GRAND PRIX BUGATTI: Popri exibičnej jazde prebehne aj závod Grand Prix.

Po dvou úspěšných ročnících připravili pořadatelé ze společnosti Samohýl Motor Holding .a.s. setkání historických sportovních automobilů převážně Bugatti i v letošním roce pod názvem 3. ročník GRAND PRIX BUGATTI. Součástí setkání těchto nádherných závodních vozů z let minulých bude výstava před zlínským zámkem a především závodní jízda po trase divácké Super rychlostní zkoušky v centru Zlína.

Ta opět proběhne jako prolog před startem hlavního startovního pole BARUM CZECH RALLY ZLÍN. I v letošním ročníku je zahrnuta exhibiční jízda vozidel starších ročníků značek různých automobilů jako například Darracq, Laurin&Klement, Škoda, Walter, Aero, Jawa Minor a další. Hlavním organizátorem akce je JUDr. Ing. Ladislav Samohýl, úspěšný zlínský podnikatel a milovník historických vozů.

TISKOVKA 2013 - KRAJ - FOTO 21

Po exhibiční jízdě proběhne samotný závod, na který se diváci těší nejvíce. Na startu GRAND PRIX BUGATTI se objeví v letošním roce desítka nádherných vozů Bugatti a sekundovat jim budou Jaguár, MG Midget a Amilcar. A bude se opravdu závodit! Pojedou se tři okruhy a z měřených časů se vyberou dva s nejmenším časovým rozdílem, tzv. jízda pravidelnosti.

 PŘÍBĚH BUGATTI T37

CAGE la MOUCHE” (hrudník – tvář mouchy)

BUGATTI 37T - FOTO 02

 Podvozek Bugatti T37 výrobního čísla 37125 byl vyroben s motorem č. 38 v lednu 1926 a expedován 3. května 1926 v ceně 40 500 franků pro zastoupení značky „Magazín de Vente” v Paříži (45 Avenue Moutaigne), přízemí budovy. V této budově žil přímo kupující vozidla hrabě de Souza Dantas – velvyslanec Brazílie, který prostřednictvím závodníka a zkušebního jezdce zn. Bugatti Pierra de Vizcaya (velmi dobrý přítel manželů Junkových) na přání syna hraběte de Souza Dantas nechal postavit na základě vlastního patentu jedinou a velmi zajímavou karoserii. Jednalo se o jediný kus provedený na podvozku GP karosárnou Milion – Guiet v provedení stylu Coupe Napoleon v tak zmenšeném rozměru, že jízda a užití dvou dospělých osob byla velmi obtížná. Úzký vnitřní prostor umocněný otevřeným provedením classic GP umožňoval pohled na odnímatelné střešní okno a kufr ve stylu „Napoleon”, černá karosérie s dlouhou hliníkovou přední kapotou, odkrytými koly a koženým čalouněním s manšestrovými výplněmi působily společně s hrabětem a jeho partnerkou, ruskou operní pěvkyní Marií Dalbajčinovou zcela originálně a impozantně.

Později bylo vozidlo prodáno a karoserie nahrazena na podvozku 37125 sportovní karoserií. V roce 1962 objevil trosky karoserie známý znalec historie a automobilů Bugatti Eric Koux, který provedl obnovu původní karoserie na podvozku 37210 s patřičnou rekonstrukcí. Vozidlo bylo prodáno do Švýcarska a po roce 1995 v rozebraném nekompletním stavu do České republiky.

 BCRZ 2012 - SSS ZLIN FOTO 03

Vzhledem k tomu, že se jedná o jediný vyrobený exemplář s patentovanou karoserií, která je předzvěstí slavných karoserií Coupe de Napoleon, je tento vůz historickou a sběratelskou raritou a pro kolekci automobilů Bugatti téměř zářivou hvězdou pro všechny fandy a obdivovatele značky.

3. ročník GRAND PRIX BUGATTI 2013

 Pátek 30. srpna 2013 – časový program

15:00 – 16:00 hod. – výstava historických vozidel pro veřejnost v prostorách zámku ve Zlíně

16:15 – 16:45 hod. – přejezd účastníků na náměstí Míru před radnicí, slavnostní start – přejezd startovní rampy

16:45 – 18:00 hod. – vystavení historických vozidel v prostorách před zámkem ve Zlíně

18:00 – 18:20hod. – přejezd historických vozidel před budovu 21, zlínský mrakodrap

18:30 hod. – start závodu GRAND PRIX BUGATTI, městský okruh ve Zlíně

 Zdroj: Roman Ordelt tiskový mluvčí BARUM CZECH RALLY ZLÍN