gitara, Patrik Pavlík – klávesy a Matej Melicherčík – basgitara.

Zdroj: TS