Groove Brno ohlašuje další jména. Přijedou sniví Forq, experimentující MonoNeon i divocí Freak Power

O další lákavá jména ze světa funku a dalších žánrů, jež se vyznačují silným groovem, se rozšířil line-up již tradičního festivalu Groove Brno. Ten v rámci svého 17. ročníku přiveze hned několik premiér i oblíbené stálice. K již ohlášeným koncertům Fun Lovin’ Criminals, Electro Deluxe v exkluzivním spojení s domácím B-Side Bandem nebo náladotvůrcům Mezzoforte nově přibývají Forq, MonoNeon a Freak Power s Ashleym Slaterem ve svých řadách. Všechny tři formace vystoupí v Brně, na domovské scéně přehlídky v Metro Music Baru.

Křižovatka nakažlivých groovů, uši tvarujících harmonií a melodií, které dlouho zůstávají v hlavě. Tak se charakterizuje hudba Forq, sestava jedinečných hráčů, kteří si brousili pomyslné hudebnické ostruhy v řadách nemálo výrazných muzikantských sešlostí světové scény.

Klávesista Henry Hey hrál s Davidem Bowiem nebo Empire of The Sun. Hey k sobě přitáhl další nepřehlédnutelná jména: Kytarista Chris McQueen hrál ve Snarky Puppy a Bokanté, druhý hráč na kytaru Jordan Peters se může chlubit spoluprací s Jonem Batistem nebo Lauryn Hill. S posledně jmenovanou hrál i basák Eli Menezes, bubeníka Jasona „JT“ Thomase zase k sestavě připojuje společná minulost v již zmíněných Snarky Puppy.

U Forq ale nestojí v centru dění virtuozita. Primární je vždy jedinečný výraz a hudební zkušenost, kterou si skutečně užijete. Přesvědčit se budete moci na podzim, 11. října 2024 zahrají v Metro Music Baru. Navíc už v té době budou mít Forq vydané nové studiové album. Vychází 13. září a nový materiál dozajista zazní i na brněnském koncertě.

Hudební koktejl jménem Freak Power, v němž se v hutnou substanci míchají acid jazz, funky, soul i trip hop, obestírají legendy. Ve své době, tedy v divokých devadesátkách, jejich muzika notně provětrala londýnské kluby a samotní Freak Power dali vzniknout dalšímu fenoménu. Jedním z otců zakladatelů je totiž Norman Cook, kterého dnes klubová scéna zná jako Fatboy Slima. Lídrovské otěže nyní v kapele pevně drží další zakládající člen, nespoustaný živel, vokalista a trombonista Ashley Slater. Kapela stále ctí základy položené dávnou sestavou ještě s Cookem a skladbám dává naživo novou svěží energii. A jisté je i to, že v Metro Music Baru zazní 15. listopadu i patrně největší hit kapely Turn On, Tune In, Cop Out. Bude to jízda, to si pište.

V prosinci pak pódium Metro Music Baru prozáří svým barevným lookem basový fenomén MonoNeon. Rodák z amerického Memphisu je jedním z posledních, který měl příležitost pracovat slegendárním Princem. Se svými vlastními skladbami, jež se nebojí experimentů, dokázal uhranout posluchače na tradičních přehlídkách svého žánru, na jazzových festivalech v Newportu, Montrealu nebo New Orleans – a všude s masivním ohlasem.

Jeho originální přístup ke hře vychází z obráceného pořadí strun na baskytaře – coby pravák hraje na kytaru původně určenou pro leváky, ale bez toho, aniž by si otočil struny. To se odráží na všem a proměňuje i pro něj velmi typickou slapovací techniku hry. MonoNeon pracuje s prvkem náhody, každá nezáměrná chyba se může stát východiskem pro další nápady a nečekané hudební cestičky, po nichž se čtyřiatřicetiletý muzikant s vervou vydává. Coby experimentátor bývá někdy přirovnáván k Johnu Cageovi, experimentální je provedení i samotného nástroje, které využívá prvků ready-made a dadaismu. Hlavu baskytary tak skrývá obyčejná ponožka a tělo zdobí pruhy vytvořené s pomocí lepicích pásek. Koncert moderního basového fenoménu, který je velmi aktivní i na YouTube, je naplánovaný na 7. prosince.

Aktuálně zveřejněné koncerty 17. ročníku Groove Brno:
15.2. Giacomo Turra (již proběhlo)
10.10. Fun Lovin‘ Criminals
11.10. Forq
23.10. Electro Deluxe ft. B-Side Band
8.11. Mezzoforte
15.11. Freak Power
7.12. MonoNeon

Další koncerty jsou ještě v přípravě a budou brzy oznámeny. Kompletní informace na webu: www.groovebrno.cz
GoOut předprodej Groove Brno 2024: https://goout.net/cs/groove-brno-2024/szkqmtw/

TS